Пропала производња електричних аутомобила у Српској

Бајка о електричним аутомобилима који се производе у Српској кратко је трајала. Да је пројекат пропао, потврдио је директор јавног предузећа "Никола Тесла”, Душан Вјештица.

уторак, 17 фебруара, 2015 / 23:35

Каже, од марта прошле године, откад је у фотељи – није склопљен нити један аутомобил. Од бивше управе наслиједио лијепе жеље, велика обећања али и обавезе према добављачима.

"Пројекат је дефинитивно стагнирао и у тренутку кад сам ја преузео предузеће тако да немам информација да је ишта од комплетног аутомобила реализовано, односно произведено – само дио компоненти – које су више представљале развојну серију а не серијску производњу”, рекао је Душан Вјештица, директор јавног предузећа "Никола Тесла”

Власти су се прије двије двије године хвалиле да ће жуте аутомобиле из Српске возити њемачки поштари. У плану је било да се, након тестне фазе, крене и у серијску производњу. У преводу – 14 хиљада произведених возила за шест година. Република Српска требало је да производи 60 одсто дјелова за фамозни електромобил.

"Обавезе према добављачима за пројекат електрични аутомобил су значајне – ја не бих сад овом приликом о цифрама али ево ми радимо на томе са Владом да се тај проблем обавезе према добављачима превазиђе”, рекао је Вјештица.

Прва серија електро-аутомобила била је на тестној фази у Њемачкој а прије, очигледно пропале тестне фазе, свечано су је испробали и министри Владе Српске. Бивши министар индустрије Жељко Ковачевић тада је тврдио да су компаније из Републике Српске способне да реализују најзахтјевније технолошке пројекте. Прије двије године, комбијем на електрични погон возао се и Јамин Комић – пропаст пројекта данас не жели да коментарише – каже да нема ништа с тим, возао се као званица. Колико би читава медијска попмпа, заједно са вожњом, могла да кошта грађане Српске Комић не одговара баш као ни Душан Вјештица који не открива детаље око укупне инвестиције и дуга добављачима.

На рођендану домаћег електро-мобила: Њемачки, а наш0 КОМЕНТАРА

 1. Ja jesam bio budala jer sam sebe zamislio u jednom ovakvom dostavnom vozilu, međutim – zluradost koja prosto kipi iz teksta ide mi na jetru… ovako sabajle.

  Nesrećni direktori, nesrećnog javnog preduzeća, baš kao i naši mladi poslanici – trebaju doboti šansu i pismenim putem obrazložiti i objasniti. StritSkuter nije naša pamet, nije ni propao projekat.

  Čitav projekat su kupile njemačke pošte prije 2ipo mjeseca. DHL je od decembra 2014. godine vlasnik svih patenata i svi radnici SreetScooter Gmbh postali su radnici DHLa. Pretpostavljam da je DHL prosto prekinuo sa opensors politikom StritSkutera. Ili možda nije… to direktor javnog preduzeća mora da zna.

  DHL će čitavu priču sprovesti u Bonu koji će postati prvi grad na svijetu u kome će se pošta razvoziti isključivo na električni pogon i bez fosilnih goriva.

  Linkovi:

  http://www.dpdhl.com/en/media_relations/press_releases/2014/deutsche_post_dhl_acquires_streetscooter_gmbh.html

  http://www.dpdhl.com/en/media_relations/media_library/videos/streetscooter.html

  http://www.dpdhl.com/en/media_relations/events/carbon_neutral_delivery.html

  Švabe predviđaju milion sličnih vozila do 2020. godine.

 2. Херцтрефе јеси ли ти при себи???
  Па прави мазохисти су они који су у оволиком сиромаштву форсирали овај, унапред предодређен на пропаст, пројекат.

  Иста ствар је и са осталим пројектима овог „Николе Тесле“ али немојте да се објављује да се не би ех-1978-ови и херцтреф-ови нервирали зором. Пу!

 3. По свијету подижу споменике Николи Тесли,приређују адекватне изложбе како и доликује великану, својатају га…,само „његови“ га руже, насловљавајучи његовим именом унапријед пропале и сумњиве пројекте, творнице гаћа…,још само на јавне клозете да га поставе.:-o:-o:(:(

 4. ex-1978, 18.02.2015. 09:14:04

  Како год да окренеш, какво год питање да поставиш свеједно је.

  Ко ће процијенити штету?

  Ко ће истражити и утврдити постоји ли кривична одговорност за штету?

  Ко ће процесуирати одговорне?

  Шта се то поправило до сада па да се можемо надати да ће се ово поправити?

  Милион питања ћемо поставити, а нема ни једног прецизног одговора, нема рјешења. Они који би можда могли понудити рјешење су потиснути на маргине или по Андрићу: “Паметни ћуте, будале причају, а фукаре се богате“.

 5. Био би ред да ту штету плате Ексови и херцтрови, јер су подгријавали лажни оптимизам умјесто детаљног садржаја уговора о производњи и продаји тог електромобила! Пошто од тога нема ништа, нити ће поменута два режимска хајловена сами платити цијену заблуде или преваре, него сви ми скупа, онда не видим разлог импутације на ампутацију!

 6. @ Kriminolog, 18.02.2015. 09:28:46

  Preduzeće je javno a njegovi vlasnici smo svi mi – poreski obveznici. Ako neće vlast, izvještaji se moraju podnijeti narodu na zahtjeve opozicije.

  I dalje mislim da je poslovna ideja sasvim OK. Električni automobili su budućnost a činjenica da je iza cijelog projekta stao gigant poput DHLa – to jasno potvrđuje.

 7. @ ex-1978, 18.02.2015. 09:57:38

  Када кажеш “МИ“ вјероватно мислиш на народ. Добро знаш да је народ провођењем криминалних приватизација постао гладан, увођењем накарадног образовног система неписмен (неук), а гладнима и неписменима је најлакше манипулисати. Како онда од таквог народа очекујеш да схвати, разумије, анализира било какав извјештај?

  Свака пословна идеја има своје предности и мане, али највећа мане ове идеје и свих идеја које ова власт (не)спроводи је што се корисити у политичке сврхе, без реалних сировина, без реалног тржишта и тд. Нисам економиста па не могу да дам детаљну анализу, али говорим оно што је очигледно.

 8. Ma kriv SDS, i trolovi frontalski, pogotovo lojo, onaj sto nije srbin i covjek….

  Hahaha, pa sve sto se isprojektuje sve se u bocu odradi. Projektuju da sve propadne, sve i propadne.
  Da tako nije, nesto bi se i zalomilo makar i za mrvicu dobro.

  Dakle, planirali, propast, ostvarili je.

  Ali, o tome sam pisao ovdje i ranije.

  Em sto je steta, koju cemo opet mi da nadoknadimo, ali sto nam se rugaju, sto prljaju imena nasih velikana.

  Vuku ih po blatu, po kriminalu, po svojim deponijama, stavljaju ih u svoje papke i gubice.

  Evo, haracgradu emirovom dali su ime Andricevo, a Teslino ime su prilijepili na kriminal rezimskog preduzeca.

  Ruganju i ismijavanju narodu nikada kraja…

  Jutros citam, ambasador ,ac iz MonteCarla vodi radove na Klinickom Centru. Zemlja nonsensa , zemlja od koje je i Bog digao ruke.

 9. ex, problem je u tome što u želji da potenciraš pozitivne priče ti ne vidiš da su one sistemski nemoguće.
  Nije „nešto pošlo po zlu“ nego je, a ti to ni tada ni sada nisi htio prihvatiti zlo bilo u samom korijenu stvari. Projekat kao ni ona fabrika u Bileći nisu strateški i poslovno prethodno planirani niti su studije bile urađene u skladu sa principima čestitog poslovanja. Stvar se požuri da bi se upakovala u neki predizborni obilazak, a onda sve ide po principu – rodilo se de da ga ljuljamo.
  U ovom slušaju ja se opet vraćam na pitanje obrazovanja. Ti govoriš o potrebi smanjenja plata i ulaganja u obrazovanje, a ja ovdje samo kažem da je prije svega ovdje bilo potrebno odškolovati ljude sposobne da rade po EU standardima.

  Mi to već dvije decenije ne dobijamo iz svog obrazovanja, a ne zbog učitelja već zbog svih dosadašnjih vlada koje nisu provele adekvatnu reformu i osnovnog i visokog obrazovanja.

  Greška je u sistemu, a ne u pojedinačnim projektima.

 10. @ ex-1978, 18.02.2015. 10:39:10

  Хајде, жив био, уозбиљи се!

  Да ли је расправљано о “Бобар банци“, да ли је расправљано о “Закону о одузимању нелегално стечене имовине“, да ли је расправљано о “Глиници“, да ли је расправљано о “Раопу“, да ли је расправљано и о једном уништеном предузећу и о једној афери? – НИЈЕ И НЕЋЕ НИКАДА ДОК ЈЕ ОВАКВА ВЛАСТ И ДОК ЈЕ ОВАКВА ОПОЗИЦИЈА!!!

  Власт користи скупштинску већину да блокира било какву причу опозиције о датим темама, а опозиција није у стању или не жели да искористи друге механизме борбе за добробит друштва и државе.

 11. @ Kriminolog, 18.02.2015. 10:49:13

  Nikola Tesla je javno preduzeće i podliježe drugim pravilima igre u odnosu na Bobar Banku.

  Složićemo se o sposobnostima naših političara.

  @ češnjak, 18.02.2015. 10:46:47

  Ne znam odakle si izvukao zaključak (a redovno ga ponavljaš) o tome kako sam ja ZA smanjivanje ulaganja u obrazovanje. Ja se zalažem za povećavanje broja radnih sati naših prosvjetara i njihov temeljniji i žešći rad za istu ili još bolje manju platu. Ako nešto treba reformisati i podići na viši nivo to je kvalitet kadrova koji izlaze iz naših srednjih i visokih škola.

  Složićemo se da je navedeni problem sistemske prirode.

 12. @ ex-1978, 18.02.2015. 11:08:28

  Свеједно је да ли је у питању јавна или приватна “радна организација“ уколико су за њу везане афере, уколико има било каквих малверзација у њеном пословању неко мора одговарати, јавност мора бити упозната са тим о томе се не смије ћутати.

  Зашто имаш проблем са тим да прихватиш истину уколико је она поткријепљена аргументима?

 13. Da , povecati broj sati prosvjetnim radnicima, za istu ili manju platu. Savrsen izum! Za Nobela.

  Exu, ako procitaju tvoje ideje koje ovdje iznosis, ne samoo obrazovanju, ostasmo mi bRez tebe.

  Angazovace te Angela,Obama, Norvezani, Svajcarci… u svoja ministarstva, ili za premijere…

  A, ko je srusio obrazovanje u kaljugu, ko ga je obesmislio privatnim fakultetima i postavljanjem svojih fuj direktora u skole?

  Dodo, kako od , da li milja, straha ili posluha zoves, rudonju.

  Nije vazno sto je direktor nikakav, takav je idealan , vazno je da je iz nase bare krokodilske…

 14. Izvini ex,
  ali ti si taj koji je ovdje kao rješenje za obrazovanje više puta kao prioritetno rješenje postavljao ideju da se treba zapošljavati one koji hođe za manju platu raditi isti posao.
  Nikada kao osnovni problem u obrazovanju nisi istaknuo nedostatke sistema, planiranja i procjene rezultata, a to nije zadaća nastavnika nego onih koji kroje sistem. Uglavnom, nema veze, važno je da se sada slažemo da se problem našeg obrazovanja neće riješiti smanjenjem plata pa čak ni povećanjem obaveza, ali nastavni planovi, načini zapošljavanja nastavnika i imenovanja direktora, procjena postignutih rezultata, planovi obrazovanja potrebnih kadrova i sve ostalo vezano za organizaciju društvenog sistema sus stvari koje se moraju riješiti od vrha jer bez njih ni najbolji nastavnici koji bi radili za krišku hljeba dnevno ne bi riješili problem.

  Ovdje sam to spomenuo samo u kontekstu teme visoko savremene proizvodnje u kojoj jedan od važnih segmenata je i obrazovani kadrovi.

  Problem sa propašću ovog projekta nije „nešto pošlo po zlu“, neka neočekivana kataklizma nego sistemska greška koja je uništila i Bobar i Teslu.

 15. @ Kriminolog, 18.02.2015. 11:25:41

  Javna preduzeća imaju obavezu da redovno izvještavaju o svom radu vlasnika. U slučaju Nikole Tesle vlasnik je entitet a izvještaj o radu JP mora proći kroz proceduru pred NSRS.

  Privatne firme i AD nemaju takva pravila poslovanja i izvještavanja. Zamisli samo na šta bi to ličilo da NSRS raspravlja o svakom propalom privatnom preduzeću.

  Mogu se složiti sa tobom da je možda i postojao javni interes da se NSRS oglasi po pitanju Bobar Banke ali ne i obaveza. NSRS ne predstavlja vlasnika, nema ingerencija. Mogli su usaglasiti nekakvu neobavezujuću izjavu ili nešto slično.

 16. Javna preduzeća imaju obavezu da redovno izvještavaju o svom radu vlasnika. U slučaju Nikole Tesle vlasnik je entitet a izvještaj o radu JP mora proći kroz proceduru pred NSRS.

  Gdje ti živiš? Da li ti stvarno ne znaš šta se događa oko tebe ili se praviš lud?

  Preduzeće „Nikola Tesla“ je osnovala Vlada RS sa kapitalom od 12 miliona KM. Taj kapital je trebalo podijeliti vladajućoj eliti pa su prvo imenovani kao izvršni direktori rođaci tadašnjih ministara (zetovi, sinovi i dr.), a kasnije su se izmišljali i projekti. Na ime jednog takvog projeka su od Banke Srpske AD podigli kredit u iznosu od 5.0 mio. KM koji se ne vraća. Naravno, kredit nije obezbjeđen nikakvim kolateralom, tako da se banka s tim parama može pozdraviti. Sad bi ti lopovi kao trebali sami sebe obavijesiti o svom lopovluku. Pretpostavljam da će, ukoliko se uhvati frka oko ovog pitanja, Specijalno tužilaštvo koje je takođe pod kontrolom istih likova pokrenuti istragu koja naravno nikad neće biti završena. Ovo su javno poznate i provjerljive činjenice. Nažalost!

  Pouka ista kao i kod Bobar banke – pojeo vuk magarca.

 17. Problem je sto u NSRS poslanici govore ono sto moraju,i glasaju onako kako su im stranacke poglavice dale u zadatak, a ne onako kako bi trebalo da bude, onako kako bi bilo dobro za Srpsku o one koji zive u njoj.

  E, kad se to desi, onda cemo poci nabolje.
  Naravno, da drugacije misljenje od stranackog misljenja nije produkt papkarenja.

  Ali, nazalost, od toga smo daleko. Jos je nama zivjeti u papakzemlji.

 18. Kada je promovisan elektro auto iliti streetcar, izgovorene su i napisane masne laži, a na te laži su pristali svi. Kao FAMOS je osvojio transmisiju, a Kaldera punjač baterije i tako dalje. Jedino je onaj plastičar nešto pravio. Već tada je proizvodna linija bila u Ahenu. Ali kada treba dići dvadesetak miliona nije teško masno slagati. Uostalom, gdje je taj srednjoškolski profesor koji se ovdje lažno predstavljao kao naučnik i menadžer?;)

 19. Negje sam procitao da je neki skorojevic rezimski dao ime tunelu po zvom ocu-Bogdanovac, ne znam o kom se radi, ali znam posto je rezimski, da je nitkov, samo akvima to pada na um.
  Ali, sto taj ne dade ime ovoj fabrici , koju je u startu osudio na propast,po svom ocu, nego po Tesli?

  Kakav je to poganluk, dokle idu njihovi neumovi da uprljaju sve sto je sveto narodu. Andric. Tesla. Ocekivati je da sledeci vladin projekat, kojega su unaprijed odredili na propast, nazovu SV Sava .

 20. @ prijedor, 18.02.2015. 11:30:00

  Riječ dvije o prosvjetarima. Sjetićemo se vremena prije 30 godina i uporediti ga sa odnosima današnjim. U mom je razredu sjedilo nas 39. Danas je prosjek po razredima upola manji. Imali smo obrazovni sistem koji je upoređen sa drugim zemljama stajao mnogo bolje nego što nam obrazovni sistem kotira danas. Plata moje učiteljice nije bila ništa veća od plate u realnom sektoru. Dakle, mi smo prije 30 godina po jednoj zamišljenoj jedinici znanja izdvajali 3 ili 4 puta manje novca nego danas. Danas nas prosvjetari u odnosu na vrijeme prije 30 godina koštaju 3 ili 4 puta više. I ti se meni čudiš kada bih ja taj nesrazmjer od 300 ili 400% da ublažim za 10ak procenata niže plaće, 10ak procenata otkaza/otpremnina i 20ak procenata više rada. I sve to kad bi sproveli opet bi nas prosvjetari danas u odnosu na vrijeme prije 30 godina koštali duplo više.

 21. ex, opet analiziraš ljude, a ne njihov položaj i mogućnosti u okviru postavljenog sistema.

  Pa počnimo:

  – „Sjetićemo se vremena prije 30 godina i uporediti ga sa odnosima današnjim.“
  – Koliko znam, osim onog poklona iz Srbije, u ovih dvaestpet godina na prostoru BiH nije napravljena nova škola. Znači, ako se sjetimo vremena „prije 30 godina“ najtačniji podatak je da naša djeca danas idu u škole koje su 30 godina starije.

  – „U mom je razredu sjedilo nas 39. Danas je prosjek po razredima upola manji. Imali smo obrazovni sistem koji je upoređen sa drugim zemljama stajao mnogo bolje nego što nam obrazovni sistem kotira danas.“
  – Danas u svim zemljama sa kojima nas upoređuješ razredi broje manje učenika. Ne zato što su se razredi popolovili nego zato što nema djece, a djece nema između ostalog zato što sistem njihovim roditeljima ne obezbjeđuje uslove za normalan život nego se mladi iseljavaju u inostranstvo. A još kada bi znao da u velikom dijelu zemalja sa kojima smo nekada bili egal u rezultatima obrazovanja učitelji imaju angažovane i asistente. U Finskoj naprimjer učiteljice samostalno odlučuju kada će spojiti manja odjeljenja i zajednički sa njima raditi tako da jedna radi sa darovitijom djecom, a druga sa djecom koja trebaju veću pomoć. Skoro je u Jutarnjem bio tekst o tome. Kako bi ti reagovao kada bi šuo da neko kod nas tako radi?

  – „Plata moje učiteljice nije bila ništa veća od plate u realnom sektoru.“
  – Plata učitelja zaista nikada nie bila visoka, ali radnik u privredi je prije trideset godina bio i mnogo zaštićeniji, nije mogao biti otpušten kao danas, dobijao je priliku za stan preko firme, a razlika u plati između fabričkog radnika i radnika u administraciji nije bila u raskoraku kao danas. Izdvojiti prosvjetara i oštriti zube na njemu dok zaposlenik u državnoj administraciji sa srednjom školom ima veću platu od njega je samo još jedan primjer srozavanja ugleda prosvjetara. Da ne govorimo sada da je vrlo bezobrazna sintagma „realni sektor“ za današnji položaj gdje toliko radnika radi na crno i gdje država ne proganja vlasnike fabrika koji izrabljuju radnike koji nisu čak ni prijavljeni na socijalno. To nije realna privreda nego naša realnost.

  – „Danas nas prosvjetari u odnosu na vrijeme prije 30 godina koštaju 3 ili 4 puta više.“
  – To jednostavno nije tačno. Prosvjeta i obrazovanje nam danas daju veću jedinicu znanja za manje para. Naši prosvjetari i danas pišu kredom po tablama starim preko trideset godina, a pozivaš na upoređivanje njihovih rezultata sa rezultatima koji se ostvaruju u školama koje danas imaju elektronske table na kojima se učenicima prezentiraju multimedijalni sadržaji. Prije trodeset godina i mali austrijanci su gladili spužvom po tabli, a danassve manje.

  Jednostavno rečeno, nikada se u RS i BiH neće proizvoditi elektronski automobili sve dok sistem ne preusmjeri novac u elektronske table u učionicama.
  Nije problem smanjiti plate prosvjetarima, ali opet se vraćam na Nenada Kecmanovića, tom čovjeku sistem mjesečno daje 5 000 KM, ne zbog njegovog znanja koje podiže društvenu konkurentnost nego zato što piše hvalospjeve o Kralju Suncu.
  Za taj novac se svaki mjesec mogla kupiti po jedna tabla za škole. Da ne govorimo sada o 3d printerima i ostalim sredstvima koja naša djeca i nastavnici samo vide na televiziji.

  Uglavnom, nastavnici trebaju biti bolji i od njih se treba tražiti više, ali rješenje nije u tome da se nađe neko ko će taj posao raditi za manje para nego da sistem stvori uslove da ti ljudi mogu raditi bolje i biti uporedivi sa onim koji imaju iste uslove.

 22. @češnjak, 18.02.2015. 23:49:47

  Nema djece za nove škole. Postojeće se škole redovno renoviraju i nerijetko proširuju. Kada čujem da djeci fali tople vode i sapune – sjetim se da ja o tome nisam ni razmišljao. Podrazumijevalo se da toga nema u SFRJ. U SFRJ koja je izvozila tenkove, gradila brane po Africi, proizvodila televizore.

  Finci su imali Nokiu pa su mogli finansirati takav obrazovni sistem. Šveđani imaju Volvo, Skaniju, H&M, SKF, Tetrapak… Nijemci imaju Mercedec, BASF i Niveu…. mi nemamo ni monetarnu politiku. Oni imaju bazu pa su lako skrojili nadgradnju.

  Plata prosvjetara treba da se formira po zakonima ponude i potražnje. Masa je mladog svijeta pozavršavalo te neke fakultete i radilo bi sa djecom. Zavodi zapošljavanja puni su mladih i vrijednih učiteljica koje bi rado radile 6 mjeseci u godini a platu primale 12 i sve to za trećinu manji iznos novca. Tržište rada valja nam liberalizovati.

  Obrazložio sam zašto nas danas prosvjetari po „jedinici znanja“ koštaju 3-4 puta više nego prije 30 godina. Ti kažeš da to nije tačno i ponudiš mi nikakav argumenet o tabli i kredi. Prosvjetara je danas daleko više, imaju daleko veće plate a rezultati njihovog rada su daleko slabiji. Kada pričaju o svom poslu i položaju nikada ne pričaju od tablama, kredi i ostalim materijalno tehničkim sredstvima – pričaju isključivo o platama i eventualnim otkazima, školskim odborima i direktorima. Znanje im je zadnja rupa na svirali. Indeksi govore da nam je obrazovanje slabije od obrazovanja u Albaniji, Kazahstanu, Crnoj Gori, Azerbejdžanu, Moldaviji, Turkmenistanu, Trinidadu. Cijenim da je vrijeme za korijenite reforme. Što je bilo, više ne smije da važi.

 23. ex,
  – „Postojeće se škole redovno renoviraju i nerijetko proširuju.“
  ——————————————————————

  OK! Stanimo tu.
  Kome dijete ide u renoviranu školu sa proširenim kapacitetima neka povjeruje u tvoju tvrdnju da je problem u prosvjetarima sa velikom platom,

  a kome dijete ide u školu koja nije renovirana i sa proširenim kapacitetima neka povjeruje u moje tvrdnje da je problem u sistemu koji ovakav nikada neće odškolovati kadar sposoban da radi u fabrici elektroautomobila.

 24. Mladene (ex) koliko puta smo ti dokazali da si glup? Izvini, ali tako je!

  Prosipas suplju pricu, bez trunke smisla. Kazes prosvjetni radnici su problem, a precutkujes cinjenicu da je problem SNSD koji je skoro 400% podigao broj zaposlenih u zgradi Vlade!

  Sta je rjesenje? Pa otpustiti sve te koji su do posla dosli preko clanske kartice SNSDa! To znaci, da Ministarstvo finansija umjesto 300 treba da ima 70 zaposlenih. Uzmi da imaju 2000 maraka platu u prosjeku, to je usteda od 460000 maraka na mjesecnom nivou, godisnje je to 5520000! I to samo na jednom ministarstvu. Eto para za razvijanje samozaposljavanja, i konacno da ti nikogovici pokazu koliko su sposobni.

 25. @ češnjak, 19.02.2015. 06:56:23

  Ne znam kako u tvom selu ali u mom selu su u proteklih 10ak godina iz temelja napravljene 2 školske fiskulturne sale a renovirane još dvije. Završena je škola započeta tamo negdje 80tih godina, stara pored nje srušena, napravljen je park. Krovovi su zamijenjeni na još 2 škole a potpuno renovirane (krov, stolarija, podovi, namještaj, mokri čvor, grijanje) 3 područne škole i jedna centralna. Jedina škola u kojoj ništa krupno nije rađeno je gradska škola podignuta 80tih. U njoj je recimo ugrađen video nadzor. Uz sve to lokalna vlast nam je redovno opoziciona u odnosu na entitetsku.

  Đe ti živiš? B-)

 26. @ buddha, 19.02.2015. 08:24:51

  U mom selu kad nekom kažeš da je glup, odmah dobiješ odgovor – šakom u glavu. I to ako imaš sreće. Ako si baksuz, dobiješ ušicama po čelu.

  Na internetu je važno zadržati i sačuvati dostojanstvo. To se najbolje čini tako što uvažavaš sagovornika. Ne etiketiraš ga, ne vrijeđaš ga. U suprotnom vrlo brzo se zavalite u glib pa jedan drugom počnete prijetiti tužbama ko neke čangizave strine.

 27. Da, exu, mnogi mladi prosvjetni radnici su neznalice, nemaju osnovna elementarna znanja. Neka mi oproste dobre uciteljice, kojih falabogu ima.
  Ali, exu, pa zar ti ne tepas onome koji je srusio obrazovni sistem, obezvrijedio ga, namjerno, kako bi mogao neukima da manipulise?
  Naravno, ti nisi glup, i uvijek me neprijatno iznenadjujes odama velikom vodji ,a unistio ti je zemlju , materijalno, duhovno i demografski.

  Svoj rusilacki pohod je poceo od obrazovnog sistema postavljajuci za ministra sadasnjeg ministra pravde.
  Oh, bemt ti zemlju u kojoj je drekavac ministar obrazovanja i pravde , drekavac koji dreci po partiturama Velikog vodje al NeHomoKrimiuma!

  Posljedice su katastrofalne, djecu nam obrazuju i vaspitavaju oni koji su kupili diplome fakulteta ciji su vlasnici rezimski kriminalaci

  Nekada sam smio da kazem Svete bandere, sad je i to zabranjeno.

  A tako bih rado podviknuo Svete bandere, ali ne smijem.

 28. ex,
  izvini, zaboravio sam da ti živiš u boljem entitetu.
  Ako ti je dobro – onda ništa.

  Samo popravljaju se krovovi i po mom selu, razvlače se kamerice i ulaže u desetine metara kabla, ali ti ne želiš pa ne želiš čuti da nema visokotehnološke proizvodnje sa kadrovima koji spužvom brišu kredu sa starih tabli.
  Dobar dio komponenti za elektroautomobile se mogu barem u prototipu proizvoditi na 3D štampačima. Koliko danas stručnih škola u BiH ima takav printer da se učenici obučavaju na njima. Nemaju ni printere, bogmi sam skoro bio i u tvom gradu i imao priliku da vidim kakvi su računari na kojima djeca rade. Isti kao kod nas u gorem entitetu.

  Ali kako rekoh, ako ti kažeš da su uslovi za rad u školama u RS dobri ko sam ja da u tvoje riječi sumnjam – onda je sigurno do loših nastavnika

 29. @ prijedor, 19.02.2015. 10:14:42

  Tepanje? Da malo pažljivije čitaš primjetio bi da to nije nikakve tepanje. Dapače! 😉

  @ češnjak, 19.02.2015. 10:39:38

  Kako to misliš – ako ti je dobro onda ništa – kada upravo ja potenciram neophodnost žestokih rezova u obrazovanju. Ti si taj koji kaže – ne diraj mi prosvetu, nisu oni ništa krivi. Kada vidim kako se glođu oko školskih odbora i koliko brinu o znanju svojih učenika – baš njih smatram najodgovornijim za katastrofu o kojoj pišemo.

 30. Ama čovječe:
  Ko je te takve uveo u prosvjetu? – SISTEM!
  Ko im je dao da se glođu oko odbora? – SISTEM!
  Ko ih zapošljava po stranačkoj liniji i ne traŽi rezultate? – SISTEM!

  Tebi je u svemu tome „žestok rez“ šta – smanjiti im plate!

  Ma dirajte prosvjetu, sami su sebi krivi – da valjaju nastavu bi držali na livadi da svi vide sa čime djecu podučavaju u 21. vijeku.

  Ti ljudi u učionicam meni niti su šta krivi niti ih branim, oni su proizvod SISTEMA koji je svoja negacija..

  Tvoja logika je da zagovaraš nastavak negativne selekcije u prosvjeti, smanjenjem plata i traženjem još odanijih i podobnijih kojie će sa djecom u učionici raditi za cijenu po kojoj radi i radnik u pilićarniku.

  Ma bujrum brate – najbržim putem do dna

 31. @ češnjak, 19.02.2015. 11:38:01

  I ja sam odrastao uz https://www.youtube.com/watch?v=koxhS6fgi_Q

  Ali sam odrastao, jbg. Tamo nekad kad je otišao Sloba. Otišao Sloba, otišao i sistem a do danas ništa se promjenilo nije. Problem je zapravo mnogo dublji i savršeno se uklapa u onu biblijsku – ko nema grijeha, neka prvi baci kamen. Tvoja ideja da neko radi u sistemu, uživa blagodeti sistema, bude na godišnjem odmoru pola godine a nije SISTEM – slobodno mačku o rep okači.

  Elem, prostom sam matematikom došao do zaključka da naša prosvjeta svoju društvenu ulogu obavlja loše i za puno para. Prosvjetari nisam zadovljan vašim radom. Ne vršite svoju društvenu ulogu na primjeren način. Kad nisam zadovoljan nečijim radom ja mu predložim sniženje cijene ili odem pa tražim drugog.

 32. Logika ti je takva da si amo oavaj ja bih mislio d si iz neke begovske familije.
  Ono, šta će neki uopšte u školi, roditelji su im zemljoradnici, neka i oni obrađuju njive, što da trošimo pare na njihovo školovanje.
  Razumijem ja to, lijep je taj osjećaj kada neko pristane raditi cijeli mjesec za tebe za cijenu koliko koštaju gospojine čizme, al et…

  Kad nisam zadovoljan nečijim radom ja idem tražiti onoga ko će bolje raditi, jer onaj koga nađem za manje para, on će ili raditi isto ili još slabije.

  Ne možeš trašiti od radnika na mašini staroj trideset godina da ima produktivnost kao onaj na novoj mašini.
  Prvo mu moraš stvoriti uslove da poveća produktivnost, a onda od njega tražiti da se ravna sa radnikom na novoj mašini.

  Možepš ti krojača vratiti stotinu puta da popravi šav, ali ako si mu nabavio nekvalitetno platno on nikada neće sašiti odjelo za visoku cijenu.

  Čuvaj se, znam ja ovdje neke koji su išli tvojom logikom, uglavnom danas banka prodaje njihove kuće i auta.

  Obijest je opasna bolest

 33. @ češnjak, 19.02.2015. 12:22:43

  Počinješ da mi ličiš na ekipu sa frontala koja se valja po blatu i glibu. Svađaju se i prepucavaju na ličnoj osnovi. Prijete tužbama. Neću tim putem.

  Nemamo posebno različit stav o stanju naše prosvjete i rezultatima njihovog rada. Lako se složimo da je stanje loše. Razlikujemo se u načinu na koji bi rješavali taj problem. Ti bi da sve svališ na SISTEM a ja sam nešto konkretniji. Dobro je da imamo različite stavove. Bilo bi dosadno da nemamo.

 34. ex,
  nije mi namjera da te uvrijedim, ali jest da provociram.
  Jedan od problema bošnjačkog naroda je bila begovska klika koja nije imala interes da se širi slojevi razvijaju, obrazuju i napreduju jer su tako gubili svoj uticaj.

  Tvoja osnovna teza je da se problem rješava smanjenjem plata, a ja mislim da neko treba biti sposoban da nastavnike natjera da svoju platu zarade, ali taj neko im mora dati cilj, standarde i tehnike procjene njihovog rada.

  Za sada to nemamo i vraćam se na temu, dok toga nema, suludo je kod nas očekivati mogućnosti ovakve proizvodnje.

  Meni je to bilo jasno od početka, a ti si smatrao da je moguće.
  Ovu temu smo počeli nakon tvrdnje da je „nešto počlo po zlu“ ja samo kažem da drugačije i ne može sve dok je ovako kako je.

 35. @ češnjak, 19.02.2015. 12:58:13

  Griješiš po pitanju moje osnovne teze. Redovno karikiraš. Smanjenje plata je marginalna stvar. Redovno te plate čupaš iz konteksta i u tom pravcu forsiraš diskusiju. K’o da si prosvjetni radnik, k’o da ti zdrav zub vadim.

  Zalažem se da ti ljudi mnogo više i kvalitetnije rade. Hoću da se razultati njihovog rada vrate u normalne okvire, da smo u rangu sa Crnom Gorom, Mađarskom, Hrvatskom…

 36. Ни један посао неће пропасти због радне снаге, бар у овом времену понуда радне снаге је огромна у односу на обим послова који се нуде на нашем тржишту.
  Радника можеш едуковати, обучити, дообучити, усавршити по жељи или једноставно замјенити, проблем је када се не склопе све коцкице привредног мозаика. Од компонената са којим се ради до технологија, маркетинга, понуда и пласмана крајњег производа и то је дугачак ланац, а ако закаже само једна карика у том ланцу сав посао може да падне у воду! Мислим да се о томе ради у овом случају електромобила!

  Искаљивати бијес само на радницима је одлика нашег примитивног менталитета и то се често дешава, зато што тамо неки контролор није регистровао фалш робу у испоруци и читава наруџба је пропала због тога или комерцијалиста није умио да прода робу, па је производња запала у ћорсокак!

 37. Ex,

  a zasto ti je motivacija za bolji rad smanjenje plate? kakva je to motivacija? ako te brine što imaju duge odmore nađi im zadatke koje će raditi preko tih odmora.. neka osmisle novi, zanimljiviji način predavanja svog predmeta, neka obogaćuju obavezne udžbenike nekim svojim dodatnim materijalima, neka osmišljavaju aktivnosti za djecu – a da to nije izlet za 10 KM( a de, malo, i o tome ko piše udžbenike).. itd.. što se analizira rad direktora? upravljaćki sloj je uvijek odgovorniji za proces rada nego radnik.. eno, Obama potpisao ugovor sa Coursera-om i priznao njihove ovjerene certifikate kao dokaz o usavršavanju prosvjetnih radnika.šta je našima tgaj dokaz? odlazak na sajam knjiga?. kod nas ispade elektronski dnevnik više referenca firmi koja ga je pravila nego korisni alat prosvjetnim radnicima.. čudiš me.. zalažeš se za kreativnost i inovativnost a ne pokazuješ te osobine previše u svojim proijedlozima…

 38. Zalažem se da ti ljudi mnogo više i kvalitetnije rade. Hoću da se razultati njihovog rada vrate u normalne okvire, da smo u rangu sa Crnom Gorom, Mađarskom, Hrvatskom…
  …………………………………………………………..

  I ja se zalažem i zato ti stalno govorim da ako se želimo porediti sa Mađarima i Hrvatima onda moramo povećavati ulaganja u obrazovanje.
  Ne možeš od našeg nastavnika očekivati rezultat kao u mađarskog ako mu nisu obezbijeđeni isti uslovi za rad.

  Ti opet jedino ne kontaš da ja ne govorim o platama nego o sredstvima za rad koja će osposobiti učenika za savremeno društvo. Naravno da to znači dodatno opterećenje nastavnicima, dodatne edukacije, informatičku pismenost, aktivno poznavanje jezika…

  Ti si taj koji sve svodi na platu i o njoj priča.

 39. Ma u redu,
  uvijek bezveze razglabamo oko ovog.
  Prosvjeta je puna nesposobnih, ljudi koji ne znaju strane jezike i od kojih su i osnovnočkolci bolje informatički potkovani. Da ne pričam o tome kakve pravopisne greške sam viđao u njihovim tekstovima.
  Ali, i kada otpustimo nesposobnog i za manju i za veću platu đemo opet dobiti nekog ko će posao dobiti stranačkom vezom i koji će biti manje sposoban.
  Naš obrazovni sistem trenutno dobrog nastavnika proizvodi kao eksces. Sve lošiji nastavnici i sve lošiji profesori samo nam produciraju nove generacije nastavnika koje su sve manje obrazovane.
  Ne može se njih malo platiti koliko oni mogu malo raditi.
  Baš zato govorim o potrebi potpune promjene obrazovne paradigme i opet sve ovo govorim zbog toga što tehničke, stručne škole moraju biti mjesto gdje će se proizvoditi naša primarna dodana vrijednost, a to je sposoban, educiran radnik spreman da stane za digitalizovanu mašinu sa komandama na engleskom ili njemačkom i pravi elektromobile.

  Slčažem se za smanjenja plata samo termin prosvjetari protegni na sveukupnu administraciju, ali i onda treba napraviti model i procjenu koliko će to uticati na porast iseljavanja najsposobnijih iz ove zemlje.

  Plate će se kad tad povećati i vratiti na neki nivo, ali ljudi koji odu jer ne žele raditi za crkavicu neće

 40. @ češnjak, 19.02.2015. 15:19:41

  Nema tome ni 15 dana, pisao sam o političkim partijama i njihovom pogubnom uticaju. Naveo da im moć i broj članova treba smanjiti za 20 do 30 puta, za 95%. Ukazao da je stanje u kome je trećina stanovništva politički aktivna – bolest. Predložio niz mjera kako političke partije svesti u normalne okvire od 1-2% stanovništva. Ne mogu se ponavljati svake sedmice i svakog dana. Danas na meniju bili prosvjetari.