Амерички кутак и у Требињу

БиХ је значајно напредовала у нормализацији живота и превазилажењу различитости на овим просторима, али треба урадити још доста тога, изјавио је вечерас у Требињу амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун приликом отварања Америчког кутка у Народној библиотеци.   "Сви морају имати разумијевања и поштовања за права других и треба се окренути том богатом насљеђу суживота […]

петак, април 29, 2011 / 07:40

БиХ је значајно напредовала у нормализацији живота и превазилажењу различитости на овим просторима, али треба урадити још доста тога, изјавио је вечерас у Требињу амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун приликом отварања Америчког кутка у Народној библиотеци.

  "Сви морају имати разумијевања и поштовања за права других и треба се окренути том богатом насљеђу суживота и толеранције", рекао је Мун, истичући да је сигуран да су ове вриједности укоријењене и да већина грађана БиХ жели мир, а не подјеле.

Он је изразио наду да ће се људи у Америчком кутку, у чије су опремање САД уложиле 50.000 КМ, зближавати и очекивати чланство у ЕУ, а не "проводити вријеме са духовима прошлости", напомињући да им САД желе пружити подршку у томе.

Говорећи о значају Америчког кутка у Требињу, јединог таквог типа у источној Херцеговини, Мун је нагласио да ће циљ овог кутка бити промовисање језика и културе САД, као и других актуелности из те земље.

"Желимо да се на овај начин међусобно боље упознамо, да учимо једни од других, те развијамо пријатељства са грађанима Требиња и цијеле регије", истакао је Мун. Он је додао да ће америчка Амбасада у наредном периоду у овом кутку организовати и представљање америчких дипломата и научника, а у понуди ће бити и значајна колекција књига, часописа, видео, це-деа и ди-ви-ди записа.

Директор требињске Народне библиотеке Дана Кудуз рекла је да ће корисници Америчког кутка бити ученици, студенти, љубитељи писане ријечи и сви заинтрересовани грађани.

Она је изразила наду да ће овај простор постати мјесто у граду са јединственом понудом, посебно за ону популацију која жели да усаврши језик, а биће од користи локалној заједници чији су циљеви да се Требиње развија као отворен град и град туризма.

Замјеник начелника општине Требиње Зоран Сорајић рекао је да отварање Америчког кутка има промотиван и едукативан карактер, а да ће посјетиоци имати прилику да се уз помоћ књига, часописа и брошура, те других садржаја боље упознају о језику, култури, економији и другим актуелностима САД.

"Ово мјесто сусрета, контаката и размјене искустава ми доживљавамо као поруку мира и пружену руку пријатељства. То је кутак гдје ће се активним учешћем у добро осмишљеним пројектима развијати међусобно повјерење, уважавање и пријатељство наших народа", додао је Сорајић.

У Америчком кутку заинтересовани ће моћи прочитати књиге и часописе на енглеском језику, предавачи ће говорити о различитим темама из америчке културе и историје, а биће омогућен и бесплатан интеренет, кориштење мултимедија, помоћ у претраживању база података.

Требиње је девети град у БиХ у коме је до сада отворен Амерички кутак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *