Изабрана комисија за спровођење референдума

Народна скупштина Републике Српске, на приједлог Скупштинске комисије за избор и именовање, прихватила је да Александар Радета буде изабран за предсједника Комисије за спровођење референдума о наметнутим законима високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ. Прихваћено је и да чланови ове Комисије буду Љиљана Дабић, Ирена Мојовић, Ђурађ Шушић, Ненад Палексић, Вукан […]

петак, 29 априла, 2011 / 07:20

Народна скупштина Републике Српске, на приједлог Скупштинске комисије за избор и именовање, прихватила је да Александар Радета буде изабран за предсједника Комисије за спровођење референдума о наметнутим законима високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.

Прихваћено је и да чланови ове Комисије буду Љиљана Дабић, Ирена Мојовић, Ђурађ Шушић, Ненад Палексић, Вукан Шелвер, Марко Аћић и Мирко Стевановић.

За ову одлуку гласало је 70 посланика, два су била против, док је један посланик био уздржан.

Предсједник Скупштинске комисије за избор и именовање Радован Вуковић рекао је вечерас у Народној скупштини РС, током разматрања тачке дневног реда Избор и именовања, да је Клуб посланика СНСД-а предложио три члана Комисије за спровођење референдума и то Александра Радету, Љиљану Дабић и Ирену Мојовић.

Вуковић је навео да је Клуб посланика СДС-а предложио два члана Комисије Ђурађа Шушића и Ненада Палексића, клуб ПДП-а Вукана Шелвера, клуб ДНС-а Марка Аћића, док клуб посланика СДП БиХ и СДА није доставио приједлог за члана ове комисије.

Он је рекао да је члан Комисије за избор и именовање Рамиз Салкић на сједници Комисије истакао да Клуб посланика СДП БиХ – СДА неће предлагати члана у Комисију за спровођење референдума.

Народна скупштина РС на приједлог Комисије за избор и именовање прихватила је избор више спољних чланова скупштинских одбора.

Народна скупштина РС прихватила је Одлуку о прихватању задужења Српске према Србији за набавку теретних вагона за потребе предузећа "Жељезнице РС" и информатичке опреме и услуга за опремање образовних институција у Српској у износу од 18,9 милиона евра.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да ће се задужењем одобрити средства за набавку 200 теретних вагона у износу од 14,4 милиона евра са роком отплате од 18 година и три године грејс периода.

Према његовим ријечима, "Жељезнице РС" суочене су са недостатком теретних вагона за превоз расутих терета, а с обзиром на бројно стање и техничку исправност, потребно је обезбиједити 800 нових теретних вагона.

Он је додао да ће се за набавку информатичке опреме и услуга обезбиједити средства од 4,5 милиона евра за опремање рачунарима свих основних школа у РС, као и набавку лаптоп рачунара за наставнике.

Посланици су усвојили и Одлуку о прихватању задужења РС према Влади Аустрије путем Рајфајзен банке по пројекту набавке опреме за Универзитет у Источном Сарајеву у износу од седам милиона евра.

Министар финансија Зоран Тегелтија истакао је да је циљ пројекта унапређење наставе на факултетима и формирање два истраживачка центра из области биомедицине и технологије хране и исхране.

"Рок отплате средстава биће 15 година, а пројекат ће реализовати Министарство просвјете и културе, Министарство финансија и Универзитет у Источном Сарајеву", рекао је Тегелтија образлажући приједлог.

Народна скупштина РС прихватила је и Одлуку о измјенама и допунама одлуке о прихватању задужења према Влади Аустрије по пројекту изградње система водоснабдијевања и канализације и управљања чврстим отпадом у општини Градишка, којом је за другу фазу овог пројекта Влада Аустрије одобрила 2,48 милиона евра.

Министар финансија Зоран Тегелтија рекао је да је Народна скупштина 2007. године донијела Одлуку о прихватању задужења по овом пројекту према Влади Аустрије у износу од 5.435.000 евра учешћа општине Градишка, али да пројекат није у цијелости реализован, јер је од планираних кредитних средстава искориштено 2.448.000 евра.

"Заинтересованост за завршетак пројекта изразиле су и општина Градишка и Влада Аустрије, тако да је за реализацију друге фазе одабран нови извођач радова и договорена финансијска подршка Уникредит банке Аустрија", навео је Тегелтија.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић закључио је Шесту редовну сједницу Народне скупштине РСОставите одговор