Алжир одбио азил Моамеру Гадафију

Алжир је одбио да одобри политички азил либијском вођи Моамеру Гадафију, објавио је данас алжирски дневник "Ел Ватан". "Гадафи је покушао да телефоном контактира предсједника Бутефлика, али је он одбио да с њим разговара", наводи дневник, позивајући се на изворе блиске предсједнику Абделазизу Бутефлику. Лист пише да се Гадафи и члановима његове породице налазио у […]

четвртак, 1 септембра, 2011 / 12:57

Алжир је одбио да одобри политички азил либијском вођи Моамеру Гадафију, објавио је данас алжирски дневник "Ел Ватан".

"Гадафи је покушао да телефоном контактира предсједника Бутефлика, али је он одбио да с њим разговара", наводи дневник, позивајући се на изворе блиске предсједнику Абделазизу Бутефлику.

Лист пише да се Гадафи и члановима његове породице налазио у либијском граду Гадаме, у близини алжирске границе, али да му није дозвољено да пређе на алжирску територију.

"Алжир се држао стриктно неутрално у погледу либијског конфликта. Нисмо желели да се мијешамо у унутрашња питања у овој земљи", изјавио је саговорник за дневник "Ел Ватан"

У понедјељак, 29. августа, Гадафијева супруга Сафија, кћерка Ајша и синови Ханибал и Мохамед пребјегли су у Алжир.

Алжирске власти потврдиле су да су примили чланове Гадафијеве породице из хуманитарних разлога и имајући у виду чињеницу да за њима није расписана међународна потјерница.

Овај гест изазвао је незадовољство Прелазног националног савјета, који је затражио од Алжира да пошљау чланове породице Гадафи у Либију.

Међутим, Алжир је игнорисао овај захтјев.