Алекса Милојевић: Опасна влада

Анализа професора Алексе Милојевића, у којој на папиру и уз више података, стоји већина онога што је говoрио у запаженом наступу у емисији “Пулс“ БН телевизије. По величини губитака које је остварила, као и имајући у виду пут којим се креће, ова Влада (континуитета) опасно угрожава опстанак Републике Српске.  Производећи огромно сиромаштво и незапосленост, уништавајући […]

четвртак, новембар 24, 2011 / 07:54

Анализа професора Алексе Милојевића, у којој на папиру и уз више података, стоји већина онога што је говoрио у запаженом наступу у емисији “Пулс“ БН телевизије.

По величини губитака које је остварила, као и имајући у виду пут којим се креће, ова Влада (континуитета) опасно угрожава опстанак Републике Српске. 

Производећи огромно сиромаштво и незапосленост, уништавајући властиту привреду, трошећи крајње неразумно огромне износе средстава, прекомјерно се задужујући, распродајући природна богатства Влада непосредно угрожава опстанак народа на овим просторима. Због огромног сиромаштва које се увећава и губитка вјере у будућност општи је покрет исељавања, посебно оних најспособнијих. Чему је могуће надати се када нам отече толико најбоље крви.

Влада не показује никакве способности за организовање привредног развоја. На против развоја је све мање. Све је већи број незапослених на једној, а све већа маса недовољно искориштених средстава на другој страни. Нема ни основних замисли о изградњи привредног система који би био у стању да доведе у међусобну економску везу људе и средства, да се покрене развој привреде. Не уочавају се основне препреке које спречавају да се то оствари.

Ради се заправо о скоро потпуној неодговорности за властити развој. Расте број незапослених, у порасту је број предузећа која престају са радом, у све већој мјери тржиште преузимају иностране фирме, што гуши домаћу привреду и све то Владу оставља крајње равнодушном. Не примјећују се активности на промјенама привредног система које би то спријечиле како би се подигла запосленост људи и средстава.
Влада зна како продати, али никако да научи како основати предузећа, како остварити ту врсту повољног привредно-системског оквира.

Умјесто да своју основну снагу испољи на страни оснивања и нарастања нових предузећа Влада се окренула на сасвим другу страну. Продаје, задуживање и крајње неразумно трошење тих средстава су основне економске активности ове Владе. Умјесто производње на дјелу је огромна потрошња, посебно потрошња туђег.

Најопасније што, посебно у последње вријеме, предузима ова Влада, гдје показује изузетну активност и ужурбаност, је распродаја природних богатстава. То је последње што може да учини једна влада на уништењу властитог народа, што ова Влада управо чини.

Природна богатства су једина трајна основа развоја привреде, посебно на нижим нивоима развијености, какав је наш. И код најразвијенијих земаља привреда се значајније не одваја од властитих природних богатстава. Због тога су природна богатства први услов развоја привреде, односно први услов опстанка народа. Без властитих природних богатстава наш опстанак на овим просторима није могућ.

Приступање распродаји природних богатстава представља несагледиву и крајње неразумну авантуру ове Владе, коју је потребно што прије и до краја спријечити. То што Влада не зна како да на основи властитих природних богатстава, са својим народом, направи развој привреде, никако не може да буде разлог њихове продаје. Владе су пролазне, а народ и природна богатства су вјечни.

До сада се није догодило да је један народ изумро зато што је слиједио своју погрешну владу. Вјероват је да се то неће догодити ни нама.

Уништавање производње

Да би влада била успјешна дужна је да увећава богатство и запосленост, а да смањује инфлацију. Мјерење успјешности рада владе овдје ће се остварити само у дијелу њених доприноса расту богатства, односно расту бруто-друштвеног производа. Разматрат ће се пораст реалних вриједности (цијене 2006.) као и промјена структуре.

Бруро друштвени производ Српске у периоду од 2006. до 2010. Свођење БДП по текућим на сталне цијене (2006) остварено је по следећим стопама инфлације: 2010+ 2,5%, 2009 – 0,4 %, 2008 + 7,2 %, 2007 + 2,1 %, 2006 + 8,4 %.

За пет година (2005. – 2010.) Влада (континуитета) је увећала бруто друштвени производ за свега 223 милиона КМ. Порасла је вриједност са 6.544 милиона КМ колики је био у 2006. години на 6.767 милиона КМ, колико је постигнуто у 2010. години (0,6 % годишње) . У претходном петогодишту просјечна годишња стопа раста БДП је износила 6 %. (И поред тога предсједник Владе изјављује да „просјечна десетогодишња стопа раста износи 14 %” (Независне, 22.09.2011. године)).  Али то није сав проблем. Рекло би се да је то тек почетак проблема.

Суштина проблема је у карактеру раста БДП, у измјени његове структуре. Порасла је вриједност БДП, а умањено материјално богатство. И ту је управо сама суштина проблема. Влада је својим дјеловањем умањивала материјалну производњу, а подржавала развој нематеријалног дијела БДП. Вриједност пољопривреде је у 2010. години мања од оне остварене у 2006. години за 136 милиона КМ односно за 15 %. До смањења вриједности, за један милион КМ, дошло је и код прерађивачке индустрије, што је посебан проблем. Крајње ниско учешће индустрије у БДП у 2006. години од свега 9,1 %, у 2010. години је смањено на 8,8 %. То је учешће које је за око три пута мање него што су учешћа у развијеним земљама.

На другој страни, Влада је снажно подржавала „развој“ државне управе, чија вриједност је у 2010. години већа од оне из 2006. године за 102 милиона КМ (18 %). Вриједност образовања (посебно приватног) је већа за 76 милиона КМ (35 %), здравствене и социјалне заштите за 90 милиона КМ (42 %), те осталих јавних и комуналних дјелатности за 55 милиона (65 %).

Влада је очито скренула са правца развоја материјалне производње и усмјерила се на развој дјелатности потрошње. Извор раста бруто друштвеног производа Влада не тражи у материјалној производњи него у повећаној потрошњи. Као да нас то може обогатити? Продати привреду (предузећа), задужити се, ући у дефиците и та средства усмјерити у потрошњу, и на тој основи повећавати бруто друштвени производ, основна је развојна филозофија ове Владе. Увећање БДП уз умањење материјалне производње развојни је резултат ове Владе.0 КОМЕНТАРА

 1. Осјећам потребу да одам признање професору Алекси Милојевићу који је један од ријетких а можда и једини академски интелектуалац који на храбар,јасан и разумљив начин жели да учествује у спашавању економије Републике Српске (читај…наше судбине). То исто признање упућујем и “Фронталу“без којег многи не би знали за мишљење и ставове угледног професора Милојевића.А сада коментар само на посљеднји пасус.Треба разобличити Владину причу о запошљавању.Кад год причају о запошљавању прича је уопштена и из ње се не може сагладати суштина овог проблема. Ако се у реалном сектору повећао број запослених то би требало да нас упућује на проширење постојећих и активирање нових капацитета и обрнуто што се из њихове приче о запошљавању не види јер они никад не спомињу реални сектор, а кад су у питању предузећа од јавног интереса, институције, локална и дрржавна управа, ту се испуњавају предизборна обећања СНСД-а,проширујући систематизације, увећавање броје извршиоца за што нема никакве потребе,јер увођењем информационих технологија број запослених у јавном сектору је требао ако не да се смањи бар да остане на истом нивоу како би у јавној потрошњи остало више средстава за борце, инвалиде,социјално угрожене и друге потребе.Како објаснити да се у Електропривреди број запослених од 2006.год. до 2011.год број повећао око 2000 а да није дошло до повећања капацитета.Слична ситуација је у Српским шимама и у Жељезницана Српске а у државним и локалним управама да и не говоримо.Очито је да све оно што би требало да буде усмјерено ка реалном сектору поједоше скакавци из СНСД-а.

 2. Актуелни Предсједник РС, који управља и пословима ове Владе, некад је дизао кредите и као физичко лице, па кад није могао да врати, оде кућа на добош (спасио га је онај Фрањо Мајданџић што га у пиџами хеликоптер СФОР-а довезе на послијепоноћну сједницу НСРС):

  „U kako strašnoj dubiozi je tada Dodik bio, najčvršće argumentuje činjenica da mu je 1997. godine “Agroprom banka“ oduzela kuću u Laktašima, jer lažni vožd nije imao novca da servisira 40 hiljada maraka kredita koji je imao kod ove finansijske institucije.“

  Како је наш народ кратке памети, заборавио је да је и у вријеме тог првог мандата каснио 4-5 мјесеци са исплатом плата просвјетним радницима и пензија. То је ријешио тако што су му странци дали неповратна средства како би опстао на власти, аали и подизањем кредита са дугим грејс периодом од 20 или 30 година. Још мало, па ће и то доћи на наплату.

  У предизборној кампањи 2006. године је на изборе изашао са слоганом „Моја кућа – Република Српска“ и кренуо у нову авантуру са задуживањем и подизањем кредита. Поставља се питање „Шта је сада хипотека?“. Јасно је да су сад под хипотеком природни ресурси Републике Српске?
  Колико нам је познато, некада је имао фабрику намјештаја (производња), али није опстала. Трговина му очигледно много боље иде.
  Дакле, данас се он буквално и понаша тако да је РС ЊЕГОВА КУЋА, да има право да ради с њом шта пожели. Људи му аплаудирају и није му замјерити што се так опонаша. Човјек је овлаштен гласовима већине од оних који су изашли на изборе. Људи су повјерили своју судбину неком ко није одржао фирму која се бави производњом, ко је изгубио властиту кућу која је била под хипотеком.
  Зашто бисмо онда данас ми њему нешто замјерили? Кад би данас били избори, поново би га изгласали. Жао ми је што припадама народу за којег бих дао све, а велика већина је или глупа или види само краткорочно себично гледајући да само себи удовоље, не размишљајући да ће сутра дјеца и унучад бити робови у властитој земљи. Не говорим о онима који су покрали милионе, па ће дјецу склонити у иностранство, већ о онима који гласају зато што имају радно мјесто, што их неко увјери да се бори за народ, а ради свјесно или несвјесно на уништењу народа.

  http://www.youtube.com/watch?v=7DB8GcYtlc8 x-(

 3. Gospodine Milojeviću, molim Vac nemojte više ništa da pišeteni da govorite, mada ste potpuno u pravu. Vlada će nadizati milionske kredite za naručene ankete i „istraživanja“. Angažovaće ne samo naše domaće agencije i istražitelje“ Glasnosrpske i Nezavisne, već i strane ne pitajući koliko košta. Šta ćemo onda? Unuci će nam otplaćivati terapije naših umobolnih vlastodržaca. Za ova“ istraživanja“ smo već platili pola miliona Km, a ta bi nas mogla da koštaju poslednje mrve hljeba. Molim Vas. g Milojeviću odložite olovku , vremena su takva opasna, pametni ćutaju,a monstrumi ubijaju bijedom.

 4. drazen78bl, 24.11.2011. 14:22:16 [20159]

  Старац, мораш схватити истину, а она гласи: ЧУВАР ЈЕ ДОВЕДЕН ДА УНИШТИ ПРИВРЕДУ Републике Српске! Нема ниједан други начин да се објасне поступци владајуће гарнитуре осим ове ИСТИНЕ.

 5. buddha ,

  Mislim da je baŠ Milojević govorio o tome, parafraziram, da je nakon rata od strane “njih“ (amerikanaca, ovih onih, kolonizatora) tražen i na vlast uspostavljen neko ko će biti voljan da sve proda i privatizuje, dakle, zaključuje se da je to SNSD, odnosno Dodik i ostali….Vidjećemo, tako se čini zasad

 6. jea, 24.11.2011. 16:44:22 [20177]

  То је тачно, међутим, мене чуди такав однос према својим суграђанима. Немају они гдје отићи одавде, гдје год да оду биће испљувани. Немојмо се лагати знају они на западу како ће третирати фукаре. Њихова филозофија је једноставна – ‘ако си уништио своју кућу, уништићеш и моју’

  Нека, нек иде колико иде. Ова стока од народа није боље ни заслужила.

 7. Svaka čast gospodine Milojeviću.Gledao sam nastup ovog čoveka na BNTV.Mnogi gledaoci su tražili da se emisija što više puta reprizira,zbog svoje aktuelnosti.Čovek pokušava da ukaže na probleme koje ovaj narod neće da vidi,ali čini mi se da je sve uzalud.Mi smo nažalost već duboko zaglibili u dužničko ropstvo iz kojeg skoro izlaza nema.

 8. Ево и Вукановић оштро на ту тему http://www.6yka.com/index.php/pretvara-li-se-srpska-u-koloniju

  Ево гледам код „није ни то проблем“ водитеља г-дина, Шеваљевића, дивног човјека. Напокон неко са знањем и поштењем и са резултатима иза себе. Има још честитих људи, само им треба дати шансу.

  „ЧУВАР ЈЕ ДОВЕДЕН ДА УНИШТИ ПРИВРЕДУ Републике Српске!“

  Предлажем симићу да принта мајице са логом „Фронтал.рс“, а на леђима да пише ‘Сви смо ми „приједор“‘ 😉

 9. prijedor, 24.11.2011. 22:30:48

  Отпоздрав из Бање Луке!

  Мало се шалим зато што сте најоштрији у критикама, али ми је потпуно јасно да сте емотиван човјек који не може више да трпи ово што се ради.
  Ако је тачно ово што тврди и Буда, онда сам сигуран да би г-дина Додика ликвидирали ако не би проводио њихову политику и поставили другог. Постоје неке индиције да су и Ђинђића ликвидирали у тренутку кад је рекао „не“.

  Али шта је онда рјешење?

  Ја знам да наш народ има инфантилну потребу за вођом, као беба за мајком за неким ко ће да га чува, па таман тај неко држао и сатару у руци. Али мора нам бити јасно да је јак појединац (таман и да је добронамјеран) лака мета, и да неутралисањем или уцјеном њега, страни окупатори и домаћи издајници постижу све. А сваког појединца је лако уцјенити, неког за криминал, неког за љубавницу, неког за глисте у дјетињству, неког за психијатријску шифру,…
  Стога је српском народу на челу потребан тим поштених и стручних, али прије свега поштених, истинских патриота. У том случају би било мало теже страном фактору да неутралисањем једног наметне овдје неоколонијани однос.

 10. Обавезно прочитајте Вукановићев текст, у којем цитира и проф. Милојевића, а и ја сам на једном другом форуму имао расправу на сличну тему, па ћу копирати и овдје, да не куцам неке ствари поново:

  „Ако је Телеком РС нешто што су градиле генерације, наше породично благо, зашто смо продали тако нешто, нашу „златну коку“, која доноси чист профит? Никад то не бих учинио. Управо из сиромаштва о којем говорите, ФРНЈ је већ 50-их и 60-их градила хидролектране и пруге. Почело се од нуле, па се становништо школовало и створени су инжињери, па су захваљујући јефтиној радној снази наша предузећа била конкурентна моћним западним гигантима на тржишту Африке и Блиског Истока.
  Кад су већ продали Телеком РС 8често се то помиње као примјер сјајне приватизације), зашто највећи дио добијеног новца није уложен у изградњу Бук Бијеле или већег броја мањих електрана, у нешто што доноси профит, него је бачено у асфалт, који се већ након пар година (некад и раније) распада, а новца за нову обнову истог нећемо имати? Вјерујем да бисмо од хидроелектрана изграђених са скоро милијарду КМ имали годишње најмање 100 милиона КМ профита, па бисмо сваке године могли улагати у путеве. За 10 година бисмо изградили и аутопут БЛ-Добој и БЛ-Градишка, па бисмо имали приходе и од путарине, без концесије, и без значајних кредита. Исто нисмо морали доводити неког Рашида који ће експлоатисати наш угаљ и давати нам 10%, користећи нашу ТЕ Угљевик и угаљ, као наш природни ресурс. Овако немамо Телеком, немамо ни Угљевик, немамо чиме више ни покрпати рупе на асфалту, нити градити аутопутеве и хидроелектране, а дуг нам расте. Шта ако повјериоци сутра дођу да наплате и узму нам хидроелектране, па их онда продају Турцима, чија економија биљежи сјајне резултате? Имају чиме купити ЕПРС, као и земљу у Лијевчу и Семберији. Српске породице, на прагу глади, даће их испод цијене, као што су их давали на Косову. Да ли ту видите спољну опасност за Републику Српску?
  Онда је као успјешно приватизована НИРС (понови вечерас и г-дин Радојичић), а ко је купац, то је државна тајна (није ни државна, јер ни НСРС не смије да зна строго чувану тајну), а бензин није нимало јефтинији у односу на онај који бисмо увезли из Хрватске или Мађарске. Који парадокс!?
  Да не пишем сад да трошимо много више него што зарадимо, па нам плате пренатрпане администрације се исплаћују из кредитних средстава, спољни дуг расте, повећавају се порези, а привреда се дави до краја повећањем пореза.
  И још се стално народу замазују очи како нисмо презадужени, лажно се рачуна БДП, па чак се и те нашминкане баријере пробијају. Исто се прича народу прича како је све то због свјетске економске кризе.
  Ако не знам ја има ко зна: http://www.standard.rs/nebojsa-katic-finansijske-krize-%E2%80%93-faktografija-mitovi-zablude.html

  Подвлачим: „“Iskustva ekonomskih kriza pokazuju da države dospevaju u finansijsku krizu kada ekonomija kao celina kontinuirano ima deficit tekućeg bilansa, dakle kada troši više nego što stvara, što dovodi do rasta spoljne zaduženosti.“

  Што се тиче спољнополитичке ситуације (која је Вама битнија), опет тврдим да се Српска брани економски. „Пара врти тамо гдје бургија не може“ – стара је народна. Јевреја у Израелу има мање него Срба на Балкану, а веома су моћни, зато што имају новац. Тако и Срби требају да створе новац, да се ослоне на дијаспору, како на гастарбајтере који раде по швапским кухињама, клозетима и градилиштима, још више оне који су побјегли одавде деведесетих, на инжињере, који су данас носиоци привреде једне Канаде и других западних земаља.
  Кад бисмо само двапут више стварали по глави становника него ови у ФБиХ, ништа нам не би могли. Не могу ни овако, тренутно. Али ако Српска економски падне на кољена, ако се не заустави негативни природни прираштај (а да би се поправио, треба Србина стимулисати новчано – за новац ће и дјецу да прави), ако се бројчани однос муслимана у односу на хришћане значајно повећа, онда се само можемо молити Богу да нас спаси хришћанска Европа или Русија, или колективно прећи на ислам. Хришћанска Европа не жели муслиманску државу у свом крилу, али су поново спремни жртвовати Србе у одбрани Европе од продора ислама. Да није тако, дозволили би нашим непријатељима да нас до краја поразе, и не би нам уопште дозволили да створимо Српску.
  Нама пријети биолошки нестанак и више смо угрожени од нас самих. Не требају нама непријатељи. Довољни смо сами себи.
  Свега тога сам дубоко свјестан и желио бих да се сви ангажујемо на том питању, да више радимо, а мање причамо и трошимо енергију на српске свађе.
  Мени је јасно да је све то немогуће уз садашњу власт, пуну паразита, који живе на туђ’ рачун. Нисам сигуран да је и понуда опозиције много другачија. Ипак, непоправљиво вјерујем да неће доћи дан кад ће сви Срби стати под једну шљиву.“

 11. Одличан текст и јако добра тема. О оваквим стварима не може се коментарисати „онако успут“. И тема и професор Милојевић захтјевају велики степен озбиљности.
  Покушаћу да појасним своју забринутост и свој страх од ове Владе.
  Није проблем што они краду или не краду, није проблем у страном фактору и у томе шта „неко у свијету“ хоће или има намјеру да уради на овим просторима. Проблем је у нама, тј. у „њима“ или боље речено у „нашој“ Влади.
  Намјерно сам написао нашој под наводницима, јер ова Влада није ничија.
  Ако настави овако са овом „неекономском“ политиком, ова Влада доводи у питање опстанак српског народа на овим просторима, а то је најопаснија посљедица рада/нерада ове Владе. Да се разумијемо, не мислим ја да Миле има намјеру да „чини лоше овом народу“. Не, ја мислим да је у питању НЕЗНАЊЕ и ТАШТИНА (ја сам најбољи и најпаметнији и они који ми говоре да сам ја најбољи су „паметни“, а сви остали су глупсони).
  Међутим, проблем је што читав народ постаје роб незнања, љигавости, непотизма одређеног круга људи којима је „већина“ дала легимитет.

 12. novo vreme,
  U zabludi si da se radi kod predsjednika samo o neznanju i taštini. Naravno ima i toga, najviše primitivne taštine(tašt-prazan, uzeti nešto natašte-uzeti na PRAZAN stomak, stoga tašta nije što i punica…). No najviše ima zlonamjere, udvoravanja fašistima da bi se održao. Oko sebe je skupio ološ ljudski. Pa ima li iko na koga možeš uprijeti prstom i reći: e, ovaj je znalac i pošten? Nema brate, sve gad do gada, ako nisi takav ne možeš ni biti u njegovom timu.Što će mu đokić kriminalac? Pjandura Radmanović- mega fabrikant praznih diploma fakultetskih? Špirić na raspolaganju 24 sata ima helikopter da ide sa njim razgledati pošumljavanje prekajskih čuka? I onaj ironični , nadmeni džomba , ocakljenog lica od pakosti i laganja. Pa, ljudi iz PD je radio i sad radi čovjek koji je bio direktor za poreze u UIO , on ima nekretnine ni sam ne zna gdje , mlad čovjek, milionr, a on je samo jedan šarafčič, majušni. Direktori škola od svakog poslića, recimo ekskurzije zarade na onoj sirotoj dječici oohohoho. Borba za direktorsko mjesto je na život i smrt. I direktor može da bude samo, i samo član stranke, a tu poštenoga nema. Dakle, kriminal nas je pojeo.NAMJERNO nas uništavaju, bolje reći uništili su nas.
  Dodik nije ništa uradio da zaštiti svoj narod, već ga je namjerno kaznio, i zgazio kao što ne bi uradio ni najveći naš neprijatelj.

 13. drazen78bl, 24.11.2011. 22:46:58

  Ех, баш си ме са овом твојом констатацијом о устаљеној потреби за вођом код нашег народа, бацио у размишљање.

  Па, рецимо овако, у дефициту слободе кроз вијекове, наш народ је развијао способност опстајања и изграђивао разне облике отпора од пасивног до активног, кроз ускоке и хајдуке, гдје је од способности четобаше и харамбаше зависио и успјех отпора заједнице.
  Међутим у та времена, наши стари су некако знали са мало војске да бране много више земље, него ови данашњи самозвани лидери.
  Мудрост појединца се огледала кроз општу организованост и способност цјелине, ако је та заједница пропадала, брзо би мјењали и вође, а данас имамо апсурд да што заједница више тоне, то се вођа још више намеће, колапс је неупитан искуство послије пада СФРЈ нам не може бити очигледније.

 14. prijedor, 25.11.2011. 08:05:29 [20202]

  „Pa ima li iko na koga možeš uprijeti prstom i reći: e, ovaj je znalac i pošten? Nema brate, sve gad do gada, ako nisi takav ne možeš ni biti u njegovom timu.Što će mu đokić kriminalac?“

  Мислим да гријеш Крајишниче. Не смијеш генерализовати, ја негдје дубоко вјерујем да ту има и добрих људи, али да су маргинализовани од стране криминалног миљеа СНСД-а. Вјерујем негдје дубоко у себи да се и сам Чувар плаши њих, јер зна да му ми са овим нашим наглабањима смо безопасни, али зато јако добро зна да они њему најближи (Ширић, Радмановић, Радојичић, Васић) најрадије би му главу скинули. Чувај се те генерализације људи, сужава ти видике.

  Ђокицу држи јер нема већину у Народној скупштини.

 15. drazen78bl, 24.11.2011. 22:46:58 [20193]

  „онда сам сигуран да би г-дина Додика ликвидирали ако не би проводио њихову политику и поставили другог.“

  Да баба динар да уђе у коло, али зато да три да изађе…;)

 16. Свједочимо већ неко вријеме алексоманији код противника актуелне владе. Зар заиста нико не разумије да се ради о најобичнијем кардељевском економисти, идеологу СДС-еове економије само за српске домаћине. Најгласнији у СДС-у су увијек били херцеговачки гуслари (Од Божидара до Вукоте), али су економију водили они који су пелцовани самоуправно-социјалистичким погледом на свијет.

  Лијепо да се разумијемо. Алекса Милојевић је екомномиста из прошлог система, који се, јелте, распао.

  И сад такве узимати за озбиљно ….

  Ако СДС мисли срушити Додика алексоманијом, на челу са гусларом, онда ће нам Додик владати док је жив.

 17. Buddha, mislio sam u njegovom okruženju, u kolu vampira. Slažem se s tobom, dakako da ima poštenih ljudi i znalaca. Zar u onom lancu medaljona koji je juče objavio Neglas Srpsake ima iko ko nije duboko u kriminalu i pljački? Pa onaj lanac ima više od budžeta kada je bio najpuniji. Pepeljaru su plaćali , koje sada i nema tamo, jer se ne puši, više nego godišnja penzija nekog dedice koji je cijeli radni vijek ranio i kasnio.
  Da oni njega hoće da likvidiraju to bi uradili. On im još malo treba , pa će onda o tome razmišljati. Po njihovom mišljenju još nas ima više nego što su zacrtali, a on nas tamani kao kuga.

 18. Пиих..да, тај Милојевић је човјек из „кардељевског“ система, а тај систем је још ’50-тих година правио хидроцентрале, термоцентрале, ауто-путеве, магистрале, жељезнице,…нешто што се и данас може само сањати,…али јбг шта је то све, ма ситница у односу шта овај бандитски додиков систем може разјебати, покрасти па продати, опљачкати, уништити,… 😛

 19. Рамо,

  Знам ја да сте ви у данас у Сарај’ву слављенички расположени, па ти не замјерујем ово глорификовање комунизма.

 20. „Vlada ZA SVOJ NAROD,ZA SVOJ NAROD, ZA SVOJ NAROD zločinačko-genocidno- fašistička.“

  „Vlada ZA SVOJ NAROD,ZA SVOJ NAROD, ZA SVOJ NAROD zločinačko-genocidno- fašistička.“

  „Što će mu đokić kriminalac? Pjandura Radmanović- mega fabrikant praznih diploma fakultetskih? I onaj ironični , nadmeni džomba , ocakljenog lica od pakosti i laganja.“

  „Зар заиста нико не разумије да се ради о најобичнијем кардељевском економисти“

  „ситница у односу шта овај бандитски додиков систем може разјебати, покрасти па продати, опљачкати, уништити“

  Сви сте похапшени: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Tuzen-zbog-komentara-na-Facebooku-o-putevima-u-Loparama-115967.html

  http://www.youtube.com/watch?v=L8XvmdRnD5A :D:D:D:D

 21. Г. Приједор је овде по задатку, послан од стране г. предсједника. Они којима предсједник није симпатичан, када прочитају шта г. Приједор пише, пожеле да бране предсједника. То је та тактика, познатија као супротан ефекат! Предсједник зна знање! Изгледа да сам само ја овде схватила о чему се ради! :D:D:D

 22. Dražene, joj što si me uplašio. Neću više nikada, bogami.
  A, ako me i uhapse, nije valjda da mi nećeš sa Anjom doći u posjetu u Tunjice. Donijeti koju cigaru…
  A, pošto politiĆki optuživani imaju velike šanse da dođu na vlast, ja ću vama prepustiti svoje mjesto, kao Babo Aliji, Kao Čava fireru….evo ja opet pogriješi, kao velikom sinu našega naroda.

 23. :D:D:D

  Једног дана кад ови оду, опозиција Вам треба дати посебан статус и по Вашем имену и презимену назвати неко државно одликовање.
  Мени је јасно да сте емотиван човјек и да не можете да поднесете неправду, а за упорност свака част.
  Сва срећа, па нема затвора више, а и да има. Ја сам на Вашој страни, само још Ању да превучемо. Она као Стипе Месић ’45-е још мјерка на коју ће страну.:P

 24. Ja sam protiv zatvora. Nisam da trošimo pare na hranu i liječenje bandita. Privremeno bih vratio onu kaznu što je ukinuta.Jedino bih poštedio glavnog. Njemu bih dao da uslast proguta Igokeinu loptu sa čašom kisele vode- Tri srca. Šta je to za njega? Kada je progutao m’tel,može i loptu .

 25. buddha, 25.11.2011. 23:07:10

  Жао ми што је тек сад направио грешку у корацима. Симпатично је видјети на теми о прелетачима како све одрађује, и режија, и сценарио и глума, свађа се сам са собом, као некад Ненад и Инорог.
  Али има наш „приједор“ још резервних положаја, у Јабуци и Травнику, нпр.

  „Приједоре“, краљу, свака част! Сва демократска средства су дозвољена. Кад би опозиција водила овакву борбу, не би Курта још дуго јахао.

  Велики поздрав за „приједора“, Травничанина и Симону (три у једном)!;)

 26. Dražene, Ako sam ja ovo troje- četvero neka ne ustanem sutra. Neka me ne bude, Tako mi svega onoga što volim i koje volim. Travničane, više puta si pisao da živiš u Prijedoru,ako možeš javi se. Komentara Jabuke se ne sjećam. Moram da ih potražim. Imam i za Simonu opravdanje. Evo sad sam prošao kroz komentare. Kaže da ih ima više u kući. Možda timski pišu.Muž za ženu.
  Simooooona! Jabuko! Travničaneee!!
  Ne , Dražene, prijedor je samostalni strelac, i samo prijedor, ne bio ja sutra ja.

 27. drazen78bl, 25.11.2011. 23:12:31 [20286]

  Старац шта да ти кажем… Дражи ми је био Мад Макс него Поаро… 😛

  Него некидан читам на Блицу да странке плаћају коментаторе, http://www.blic.rs/Vesti/Politika/291221/Stranke-spremile-timove-za-internet-rat-komentarima паде ми на памет да би опозиција могла да плати коју кинту нама овдје…

 28. buddha, 26.11.2011. 00:46:52

  Одлична идеја! Заслужили смо. Него шта ћемо с Ањом? Она је неутрална. Она ће покупити паре од обе стране. Не, не, то би нам однијело много буџетског новца у приватни џеп, а криза је, требамо да штедимо. Најбоље да њу плаћа ОХР! B-)

 29. prijedor, 25.11.2011. 23:35:17

  Значи кућна радиност? И ја моју Гогу морам натјерати да пише противу самоуправљања.:D

  Шалим се ја. Имате моју подршку. Само напријед! И пазите да некога лично не увриједите, молим Вас! Ово читају породице тих људи. Није пријатно кад дјеца прочитају да је отац криминалац, алкохоличар,…

  Велики поздрав

 30. Dražene,
  Nekidan otišao zubaru, telefon ostao u punjaču. Stigla poruka da se javim majstoru za auto u 9 sati Moja unuka pročitala, uplašila se da ću zakasniti i odgovorila: Neću doći u 9. OTIŠLA sam zubaru.
  A, što se tiče Travničana, zaključio sam da izbjeglica, da tuguje za starim krajem, što je i normalno, da je bio na ratištu i nije zadovoljan statusom, da navija za bih(što ja ni u snu), i pokušaću da se nađemo.Imam osjećaj da je mlađi čovjek.
  Pozdrav!
  Biddha,
  Provjereno znam da glavna stranka plaća komentatore. Jedan od tih je i MR biggy. Mislim da je iz Srbije, jer kaže da često putuje BG-NS.

 31. drazen78bl, 26.11.2011. 01:46:21 [20294]

  „Него шта ћемо с Ањом? Она је неутрална. Она ће покупити паре од обе стране“

  Умиљато јагње двије мајке сиса 😉

  А СДС би могао се испрсити мало, вратили су им она два милиончића са каматама… ПДП такође, они су стари економски муљатори, руку на срце али зна Млађо направити паре из ничега… А стисли се ко чварци… зато и јесу у опозицији…

 32. Да смо се на Бога камењем гађали, (а јесмо често нажалост) не би нам дао овако грозан систем, безличних полтрона, бескичмењака и безобзирних штеточина, крвопија, безидејних, ментално лимитираних званичника…који се све шљам накупио у овој нашој малој барици, па то тешко да почисти и гвоздена метла. Приватна влада, приватна државица, пашалук, мали диктаторчић из опанака, слика комплетна.

  Можда је овај драстичан пад наталитета и биолошки нестанак једина права порука од Бога.

 33. Пази ове двојице, Будише и Дража! :D:D:D

  Момци драги, ви треба да будете захвални и ако вам опозиција не буде захтијевала накнаду штете коју сте проузроковали људима.

  Уважени Драж нпр. је пред октобарске изборе наговарао народ да гласа за ПДП и г. Иванића. Говорио људима да заокружују његово име… И тако су људи отишли на бирачка мјеста, добили гласачке листиће… на којима је писало да треба да се упише иксић у квадратић поред имена кандидата за којег желе да гласају. И ту су се људи збунили…. Драж рекао заокруживање, тамо су квадратићи, иксићи… и тако збињени, све им се помијешало, су се масовно одлучили за све варијанте. Тако је ПДП имао највећи број неважећих листића управо у БЛ. Мислим да су и они до сада схватили ко је главни кривац!

  Будиша са друге стране, мјесецима прије избора писао против СНСД- а, на крају отишао и гласао за исте, што је убједљиво највећи хит прошле године.

  Обојица сте, заједно са г. Приједором, најодговорнији за резултате истраживања који потврђују да су предсједник и његова странка најпопуларнији у Српској.

 34. anja banja luka, 26.11.2011. 13:38:06

  Нашао сам екстра чизмице та Тебе. http://imageshack.us/photo/my-images/855/anjaizmice.jpg/#
  Док се Ти овдје шалиш на мој рачун, мали Гиле већ помало маркира границу, у зависности од брзине којом му се пуни мјехур. B-)

  @buddha

  А стварно, шта Ти би да гласаш за СНСД. Како су Те омађијали?

 35. drazen78bl, 26.11.2011. 19:15:21 [20330]

  „А стварно, шта Ти би да гласаш за СНСД. Како су Те омађијали?“

  Писао сам то одавно, ал’Ања мути воду… ајде опет ћу…

  Што се тиче мог одабира кандидата на прошлим изборима су били:

  – Иванић
  – Тадић
  – Мирјанић (због њега ме Ања зајебава)

  За Иванића сам гласао јер је прије свега елоквентан, професор је, од њега можеш доста доброг и корисног научити, нема галаме нема фрке, све лагано и увијек има код њега оно професорско АЛИ… Иако га ове фукаре СНСД-овске омаловажавају, он се доказао у свим сферама. Углавном позитивна личност!

  Огњен Тадић, јако паметан, млад, амбициозан… Сјећам га се кад смо заједно протествовали (тад сам био 2 средње, а он још на факултету, у студењаку док је становао), није фукара, увијек је патриотски окренут. Такође, увијек ћу дати предност младима него маторима!

  Жељко Мирјанић, био ми је професор на факултету, и тако негдје на трећој години, кад се завршавао октобарски испитни рок, мени затребало још 10ак дана да положим и његов испит, па да испуним услов за упис у наредну годину био је рок код њега двадесетог октобра, а осамнаестог сам положио један испит и нема шансе да спремим Радно за два дана… али… одем код њега на рок, он дође и видје да нас је пуно, каже он нама, ајте овако подјелите се у двије групе једни ће полагати данас, а друга група ће полагати седмог новембра (непостојећи испитни рок), угурам се некако у ту другу групу и седмог новембра положим испит код њега, добио сам девет. Никад му то не могу заборавити, није само мени спасио годину већ приличном броју студентата. Из тог разлога сам гласао за њега. Без обзира што он припада црвендаћима, за њега могу написати само лијепе ријечи. Сјећам се да нам је нудио прије 4-5 година помоћ око испитних рокова, као напишите ми захтијев да сваки мјесец буду испитни рокови и ја ћу се потрудити да то законски буде регулисано. Оно студентска мука, хоће ли се професор смиловати да да рок или неће… То је био разлог зашто сам гласао за Мирјанића. Иако сам то Ањи написао неколико пута, очито кад нема ниједан други аргумент онда изнова ме прозива за Мирјанића и то то… Ваљда је то данас модерно… Ко ће га знати…

 36. Kada seljačići nepismeni kap ćUrGUZ i sl, pa onaj lijepi slavuj, dronjak, grubi… u svakoj rečenici se tri puta zakunu fireru i kliknu Sieg heil ne čudi me mnogo, ali ne mogu da se načudim Mirjaniću koji prednjači u tome. Šta navodi te visokoobrazovane ljude da iako vide i shvataju svu pogubnost i tragediju naroda koju ovaj TIP vodi to čine nikada mi neće biti jasno. Pohlepo šta radiš od (ne)ljudi!

 37. Приједор;

  Једно је знати, а друго моћи! Ово што нам се догађа је посљедица дугогодишње медијске хајке на наш народ из цијелог свијета. Када је почела „сјеча кнезова СДС-а“ нисмо могли ни претпоставити да ови наши стари непријатељи имају „генијалан“ план да нам за власт у народу доведу најгоре који су нам већа казна од рата којег смо прошли. Они ће то боље урадити него било ко са стране ко нас не позна. Дали су им инструменте власти и подвукли им да добро пазе чији интерес имају да спроводе иначе падају у немилост. А, кад је код Срба било тешко пронаћи људе који би за новац и рођене родитеље продали?
  Нама предстоји борба гора од рата, јер имамо да се боримо против вјетрењача и сјенки, онога што не видимо, али посљедице осјећамо. Овоме народу је отуђено огромно богатство. Потрошене су паре од приватизације (један буџет), паре од Телекома (други буџет), троше се паре из редовног буџета на начин да ако сте у владајућој коалицији ви имате права, а други нека ћуте. Четврти буџет је дуг којег све теже може да враћа онај честити дио РС, а којег троши онај најгори дио народа у РС. Пети буџет је унутрашњи дуг којег својим најзаслужнијим члановима РС не може вратити, јер су се владајући досјетили да то послије пресуде тек може за 14 година да се наплати кад не буде имало вриједност или кад РВИ нестану биолошким путем. Ови злочини су више него довољни за преиспитивање прије него на слиједећим изборима владајући још једном понуде погрешну причу коју народ како смо се увјерили од 2006 јако лијепо прогута.

 38. Nadam se da nece postati pravilo uklanjanje „nepodobnih“ komentara sa Frontalom.To bi znacilo nastavak postojeceg mediskog jednoumlja koje je i ovako na snazi u citavoj B/H samo sa razlicitih aspekata.

  Elem,jednostavno je pitanje blo da li pojedini citaoci Frontala istovremeno podrzavaju i ideju Nove srpske desnice i vec prevazidjenog (i pomalo utopistickog) razmisljanja prof. Milojevica?Koje su suprotstavljene,usput…

  Nadam se da ovakva praksa nece biti nastavljena i da ce razmena misljenja izmedju vecine normalnih diskutanata nece biti onemogucena zbog glupih stranackih prepucavanja…

 39. @ Mr Biggy,

  Видим да сте упућени у све и свја, па не било лоше да нам овдје прикажете податке, колико је од средстава од приватизације отворено нових фирми и колико од тога имамо нових радних мјеста?
  Статистике мора да негдје постоје?

 40. solium

  Nazalost,sistem u kojem je vlast osnivala preduzece je krvavo odbacen na ovim prostorima.Ova vlast je jedino mogla da spasava sto se spasiti da nakon losih privatizacija i uhlebljenja ratnih i poratnih clanova SDSa.

  Zadaci vlasti u savremenom uredjenuju su osiguravanje sto boljih uslova za strane investicije i Srpska tu stoji mnogo bolje od ostalih zemalja regiona.Uprkos nezahvalnoj politickoj klimi neki vazni kapitalni projekti su uradjeni (poput Rafinerije,Telekoma,auto puta…) ili se planiraju (poput Juznog toka,mreze auto puteva,rudnika kod Stanara,hidropotencijali…)

 41. Mister Biggy,

  Bi li mi mogao, molim te, dati iskren odgovor na jedno pitanje: Da li ti ovakve svoje komentare pišeš prosto iz nekog dubokog ubjeđenja u neke stvari ili kako neki ovdje tvrde „po zadatku, tj. iz interesa“?

 42. Kvazimodo, nisam balavac da se uštam u neozbiljne i lažne tvrdnje. Iz pouzdanih , najpouzdanijih izvora imam informacije da ova naopaka vlada daje oooogromne pare za agitaciju , kako ovdje tako i vani. Takav je biger, hljeb bez motike. Nepošteno i neiskreno prema SDS-u, čiji nisam član , a najviše ga branim, prema onim stvaraocima koje on zove „stvaraoci“, koji su kaže trgovali teritorijom, a oni prodadoše i poslednji metar kvadratni, a narod poubijaše.Mislim da iza njega stoji rajkan, gebelc snsd-a.A, ko bi drugi bio. Frontal mu je trn u oku, a izgleda i sds, pdp, dp. SDS-a mi je najmanje žao jer ovo i zaslužuje bosić jer im služi kao paravan da oni ne rade sami. Juče rekoše sve stranke nam trebaju u regionalnom i međinarodnom planu, ali ekonomiju ne dirajte. To je naš džep…
  Ma kakvog ubjeđenja, biger krčmi naše pare. Providan je, čas kaže da nije mogao ratovati jer je mlad, ali „barata“ vasićevim činjenicama. Jasno ko dan, pljuju po sds-u, a:hajde bosi sa nama na Jahorinu, da nismo sami. Eto kako vlada „vlada“.
  „Sve bih nekako i ogao,da mi nije ovoga prijedora“, je li tako bigeru.

 43. bigeru, danas ništa ne piši, nedelja je. Otidi u crkvu, zbog bigerčeta, ispovjedi se, i traži opoštaj što si sa zločincima u kolu. Danas makar budi čovjek, zbog porodice. Rekao sam ti da kolači kupljeni prljavim i krvavim novcem stanu u grlu i ostanu u tebi. Drugačije nikada nije bilo, niti će biti.

 44. Ја се не слажем да се нон стоп упоређујемо са земљама региона! Земље региона не зависе од нас нити ми од њих. Ми морамо почети размишљати тако да искориштавамо оно што имамо на најбољи начин. РС има ресурсе да храни 4 милона људи и не само храни, него да претекне и за извоз. Задуживањем се неће ништа постићи, него ће се остати жедан поред властитог извора воде. Новац од приватизације да је уложен у пољопривредну производњу и да су се направили пластеници широм РС данас би буџет био дупло већи, а онда не би било толико незапослених нити би било постојеће комедије око аутопутева и аеродрома на које слијеће авион владе, предсједника Србије и Нолета Ђоковића…

 45. solium, 04.12.2011. 15:46:23 [21203]

  „Земље региона не зависе од нас нити ми од њих. Ми морамо почети размишљати тако да искориштавамо оно што имамо на најбољи начин.“

  Како не зависе од нас кад и Србија и Хрватска само нам односе паре, пласирају своје производе на наше тржиште, тако да наши произвођачи добију „од шаке до лакта“. Потребно је уредити тржиште, контролисати га, повећати порез на увозну робу и масимално стимулисати наше производе.

  То значи нпр. да цијена увозног пива у кафанама било да је из Србије или Хрватске треба бити око 7 марака по боци, а цијена Нектар пива треба бити 2 марке… Једноставно зар не?

 46. kvazimodo

  Stvarno bih voleo da znam sta nije u mojim komentarima jasno ili sta je neistinito.Mozda nisu svima po volji,ali su,verujem,realni.Tj.,daju i neki drugi aspekat nekih pojava za koje ova (ne)kriticna masa kaze da su iskljucivo crni ili beli.(Prvi pasus je vise provokatorski,ali nazalost tacan,a drugi je vezan za pitanje).To sto neki ne mogu da svare da postoji neko drugacijeg misljenja,da je neko patriota,a ne lazni patriota.Mana naseg naroda je da sta god nije po volji nekoj grupi,ta stvar postaje „placenicka“,“izdajnicka“,predmetom zavera…nazalost,Frontal je pun ovih koje veze samo mrznja prema vlasti,bez obzira sta ta vlast uradila (makar otvorila auto put).Ja sam ovde hteo da otkrijem neke alternative,da prosirim vidike,da vidim neke stavove…dobio sam uvrede nepismenih i subjektivnih,onih kojima stranka ili licnost stoje pre Srpske.Rekao sam SAMO da je ova vlast najmanje losa,da mi neko da neku politicku alternativu,da vidim da li ja gresim.Ne trebam ni spomenuti da niko nije naveo neko resenje bolje od postojeceg.Nije nikakvo.Tvoje pitanje cenim,ali je ipak bespredmetno.Ovaj Prijedor je slika i prilika svega navedenog.On ima moju biografiju vec u svojoj bolesnoj masti.
  ——————————–
  prijedor

  Kakve ti informacije imas?Ti optuzujes mene kome mozes biti otac da sam placenik,pacenice jedan.Nisi ni pokusao da diskutujes vec si presao na uvrede.Bar si znao da ces izgubiti.Ja ne pljujem po SDS vec po kriminalcima koji su ostali u njihovim redovima,koji su pare zgrnuli na krvi svog naroda.Oni nisu stvaraoci,vec „stvaraoci“.I uvek ce biti.Samo pripadnik VRS je stvaraoc,ostali se kite tudjim perjem.Mozes li bar toliko da shvatis?Činjenicama baratam jer se trudim da budem u toku,ne da pljujem po svima poput tebe,i kad treba i kad ne treba.Od kad je to losa stvar biti informisan?
  —————————–
  solium

  Tačno.Usporedio sam sa drugim zemljama u regionu,po pitanju preduslova za investicije.Tu stojimo jako dobro.Međutim,neosporno je da u ovakvim politickim okolnostima nema opste navale na investicije u RS jer ipak zivimo u trusnom politickom podrucju.Dakako da resenje nema u zaduzivanju,vec da je u proizvodnji.Ova vlast nije uspela da to ostvari u potpunosti i jasno je da ce se to morati promeniti.Velik deo odgovornosti lezi i na lokalnom nivou.U nekim opstinama postoje jako dobar stepen stranih investicija i novih proizvodnih pogona i novih radnih mesta.Nazalost,mi smo danas svi niko i nista,podeljeni,nemocni da napravimo bilo kakav kapitalni projekat sami za sebe.
  —————————–
  Budo,budo,
  velika tugo…

  Da li ti zivis van vremena i prostora?Dok se svi ujedinjuju,ti bi da se zatvaras.Ako povecamo carine,to izaziva kontra-efekat.I nama povecaju carine.
  Sta cemo mi onda sa stvarima koje ne proizvodimo?oliko bi kostala takva stvar?

 47. buddha

  Na žalost u pravu si! Ali ipak ne zavise od nas, nego su uspjeli zaštititi svoj interes. Dok kod nas ne bude vladajuća garnitura širokih vidika kakve je imao jedan Ban Milosavljević imaćemo loše stanje. Svako ko sjeda u stolicu vlasti treba da svoju imovinu založi u smislu da ne ispuni ono što je obećao prije tog momenta. Dok ne bude odgovornosti prema vlastitom narodu imaćemo kaubojštinu.

 48. Moj bigeru, ja samo pljujem po onima koje služiš, po onima koji te plaćaju našim parama. Pazi na bigerče, kada ti se desi loše, a hoće, i mora, jer sreće nema od otetoga, biće kasno. Popravke nema. Tako malad propagirati fašizam i ubijanje naroda svoga ne može i neće ti izdobrati.
  Jedina alternativa je ukidanje smrtne kazne kako ne bismo ove bandite hranili doživotno.
  Bigeru, biguj kavez fireru, da bi amortizovao koliko-tliko grijehove. UUUUUUumukni, bigerče plače!

 49. Bigeru, gebelsrajkovo čedo, to nenaplaćujem krvavim novcem. Plače ti bigerče, ali kada ti zakukaš kasno će biti. Pljuvati ubice nije što i skrivati tragove zločina koji si vidio, kao što radiš ti.O, to onaj gore gadno kažnjava. Nisi li ti bio onaj na biciklu kojega su poslali da mi priprijeti? Govorio je kao ti LEPO i“ argumentovano“.
  Bigeru, plače ti bigerče!

 50. solium, 04.12.2011. 17:50:20 [21216]

  „Ali ipak ne zavise od nas, nego su uspjeli zaštititi svoj interes.“

  Нису они успјели заштити свој интерес, већ им је власт то допустила. Појединици, шверцери, имају интерес да пласирају увозну робу, за узврат финансирају предизборне кампање политичарима…

  Mr Biggy, 04.12.2011. 17:32:57 [21213]

  „Da li ti zivis van vremena i prostora?Dok se svi ujedinjuju,ti bi da se zatvaras.Ako povecamo carine,to izaziva kontra-efekat.I nama povecaju carine.“

  Ретардињо, кажеш уједињују, а на сцени распад уједињеног… Ето колико си ти малоуман, да ниси у стању видјети шта се дешава око нас. 60% британских грађана жели напустити ЕУ, Њемачка и Француска желе да истјерају сиротињу (Грчку, Португал, Италију, Ирску) а ти причаш о уједињењу, мамлазе!

 51. buddha

  E moj budo…sve ja to jesam,ali opet tvoj nizak nivo dedukcije izuzetno zabrinjava.Ako su kod vas svi takvi u stranci…
  Elem,“kriza“ je izuzetno jako sredstvo u rukama politicara.U sve se mesa,u svemu se pronalazi.Iluzija je da ce se EU raspasti.Mozda ako se sa tom solucijom moze vise da zaradi.Slabo znas,slabo zakljucujes.Sobzirom da je i ova kriza sredstvo,i iz ove krize EU ce izaci sa jacim ingerencijama,sa novim institucijama,naustrb drzava clanica.Sam se proces vec tako dugo odvija,EU je evoluirala na krizama,danas ti se pred nosem postavljaju bivsi MMFovci kao premijeri Italije i Grcke.

  Mozemo se kladiti,ako hoces.Nakon ove krize EU sigurno postaje jaca,sa vecom finansijskom kontrolom.Ti reci sta tvrdis,bilo sta sto ce Uniju da oslabi.
  Nakon sto te i ovaj put lako sredim,ocekujem da bar prestanes da vredjas.

 52. Mr Biggy,

  Зашто ти страначки адвокату, пишеш анонимно овдје, ако ти је циљ да одбраниш неодбрањиво тј. криминалан рад власти и странке снсд првенствено, онда откриј индентитет шта те то спречава да напишеш да си тај и тај и то и то је за тебе ок? Шта имаш од овог дрвљења, као ти си неки задовољни грађанин, јединка од милион незадовољних и ти би сад свима нацрто како су у заблуди и да не треба да вјерују својим очима?
  Па јбм сунце, ја кад први пут будем бранио било коју власт, ја ћу то радити у своје име и да се тачно зна зашто то пишем, а не овако јадно ко ти анонимни симпатизер курвањске власти?пууу…

 53. Rammsteine, 13 miliona km je banditska vlast dala ovakima kao biger da agituju za njih. I, te su pare bacili. U skorašnjoj posjeti Americi obrisali su niko nije htio da ga primi do sedmi zamjenik devetog pomoćnika na tri minute.. Dokle su dogurali da bigeru plaćaju 24 sata dežurstvo na frontalu. Lepo i argumentovano biguje , kao njegov firer.
  Bigeru , bigerče plače. Razmisli zašto. Pa, tata mu kupio“mleko“ od para koje je oteo od jednog čike u kolicima.

 54. A vidim dobio sam odgovor na postavljeno pitanje.
  Zahvaljujem, i moram reći da sam zadovoljan odgovorom jer drugačiji nisam ni očekivao.
  Što se mene tiče, ubijedio si me da ovakve stvari ne pišeš zato što u njih zaista vjeruješ; da li si plaćen za to – ne znam, ali neki unutrašnji glas mi govori da bi ti mogao biti jedan od onih tipova koji se lako prilagođavaju u životu, kojima nije mrsko da iskoriste bilo kakvu priliku koja im se pruža a sve zarad komfornog i lagodnog života bez mnogo truda.

 55. rammstein

  Svi ste se uzjogunili kad sam poceo da prozivam SDS.A samo sam vukao paralele sa onim o cemu vi govorite.
  Js sam hteo da cujem neku alternativu.Samo si ti nesto sturo izneo,drugi niko.To je samo potvrdilo moje dosadasnje ubeđenje.Ispalo je da ja branim vlast,sto je bilo gde na ovom svetu nezahvalno,a tek kod nas…samo sam rekao da je ova vlast najmanje zlo.A kad vidim vase nepostojece alternative,to tek dobija na tezini.Nisam ja zadovoljan,samo vidim nesposobnost vecine politicara i nemogucnost da se izbore sa jednim Dodikom.Sta bi onda sa pravim problemima bilo?Sad cete reci da vecina gradjana RS misli sto i vas 5-6?Audiater et altera pars.Moje je pravo da komentarisem i iznosim stavove kao i tvoje.Meni ne smetaju niciji komentari,pogotovo oni koji su iole realni.Sta ti smeta moje misljenje,narocito ako su sve gluposti (iako ti nemas na to sve odgovor)?Ako ja pocnem da vredjam neistomisljenike,pognem glavu sa vama i govorim kako je sve crno,onda ce se nesto promeniti?Ja podrzavam sve dobro,zamerim sve lose.
  ——————————-
  kvazimodo

  Od mene ces uvek dobiti odgovor,ali ne znam sto si me ista pitao ako vec i ti u svojoj glavi imas neki izmisljeni scenario.Ti glasovi u tvojoj glavi su cudni a nemaju ni dobre ideje.

 56. Mr Biggy,

  Ти очито имаш проблем сам са собом, јбг ја ти опет сугеришем нема фајде што се ти кријеш иза ника, кад браниш ову никоговићку власт, ако си у стању именом и презименом стати иза њих, онда бих те уважавао као адекватног саговорника.
  Ја бих ти могао набрајати алтернативе до ујутро, ако ти сматраш да смо спали само на ове дркаџије што сад јашу на вбласти, онда нама помоћи нема. Кад бих ја тако здушно бранио неког као што ти чиниш за власт и додика ја бих то сасвим отворено радио, овако само постижеш контраефекат.
  Увјераваш ме у мишљењу да се ова власт боји и сопствене сјенке, а зашто?

 57. Joj Mister Biggy jesi zapeo za te „Dobre ideje“ – kakva ti konkrektno treba reci, možda neka slična ovoj najnovijoj koja će da zaštiti naša blagorodna polja od gradonosnih oblaka – made in Kaldera and co. B-)

 58. buddha, 04.12.2011. 00:43:40

  Читао сам већ. Само се шалим. Али ипак, гласао си за СНСД за НСРС. и тако помогао компензаторном Мазалици да уђе, јер је проф. Мирјанић свакако био сигуран за улаз.
  Иначе, о професору Мирјанићу као човјеку имам фино мишљење. Културан је, цивилизовано наступа, хоће да помогне. Али политички, он ћути, он гласа у НСРС, он је гласао за ову Владу, он чини већину која силом проводи неке ствари против интереса народа. Фасцинантно је и како један такав господин и научни радник ЋУТИ на све што се дешава и како он уопште прихвата да буде поданик неког ко је доста сиров и ко јавно каже „Не сери!“. Гдје је та граница?

 59. Mr Biggy, 04.12.2011. 12:47:01

  Слободан Васковић има много својих гријехова, нипошто није цвјећка, али је за тебе и оне чији си овдје адвокат МОРАЛНА ВЕРТИКАЛА.

 60. drazen78bl, 04.12.2011. 23:28:17 [21267]

  Јебига стари Мирјанић у том времену испао је више него коректан, нисам му то заборавио… Ваљда знаш и сам шта је студентска мука, посебно кад су рокови у питању… па на то све додаш маторце који ти серу са својим чувеним поређењима и констатацијама: „Што не завршаваш? Шта чекаш? Онај је завршио, а ти…нећу ти ја дати паре за обнову и сл.“ Мазалица, па о њему све говори његово презиме…

 61. buddha, 05.12.2011. 00:23:45

  Ниси могао наћи безазленији начин да му се одужиш од гласања за СНСД?

  Ја сам већ овдје писао да ми не пада на памет да учествујем у рушењу ове власти. Ја их нисам ни довео. Буда, на Тебе и Ању је ред. 😉

 62. rammstein

  Ako neko ima probleme sam sa sobom i svojim alter egom,to si ti.Ako ti je do otkrivanja imena diskutanata,bavis se uludim poslom.Ja nisam stajao ni iza kakve vlasti niti sam tebe uveravao u bilo sta.Jedino iz iskustva kazem da su najmanje zlo.To dokazuju rezultati prethodnih izbora.I polozaj opozicije.Dakle,ti nemas problem samnom vec sa stvarnoscu.Jedini koji je nesto „zdusno branio“ bio si ti.Tog na slici profila.Ti zapravo ni ne citas moje komentare i po obicaju si-neinformisan.I zaista me nije briga sto me ne cenis kao sagovornika.I sta trebam da uradim po tom pitanju.
  ——————————-
  drazen78bl

  Moralne vertikale mogu biti samo ljudi neokaljanog imena,nikako populisti,klevetnici,tracare…cak su ga i muslimani oterali.Da je pravi novinar nikad se ne bi sluzio recnikom mrznje.Sad neka placa po sudovima naknadu stete za svoje klevete.Ko su vama moralni uzori…ccc…
  ——————————–
  kvazimodo

  Ti imas unutrasnje glasove,a Ramstajn zna jedonog svemoguceg psihologa.Dobija ratove,osvaja fudbalska prvenstva,stvara drzave,leci alternativnom medicinom…nije dobro imati takve glasove,valjda ce i tebi pomoci.
  ———————————
  budo,drazen (vazi i za prijedor i njegovo drugo ja)

  Ovo me neodoljivo na vas potseca,Ducic je stvarno fenomen:

  „Uvek se nadju dva glupaka da se jedan drugom dive, i uvek se nadju
  glupa zena i glup covek da se poljube u usta. Glupak se naslanja na
  glupaka, kao slepac na slepca.“

  Budo,je l’ smes da se kladis?

 63. bigeru, popušio si na frontalu, nisi uspio.Briši zadnjicu svom fireru , uneredio se , vidi mu se po faci. Operi ruke prije nego daš MLEKO bigerčetu. Putuj Selma, naginjao se- ne naginjao ispao si kroz njega i upao u firerovu nečist.

 64. Mr Biggy, 05.12.2011. 09:36:46

  Ти и Буда сте гласали за СНСД, а не ја и Буда. Јеси ли ти баш сигуран да сам ја глуп? Хвала ти за стихове. Ја Дучића волим, а ово „Uvek se nadju dva glupaka da se jedan drugom dive, i uvek se nadju glupa zena i glup covek da se poljube u usta. Glupak se naslanja na glupaka, kao slepac na slepca.“ је супер написао, само треба схватити коме се обраћао.

  Али непревазиђени су ови стихови:

  Владислав Петковић Дис
  (1880-1917)

  НАШИ ДАНИ

  Развило се црно време опадања,
  Набујао шљам и разврат и пороци,
  Подиг’о се трули задах пропадања,
  Умрли су сви хероји и пророци.

  Прогледале све јазбине и канали,
  На високо подигли се сутерени,
  Сви подмукли, сви проклети и сви мали,
  Постали су данас наши суверени.

  Покрадени сви храмови и ћивоти,
  Исмејане све врлине и поштење,
  Понижени сви гробови и животи,
  Упрљано и опело и крштење.

  Закована петвековна звона буне,
  Побегао дух јединства и бог рата,
  Обесисмо све празнике и трибуне,
  Гојимо се од грехова и од блата.

  Од пандура створили смо великаше,
  Достојанства поделише идиоти,
  Лопови нам израђују богаташе,
  Мрачне душе назваше се патриоти.

  Своју мудрост расточисмо на изборе,
  Своју храброст на подвале и обеде,
  Будућности затровасмо све изворе,
  А поразе прогласисмо за победе.

  Место светле историје и гробова,
  Васкрсли смо све пигмеје и репове,
  Од несрећне браће наше, од робова,
  Затворисмо своје очи и џепове.

  Остала нам још прашина на хартији,
  К’о једина успомена на џинове,
  Сад сву славу пронађосмо у партији,
  Пир поруге дохватио све синове.

  Под срамотом живи наше поколење,
  Не чују се ни протести ни јауци,
  Под срамотом живи наше јавно мнење,
  Нараштаји, који сишу к’о пауци.

  Помрчина притиснула наше дане,
  Не види се јадна наша земља худа,
  Ал’ кад пожар подухвати на све стране,
  Куда ћемо од светлости и од суда!

  (1910)

  Стотину година је прошло, а нисмо напредовали ни милиметра. Не због оваквих као ја, већ због таквих као ти.

 65. Dražene, on da citira Dučića? Oh, kako li je Dučiću kada ga uzimaju u usta pogani, oni koji satiru njegov narod, oni koji su junacima u rovu cigaretu naplaćivali po crnoj berzi, oni koji njegovoj nejači uzeše i poslednju mrvicu iz usta, oni zbog kojih njegov narod nestaje gladan, bolestan, ojađen i prevaren, opljačkan i prezren.
  On da citira Dučića koji otima tuđoj DECI MLEKO da bi hranio svoje kućne ljubimce?
  Ne uzimaj srpske svetinje, bigeru u usta, ne zbog sebe, ti si odavno prodao dušu đavolu, nego zbog bigerčeta koje će patiti, nemoj misliti da neće, nažalost ,jer se zlodjela očeva vraćaju djeci.

 66. Kolonizatorska Vlada

  Sva štetnost ove Vlade nije samo u rasipanju ogromnih iznosa sredstava i izgubljenom razvoju. Posebna štetnost se odnosi na strukturu ulaganja koja su takva da se ubrzano kod nas proizvodi kolonijalna privreda i društvo.
  Razvoj potiče od industrije. Nema zemlje koja se obogatila na drugim djelatnostima osim na industriji.
  Naša Vlada to ne vidi. Ona ne želi da se bavi razvojem industrije (čak ni poljoprivredom). Vlada ne investira u razvoj industrije. Od ukupno 3,3 mrd. inostranih kredita (2010) Vlada je utrošila

  – u infrastrukturu 1,5 milijarda 46 %
  – u budžetsku potrošnju 1,5 milijarda 45 %
  – u privredu 0,3 milijarde 9 %

  Umjesto da se krene iz pravca povećanog ulaganja u industriju, koji je jedini put razvoja, Vlada je krenula iz suprotnog pravca. Vlada, pored visoke vlastite potrošnje, povećano ulaže u razvoj infrastrukture, prije svega izgradnju puteva, autoputeva. Krećući se iz tog pravca, umjesto u razvoj stiže se u nerazvoj. Stiže se zapravo u razvoj kolonijalne privrede, na čemu ova Vlada tako predano radi.
  Jedno od osnovnih obilježja kolonijalne privredne strukture je razvoj infrastrukture bez privrede. Putevi se ne grade zbog toga što je nastalo zagušenje u prevozu nagomilanih roba, koje stižu iz industrije, nego upravo obrnuto. Što je manje industrije i manje roba u prevozu, više se grade putevi. Naravno da te investicije nemaju svoju ekonomsku otplatu. One će se otplaćivati ne iz povećanog prevoza roba, nego iz povećanih poreza nezaposlenih i siromašnih građana.
  Siromašan narod pritisnut visokim porezima za otplatu inostranih kredita utrošenih za administrativne i potrebe izgradnje infrastrukture lako je prepoznatljiva slika rasprostranjenog kolonijalnog svijeta. Ta slika je već vidljiva i kod nas. Samo je potrebno htjeti je vidjeti.

 67. Ti si prijedor zestoko bolestan a i bolesni su ovi administratori koji citaju tvoje bljuvotine. Kako te nije sramota da uzimas u usta neciju djecu ovde i prognoziras im nekakvu patnju. Stidi se i Boga i naroda i svog neostvarenog lika smlacino jedna bolesna i bezobrazna. Da mogu sad bih te nekako pljunuo po sred tih usta zvaljavih nalet te bilo. Eto koliko daleko idete pa vam malo sto prijetite i psujete majke vrijedjate djecu neciju ovde bolesnici bolesni. Bolan vama ne treba ni u pakao dati da udjete treba vas poslati negdje drugo.

 68. Читам ове своје коментаре из 2011. па се сјетих, а нико о томе не говори у јавности:

  СЈЕЋАТЕ ЛИ СЕ ДА ЈЕ МИЛОРАД ДОДИК ЗА ВРИЈЕМЕ СВОГ ПРВОГ МАНДАТА ПОДИЗАО КРЕДИТЕ С ГРЕЈС ПЕРИОДОМ ОД 20 И 30 ГОДИНА?

  Још мало, па нам и то долази на наплату, а тога се готово нико не сјећа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *