Седмица временом прегажених: НОЋ ВЈЕШТИЦА (HALLOWEEN)

Читава нелогична вјечност, пролази између тренутка када лудак коначно шаком пробије врата; а она се тек тада сјети да не би требала контемплирати, лаштећи кваку стаклених двери; које од отварања спријечавају једино грабље, прислоњене са друге стране. Уопште, препун је таквих логичких омашки из данашње перспективе. Поготово у дијеловима, гдје се нечији мозак споро одважује […]

четвртак, новембар 24, 2011 / 07:09

Читава нелогична вјечност, пролази између тренутка када лудак коначно шаком пробије врата; а она се тек тада сјети да не би требала контемплирати, лаштећи кваку стаклених двери; које од отварања спријечавају једино грабље, прислоњене са друге стране.

Уопште, препун је таквих логичких омашки из данашње перспективе. Поготово у дијеловима, гдје се нечији мозак споро одважује да уради нагонску ствар. За то вријеме читава биоскопска сала одјекује од узвика: Разбиј прозор глупачо! Ето ти га иза леђа! Окрени се! Не бацај нож гуско! Не гаси свјетло..!

Са друге стране, рефренска мелодија овог филма је нешто, што и данас буди осјећај страве. Њен МП3 се урезао дубоко у колективно несвјесно. Школски примјер како натприродни негативци, у америчким филмовима умиру најмање два пута. И васпитавају дјецу.

Дрекавац је отјелотворен у ментално поремећено, сабласно, и довољно традиционално зло. Нерђајућег челика. Чак и Хедонфилд (Вутропоље) у Илиноису, има свог злодуха који ће казнити неморалне клинце. Који се усуђују латити акохола, дувана и секса.

Мајки је бабарога, са америчком заставом о реверу.


(Редитељ: Џон Карпентер; Улоге: Џејми Ли Кертис, Доналд Плезенс, Ненси Кајис)Оставите одговор