Ако је кога брига за Уставни суд БиХ: Пресудили за упис војног складишта на БиХ

Уставни суд БиХ усвојио је апелацију против одлука Врховног суда Републике Српске и Окружног суда у Требињу у вези са књижењем војне имовине – складиште Филиповићи у Фочи.

уторак, 9 јуна, 2020 / 16:10

Одлуком Уставног суда БиХ број АП 2004/18 од 20. маја ове године усвојена је апелација коју је Правобранилаштво БиХ уложило против одлука Врховног суда Републике Српске и Окружног суда у Требињу у вези са књижењем војне имовине – складиште Филиповићи у Фочи.

Уставни суд је закључио да је прекршено право на правично суђење када је редовни суд арбитрарно тумачио релевантне одредбе закона и правилника и када је закључио да апелант није испунио законски основ за упис промјене права у катастарском операту.

Такође, прекршено је право апеланта на равноправност странака пред судом када апелант није имао једнак процесно правни третман са умјешачем у поступку, будући да као супротна страна није била обавијештена о његовом учешћу и достављеним одговором на тужбу, преноси телевизија "Н1".

Пресудом је укинута Пресуда Окружног суда у Требињу од 24. јануара 2018. године, те је предмет враћен Окружном суду у Требињу који је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку, у складу са Уставом БиХ.1 КОМЕНТАР

  1. “Није милошевић крив, ми смо говна“ велика и важна реченица из филма “Професионалац“ Душана Ковачевића. У периоду од 1997.године до 20.12. 2005, године кад је објављен Закон о одбрани Босне и Херцеговине, нико од кључних политичких фактора у Републици Српској, како они на власти тако и они у опозицији није мрднуо прстом да спријечи доношење Закона о одбрани БиХ у форми у којој је донесен. У члану 70.став 3. наведног закона пише: “Министарство одбране ће 1. јануара 2006. године преузети право посједа над свом покретном имовином из става (2) овог члана, укључујући архиву, (замислите архива у истом положају као и као и земљиште, објекти и сл.) списе и друга документа који и даље служи за потребе одбране.“ У члану 71. истог закона у ставу (3) стоји: “Министарство одбране ће 1. јануара 2006.године преузети на коришћење и ући у посјед непокретне имовине из става (2) овог члана“. Српска посла. Је су ли наши, српски посланици у Парламентарној скушпштини БиХ у оба дома једногласно донијели Закон о одбрани и Закон о служби у ОС БиХ? Јесу, и то је било скоро као народно весеље. “На законит начин пренесена надлежност са РС….“ Бања Лука облијепљена плакатима “Војско вољно“. “Мој син неће служити у овој војсци’, мислио је “највећи Србин“ на ВРС. Чавић, предсједник РС наређује све предати у Сарајево. Ја знам да је нешто и спасено и није све предато, али ко је, један број “будала“ који су били против оваквог начина предаје система одбране на ниво БиХ, било шта питао, итд., итд,..итд. Није Милошевић крив… И сад кукамо на несрећни Уставни суд. Народ лијепо каже “знам ја нас ј….ти нас“,“после ј. нема кајања“, “последња памет магарцу под реп“