Пљевља: Одузимање црквене имовине почиње од – манастирске воденице

Одборници у Пљевљима усвојили су прије три дана одлуку о продаји мотела "Водице”, а у склопу комплекса биће продата и манастирска воденица стара 500 година. Опозициони одборници указали су да је ријеч о "почетку одузимања црквене имовине” и "отварању коцкарница и кафића на црквеној имовини”.

уторак, 9 јуна, 2020 / 10:16

Случај је занимљивији јер је одузимање имовине отпочело у регији која нема везе са Црном Гором и Црногорцима, јер је вијековима припадала Дабробосанској, а потом и Милешевској епархији.

Одборници опозиције напустили су сједницу пљеваљског парламента након што је скупштинска већина(ДПС-СД-БС) усвојила одлуку о продаји Мотела Водице, са припадајућим земљиштем и зградом старе воденице.

За усвајање ове одлуке гласало је 17 одборника владајуће већине док је против било 13 одборника, укључујући и двојицу одборника ДПС-а Срђана Пивљанина и Предрага Цвијовића. Ни њих двојица нису присуствовали наставку сједнице.

Ни заклетва коју је упутио владика Милешевске епархије Атанасије није преломила одборнике Демократске партије социјалиста, Социјалдемократа и Бошњачке странке да из продаје Мотела Водеце изузму воденицу, за коју црква тврди да је власништво Манастира Света Тројица у Пљевљима.

У општини су казали да се у катастру води као власништво Општине Пљевља.

Зграда старе воденице величине 116 метара Општина продаје у пакету са једним од најпознатијих угоститељских објеката у граду Мотелом Водице.

"Надам се да вас, рођене Пљевљаке, не морам подсјећати да је на ријеци Брезници било пет манастирских воденица. Четири воденице су одузете након Другог свјетског рата, док је поменута воденица једина остала у властиштву Манастира. Истина је да је манастирско земљиште на коме се данас налази нови дио Средње стручне школе, градски стадион под Голубињом, спортска дворана "Ада", ресторан "Милет башта" и комплетан парк Водице, као и истоимени Мотел, шездесетих година прошлог вијека одузето од манастира уз симболичну надокнаду. Манастир се са том насилном експропријацијом никада није сложио, али је воденица тада остала у власништву Манастира и за њено одузимање Манастир никад од Општине није добио ни један динар. И након спроведене спорне експропријације, манастирска Управа је у њој мљела брашно за своје потребе и убирала приход од ујма, мељући брашно тамошњем народу – све док је за тим било потребе”, наводи у писму владика Атанасије уз констатацију да је камена Воденица стара колико и Манастир око 500 година. Мотелом Водице, један од симбола града, смјештен у истоименом градском парку, неколико последњих година управља општинско предузеће Чистоћа.

У локалној управи тврде да је економски оправдано да се Мотел прода јер нерентабилно послује и ствара губитке предузећу којем је повјерено на управљање.

Сагласност да може продати Мотел Водице Општини је дала и црногорска Влада.

Осим угоститељског објекта величине 640 метара квадратних и воденице предмет продаје је и 500 метара квадратних дворишта, 1229 метара квадратних неплодног земљишта.

Процјењена вриједност непокретности које се продају је 424. 531 еура. До 2009 године Мотел "Водице" је био у власништву Рудника угља, када је због нагомиланих финансијских обавеза Рудник угља извршио компензацију дијела имовине са Владом уступајући јој између осталог и Мотел Водице.

Након што у неколико наврата није успјела путем јавног надметања продати мотел "Водице", Влада Црне Горе га је уступила без надокнаде општини Пљевља, пар година касније. Поред мотела Влада је уступила општини стару воденицу и рибњак.

Одборник Нове Милан Лекић казао је да није могао ни очекивати да ће отимање имовине Српске православне цркве почети из Пљеваља. Ово је пробни балон и почетак одузимања имовине Српске православне цркве у Црној Гори”, рекао је Лекић.2 КОМЕНТАРА

  1. Vrlo komplikovano i teško za presuditi šta je gore za vidjeti od dva zla.
    Milo(v) režim koji ustaškom upornošću ide na SPC i srpski narod da bi napravili svoju kvislinšku NATO tvorevinu ili Milo(kradov) režim koji je opljačkanim parama kupio maskotu na čelu SPC i svojim djelovanjem zagadio čitavu Crkvu pa ona daje blagoslov ustaši da do kraja uništi srpski narod i državu koju je krvlju i životima stvorio da živi slobodan.
    Milo nije svjestan da novčanicama može kupiti podlu bagra, najbolje je da kvalitetno kupi Ristu sotonu alijas Amfilohija.