Aкаши поново: Кривица за Маркале се не може свалити на ВРС

Бивши изасланик генералног секретара УН за Балкан Јасуши Акаши рекао је да је у Сребреници у љето 1995. године била стационирана бошњачка војска, као и да се кривица за трагедију на сарајевској пијаци Маркале "не може сваљивати" на Војску Републике Српске и да је извјештај о том догађају све вријеме доступан Хашком трибуналу. "Једини мјеродавни […]

уторак, 25 октобра, 2011 / 09:44

Бивши изасланик генералног секретара УН за Балкан Јасуши Акаши рекао је да је у Сребреници у љето 1995. године била стационирана бошњачка војска, као и да се кривица за трагедију на сарајевској пијаци Маркале "не може сваљивати" на Војску Републике Српске и да је извјештај о том догађају све вријеме доступан Хашком трибуналу.

"Једини мјеродавни извештај о томе ко су кривци за погибију 68 недужних цивила на пијаци Маркале све вријеме је доступан Трибуналу, и то у УН, које су основале суд за бившу Југославију. Кривица за ову трагедију не може се сваљивати на војску босанских Срба", рекао је Акаши за београдску "Политику".

Говорећи о Сребреници, Акаши је навео да су све заштићене зоне у БиХ, а не само Сребреница, постале базе за трупе босанских муслимана, које су се ту одмарале и реорганизовале, ту им је стизало оружје са оближњих аеродрома.

Акаши је рекао да су "у вријеме када је почео Младићев напад на Сребреницу, тамо биле стациониране муслиманске трупе, чији је командант неколико мјесеци прије напада отишао у Сарајево и није се вратио".

Одговарајући на питање зашто се десила Сребреница, Акаши је оцијенио да је можда генерал Ратко Младић хтио да се освети за претходне тешке нападе и губитке.

"Можда и није планирао праву офанзиву, али је схватио да нема отпора. Можда је тек тада одлучио да прегази Сребреницу", навео је Акаши, који се, како је рекао, сагласио са бомбардовањем Срба, када је војни командант Унпрофора то затражио.

Појашњавајући своју ранију изјаву о трагедији на Маркалама 5. фебруара 1994. године, Акаши се позвао на експертски извјештај о том догађају, послије којег је на Србе у БиХ бачена љага која ни данас није спрана.

"Прије него што је погодио пијацу, пројектил је ударио о кров једне продавнице, па су експерти могли само да установе угао чији је шпиц био на Маркалама а који се ширио. У том троуглу су биле и српске и муслиманске снаге. Закључак експертске комисије јесте да је бомба могла да дође са било које од ове двије стране. То је једини мјеродавни налаз заснован на научној бази", рекао је Акаши.

Акаши, који је био изасланик генералног секретара УН за Балкан у периоду од јануара 1994. до новембра 1995. године, рекао је да су САД стално тражиле да се одобри бомбардовање.

"Прву се говорило да ће бомбардовати ону страну која прекрши договор о прекиду ватре. Касније је ова доктрина преокренута и почели су да говоре: хајде да бомбардујемо Србе. Противио сам се…, али Мадлен Олбрајт то није разумјела и почели су притисци из Вашингтона да се Срби бомбардују", каже Акаши.