Агробанка у Бањој Луци

Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Миленко Павловић и предсједници Управног и Извршног одбора Агробанке Београд Рајко Латиновић и Душан Антонић потписали су данас у Бањој Луци Уговор о оснивању Aгробанке Бања Лука. Предсједник Владе РС Александар Џомбић, који је присуствовао потписивању уговора, рекао је да је да оснивачки капитал банке износи 20 милиона КМ у […]

среда, 25 маја, 2011 / 13:01

Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Миленко Павловић и предсједници Управног и Извршног одбора Агробанке Београд Рајко Латиновић и Душан Антонић потписали су данас у Бањој Луци Уговор о оснивању Aгробанке Бања Лука.

Предсједник Владе РС Александар Џомбић, који је присуствовао потписивању уговора, рекао је да је да оснивачки капитал банке износи 20 милиона КМ у којем је удио ИРБ РС 20 одсто, а Агробанке Београд 80 одсто, те да се уопште ради о још једном успјешно реализованом пројекту са Србијом.

"Иако се ради о универзалној комерцијалној банци ова банка има велика искуства у пољопривреди и подршци пољопривредним субкјектима у Србији и управо очекујемо да ће наши пољопривредни произвођачи добити нове прилагођене кредитне линије и на тај начин поспјешити своје пословање", рекао је Џомбић новинарима након потписивања уговора.

Он је нагласио да ће Агробанка Бања Лука имати уговор са ИРБ-ом РС и као све друге банке сарађивати са Гарантним фондом РС, те да се у том смислу привредници могу очекивати повољна кредитна средства.

Предсједник Извршног одбора Агробанке Београд Душан Антонић најавио је да ће банка у Бањој Луци почети са радом за мјесец дана, те да ће, осим кредита за пољопривреднике, банка обављати све друге банкарске послове од штедње до платног промета у земљи са иностранством и других комерцијалних услуга за грађане.

"Овим моделом пословања у садејству са ИРБ-ом РС желимо да употпунимо мозаик дјеловања не само у производњи хране него и на повезивању наших привреда, грађана, компанија и убрзамо флуктуацију роба и новца", рекао је Антонић.

Он је подсјетио да је Агробанка Београд послује на територији Србије већ 82 године бавећи се првенствено кредитирањем агроиндустрије и уопште аграра, а да су комитенти и депоненти банке изразили жељу да се пословање прошири и на остатак регије.

Директор ИРБ РС Миленко Павловић рекао је да је оснивање Агробанке Бања Лука резултат дугогодишњих веза са Србијом, те подсјетио да је крајем прошле године Влада РС донијела одлуку о заједничком улагању у оснивање ове банке.

Он је нагласио да ИРБ-а РС очекује да се искуство и добра клијентела Агробанке Београд пренесе и на Бању Луку како би било на услузи привредницима посебно пољопривредницима.Оставите одговор