Сјетвено: Зелени Српске пишу Радовану Вишковићу

н/р предсједник владе Републике Српске
Поштовани, криза због пандемије вируса КОВИД 19 траје већ више од годину дана, трајаће сигурно још најмање толико, негативне посљедице ће бити страховите – стабилизовање прилика у свијету, Европи, регији, па и у дејтонској БиХ ће трајати годинама, ако не и деценију.

субота, април 17, 2021 / 05:00

Посебно ће из ове кризе јако ослабљене изаћи мале земље и слабе економије, што владу Републике Српске обавезује да стратешки размишља и донесе радикалне потезе, све да одговори бремену времена на прави начин, односно, да превентивно дјелује и тиме заштити све грађане од тих негативних посљедица.

ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ због тога од владе траже да упоредо са системским рјешавањем пандемије КОРОНА ВИРУСА хитно подузме све кораке како би обезбједила средства од најмање милијарду КМ за улагање у пољопривреду, односно, за изградњу неопходне инфраструктуре за ту област, те производњу и прераду прехрамбених производа, све то за период 2021-2022 година.

Као политичка организација, давне 2012 године смо грађанима предочили, а влади предложили системско рјешење улагања у развој једне од стратешких грана привреде-пољопривреду, односно, заједничко и планско улагање од најмање 500 милиона КМ годишње на републичком и локалном нивоу за период 2013-2014-2015-2016 година.

Наиме, те 2012 године предложили смо да се у том временском периоду формира за наше оквире моћна пољопривредна производња, односно, да се увеже систем, од изградње инфраструктуре, до образовања кадрова, масовне производње, отпупа, прераде и пласмана пољопривредних производа , све да би Република Српска од увозника хране и пића, постала извозник тих производа, те да би улагањем у ову стратешку грану привреде неминовно подстакла развој комплементарних грана привреде, са једне стране.

Са друге, да се (за не дај Боже) сво становништво обезбједи резервама хране за најмање три године унапријед, што због климатских промјена, што због евентуалне економске, здравствене и безбједносне кризе, чему смо по несрећи свједочили великом сушом 2013 године, катастрофалним поплавама 2014 године, као и несрећом са којом данас живимо ми и цијели свијет.

Наша данашња иницијатива према влади, све уз подсјећање на чињенице, није због тога да као доказано национално одговорна и авангарда политичка организација медијски поентирамо, односно, да на основу необоривих чињеница покажемо јавности колико су ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ испред времена, напротив.

Сви кроз досадашње коректно и конкретно дјеловање ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ знају да ми своје идеје и авангардне пројекте не кријемо, него их у континуитету нудимо свима, како на републичком, тако и на локалном нивоу.

Поштовани предсједниче владе,

ми одговорно тврдимо да ова наша иницијатива може и мора хитно да се почне проводити ( јер као партија зелених, а ни ја као њен предсједник, као творац економско-еколошког програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА и писац више "пророчких" колумни објављених у медијима, немамо ништа што ћемо не дај Боже поново бити у праву, као што смо били у праву за низ других иницијатива, односно, авангардних и добро осмишљених приједлога које смо несебично нудили, све да би се ојачао систем, иницијатива које из непознатих разлога нису прихваћене, па смо нажалост као народ сви свједочили посљедицама које смо најављивали годинама раније).

Зато смо због одговора бремену времену и превентивног дјеловања спремни ову идеју, односно пројекат који обухвата низ поступака, мјера и начин обезбјеђивања средстава несебично подијелити са владом, свим институцијама система, свим локалним заједницама и свим политички релевантним организацијама у Српској.

С поштовањем

У име ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ пред. Никола Лазаревић



Оставите одговор