Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква

Сједницу Скупштине главног града Црне Горе обиљежиле су дискусије о Програму привремених објеката на територији Подгорице са новом могућношћу покретања одређених привредних активности на локацијама гдје још није усвојен детаљни урбанистички план и планираним подизањем споменика истакнутим личностима из црногорске историје – књазу Данилу Петровићу – Његошу и народном хероју Блажу Јовановићу.

четвртак, октобар 29, 2020 / 19:00

Пренос сједнице локалног парламента организован је путем видео-линка, због новонастале ситуације са корона вирусом.

За програм подизања спомен-обиљежја стигла је сагласност Министарства културе.

"Програм подизања спомен-обиљежја темељи се на реалној потреби трајног обиљежавања и очувања успомене на истакнуте личности из црногрске историје. Књаз Данило И Петровић-Његош, први црногорски свјетовни владар послије Ђурђа Црнојевића и Блажо Јовановић, револуционар, народни херој, политичар и државни функционер су личности које су посебно заслужне за државни, друштвени, економски и културни развој Црне Горе", казала је секретарка за културу Ана Медиговић.

Одборник Демократа Бранко Вуковић казао је да клуб неће гласати за подизање споменика.

"Књаз Данило је један од најзначајних владара у новијој историји. Залагао се за образовање, отварао школе. Блажо Јовановић је био један од учесника Тринаестојулског устанка, заслужио је споменик, али ми нећемо гласати за ову тачку. Разлог је то да се питањима о споменицима покушавају прикрити егзистенцијални проблеми Подгорице, јер гледајући првих пет тачака дневног реда, рекло би се да смо ми Лондон", казао је Бранко Вуковић.

Шеф одборничког клуба ДФ-а Миодраг Бешовић тражио је да се приједлог одлуке о преносу права својине Црногорској православној цркви на грађевинском земљишту у захвату ДУП-а ,,Нова Варош 2" изузме са дневног реда, због тога што је, како је казао СПЦ поднијела тужбу Основном суду којом се тражи мјера забране отуђења земљишта до окончања судског поступка. То је тражио и шеф Клуба одборника Демократа Владимир Чађеновић, који је истакао да је имао увид у тужбу, те да је иста стигла Главном граду.

Директор Дирекције за имовину Младен Илић поручио је на то да је тај лист чист без ограничења и терета, да Главни град није добио никакав допис из Суда, те да први пут то чује.

Одборница ДПС-а Тијана Видаковић оцијенила је да, "узимајући у обзир чињеницу Главни град није добио допис од Суда о тужби, те да самим тим парнични поступак није почео, не види разлог због којег би се ова тачка одлагала".

Гласањем, тај приједлог је одбијен и тачка је остала на дневном реду.



Оставите одговор