Остаје још Дрински насип: Семберија насипима и каналима заштићена из правца Мајевице

У Семберији су у току су завршни радови на изградњи примарне каналске мреже, која је кључна за спречавање поплава у условима великих вода са падина источне и југоисточне Мајевице и унутрашњих сливних површина.

четвртак, 29 октобра, 2020 / 19:40

Већи дио радова, вриједних око 6,4 милиона КМ, финансирала је Јавна установа „Воде Српске“, док је Градска управа ријешила питање имовинских односа и позајмишта – истакао је након обиласка радова на терену градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Он је нагласио да ће реконструкцијом канала Глоговац и Мајевичког ободног канала (МОК), у случају обилних падавина и високих водостаја, градско језгро Бијељине заштићено од поплава.

– С обзиром на то да је Савски насип завршен, а уређење и проширење каналске мреже се приводи крају, остаје да се изгради Дрински насип, како бисмо Семберију потпуно заштитили од поплава.  До сада је све урађено у складу са пројектом који је израђен након поплава 2010. године, а ревидиран после поплава 2014. године, када су поједини одбрамбени појасеви још више издигнути – појаснио је Мићић.

Драго Стајић, директор компаније „ДиС“, која је извођач радова на уређењу каналске мреже, у дужини од 12 километара, најавио је завршетак радова у року.

– Преостало је да се изравна 500 метара насипа на МОК-у, чиме је извршена потпуна реконструкција корита и насипа. Корито је очишћено од муља, постављене су стабилизационе греде које штите од ерозије и скинуте све раније постављене каскаде, да би проток воде био добар. Реконструисане су и ниске тачке на насипу које штите брањену страну. Сам насип је проширен што је омогућило већу висину зида, а дуж насипа је изграђен сервисни пут који ће бити коришћен у случају опасности од поплава за поправку и одржавање канала. У наредних десет дана радови ће бити завршени, након чега ће канал бити предат „Водама Српске“ – најавио је Стајић.

Обновом каналске мреже кроз Семберију знатно је смањен ризик од поплава, а задовољени су и сви еколошки аспекти што ће утицати на побољшање микроклиме и хидролошког статуса у ширем подручју Града Бијељина. Оставите одговор