Зворнички преврат: Хаџија или бос

Потпредсједник ДНС Јован Хаџи Митровић и данас је у изјави за АТВ поновио да ДНС регије Бирач неће подржати кандидате СНСД Милорада Додика и Небојшу Радмановића, упркос одлуци Главног одбора ове странке, због непоштовања СНСД према њима.

субота, 28 августа, 2010 / 11:11

Пише Марко Шикуљак

Тако је ваљда разријешена дилема да ли је његов иступ у сриједу у прес центру БН био тренутак слабости или дефинитивна одлука.
Митровић је то вече говорио на конференцији, а пред њим је био само микрофон и новинарка БН телевизије, док је сутрадан у малом броју новина било написа о његовом иступу.

– Улазимо у изборе, а понашају се према нама као да смо опозиција. То је био разлог да кажемо да овако више не може. Ми смо дали подршку на сједници ГО коалицији СНСД, ДНС и СП, јер је речено да ће једно од главних мјеста припасти ДНС. Касније су рекли да нам не могу дати мјеста, јер они имају своје кандидате – рекао је Митровић и додао да су људи на терену из ДНС углавном незадовољни, јер су очекивали минимум поштовања.

Митровић је нагласио да ова одлука нема везе с евентуалним притиском на партнере из СНСД да Павићу повјере нову Владу, јер је свима у ДНС јасно да од тога нема ништа.

– Зворник је дефинитивно ивица између западног и лошијег дијела РС. Зашто се таква политика води нико не зна. Дају се кредити ИРБ, а више од пола новца оде одавде. Умјесто да зауставе затварање радних мјеста њих је још више. Из Зворника се односи, а на позицијама у општини раде људи који уопште нису из Зворника – нагласио је Митровић.

Додатак испод свега био је да још није одлучено кога ће људи који дијеле његово мишљење подржати, да су отворени за разговоре, али да можда неће подржати никог уколико не буде правог договора.

Већ после тога Митровића је било немогуће позвати телефоном, како би се разјаснило да ле је у питању притисак на СНСД, или пуч у источном географском крилу ДНС. Медијски наступ није био адекватно организован (уколико већ желите да сви сазнају за то), а предсједник ДНС Павић у Русији, док су остали дужносници ове странке, наводно, затечени. Било је елемената да се сумња и на први мотив.

Чубриловић: Афекат или искључење

Потпредсјеник ДНС из Бање Луке, и министар саобраћаја и веза недељко Чубриловић реаговао је тек у суботу.
Чубриловић тврди да није било никаквог разлога да потпредсједник те странке Јован Хаџи Митровић јавно поручи да лидер СНСД Милорад Додик неће имати подршку чланова и гласача ове странке са тог подручја у предстојећој изборној трци за мјесто предсједника РС.

"Могу рећи да је то његова лична и у овом моменту неодговорна одлука. Да се разумијемо, постоје одређени проблеми са коалиционим партнерима на тим просторима, али то није био разлог да се у јавност иступи на тај начин. Тренутно предсједник странке Марко Павић није у РС и органи странке не могу да зазуму ставове, али очекујем да у наредних неколико дана засиједа и Предсједништво странке, како би расправили то питање", рекао је Чубриловић.

Митровићев став неће пореметити односе са коалиционим партнерима, каже Чубриловић, а политика, коју је ДНС зацртао, остати иста.

"У овом тренутку се не може говорити о томе да ли ће он бити искључен. Мислим да је Митровић то рекао у афекту, због личног односа унутар локалне заједнице Зворник. С обзиром да знам врло мало детаља о томе шта се тамо дешавало претходних дана, било би некоректно с моје стране да дајем било какве коментаре", додао је Чубриловић.

Ипак, крчкало се дуже

Они који боље познају популарног Хаџију, описују га као човјека који се не уклапа у постављене стандарде за политичара, а најприближнији описни придјев би био својеглав. За разлику од Павића који је у стилу "полако, видјећемо" Митровић је ближи ономе о уму и друму.

У свом карају је доста популаран човјек, и раније се предвиђали да би он и људи "под његовом контролом" могли отказати повјерење СНСД.
Одговарајући на питање о свом могућем предсједничком кандидовању у емисији Пулс, Павић је, желећи да нагласи како у његовој странци нема раскола по том питању рекао "да би управо ДНС из Зворника највише желио да ова странка има свог предсједничког кандидата".

Пошто подржани Милорад Додик није члан ДНС, очигледно да је незадовољство оног дијела ДНС који сматра да је прави тренутак да странка направи отклон од СНСД и учини више на сопственој препознатљивости независно од владајуће странке, морало некако испливати.

То није случај само у Зворнику, већ и у неколико других општина, попут Бијељине и Брчког, у коме је ДНС на локалним изборима ишао у коалицији са СДС или подржавао њиховог градоначелника.

До избора није остало пуно времена за Павићев "полако" приступ, па ће реакција и једних и других, али и трећих, морати бити брза. Рјешење се вјероватно крије у саговорницима са којима је Митровић причао док се новинарима није јављао на телефон.

Са друге стране, изборни резултат Радмановића и Додика, уз показатељ колико ће их подржати гласачи ДНС у њиховим упориштима, биће путоказ у ком смјеру ће се ДНС окренути у евентуалним постизборним коалицијама.Оставите одговор