Зоран Б. Јанковић: Писмо пријатељу Бошњаку

Драги мој пријатељу и брате, ево нашао сам времена више него што си ти ономад имао за мене, па да ти одговорим.

уторак, 18 фебруара, 2020 / 11:21

Не знам ни када ни како ће се завршити овај дисфункционални пакао хладног мира успостављеног у Дејтону.

Не знам хоће ли бити довољно политичке културе и толеранције, или ће опет авет рата да се надвије над нама.

Кажеш ми да те мучи тјескоба због ствари које не можеш промјенити, чудиш се неспремности и неспособности политичара да нађу језик којим би превазишли нетрпељивости и прекинули спиралу мржње између наших народа.

Кажеш да ти није јасно због чега не можемо живјети у заједничкој домовини, једнаки и слободни и окренути будућности.

Све те то мучи, стресно и емотивно уништава а осјећања се мјешају и муте разум.

Разумјем те пријатељу, био сам у твојој кожи. Исто тако сам се осјећао од 15.10.1991 до 01.03.1992 године. Сјети се Југославије, уђи у моју кожу и све ће ти бити јасно.

Само се сјети.

Живио ти мени и сретно нам било.11 КОМЕНТАРА

 1. Ne razumes ti nista „prijatelju“, nikada ti nisi bio u mojoj kozi. Seti se i ti vozda, vukovara, sarajeva, zvornika, prijedora,bijeljine. Seti se kosova i hladnjaca, pogledaj, sahrane cele godine, a od klaonice proslo mnogo godina. Jugoslavija je ubijena od onih koji su hteli veliku srbiju, a dobili su ovu razbijenu armiju prvarenih koji beze. Ja se osecam dobro, ali hvala ti na tvojoj laznoj utehi. Gore od onog sto su mi uradili devedesetih se nece dogoditi. I, kada prodje erekcija posle preuranjene ejakulacije mozda ti dodze iz male glave u veliku da te zastitnici nacionalnog interesa stalno lazu, i da je jaz izmedzu stvarnosti i fikcije sve dublji. Probudi se.

 2. Не знам које си се године родио „пријатељу“ али изгледа да ниси схватио написано. За ону државу смо преживјели Јасеновац, Јадовно, Гаравице, Дракулић, Козару, Сисак, Градишку Стару итд итд да би 15.10.1991. били прегласани кршењем Устава СРБиХ од стране оних који су за ону државу већину војно способних дали Црној Легији и Ханџар дивизији, а онда 01.03 1992. су ти исти пркосећи законима математике 64% прогласили за 2/3 и одвели ову земљу у рат. Мораш научити разликовати пре и пост фактум, како би могао ући у нечију кожу „пријатељу“ јер ти је аргументација, по старом добром хипокризијском обичају, двострука.
  Морамо поштовати ред и хронологију „пријатељу“

 3. Поред целе наведене литије ми не научисмо ништа. Ископасмо ровове, извукосмо топове, наоштрисмо каме над туђим вратовима, напунисмо масовне гробнице и све то посласмо свету у директном ТВ преносу. Димитрије сада то покушава оправдати неком хронолигијом. Два зла не чине добро, Димитрије. Али Димитрије не види ко сада плаћа рачун? Сви у региону со дотакли дно и сада само могу горе. Само моја земља пропада, а дно није ни на помолу. Тако, Димитрије, окачи ти хронолигију на тарабу. Док се не плати рачун нећемо ми нигде. Остати ћемо таоци твоје хронологија и урођеног варварства заувек. Димитрије.

 4. Дакле, промјена теме, ипак си „ухавизао“ „пријатељу“ да 91 није било побројаног у твом посту.
  Наравно да њихово и наше зло не могу чинити добро, али то никакав плитки аутошовинизам не може поправити. И требају сви нестати, нестаће добри ал нестаће и невладинићи, има ли ишта слађе?

 5. „плитки ауто шовинизам“
  То је сјајан одбрамбени механизам.
  Пребацивање кривице директно на некога или нешто треће је савршен начин да избегнете да размишљате о свом понашању или не дај Боже да преиспитате себе.
  На тај начин можете остати блажено несвесни сопствених недостатака, што вам може помоћи у одржавању крхког ега.
  Док не дође до катарзе и прихватања сооствене одговорности нећемо бити део прогресивног света већ нација оних који непрестано имају потребу да нешто правдају и бране да би скренули тему са истине која није пожељна али коју сви добро знају. Велика смо говна.

 6. Не пребацујем ја ништа, него Ви господине пребацујете тему са написаног на неку вашу верзију истине која нема везе с текстом.
  Српски злочини нису тема, а нису ни проблем за дискусију када буде тема, ја их не гурам под тепих, за разлику од Вашег покушаја релативизације бошњачке одговорности у грађанском рату.

 7. У Првом свјетском рату са милион палих глава Срби су стварали Југославију. Без Срба и Србије не би је никада било. Званични подаци из Другог свјетог рата кажу:од 4 убијене жене на подручју данашње БиХ, ТРИ су Српкиње. Од 4. страдале дјеце – ТРОЈЕ је, у просјеку, српске.. И онда те неко 1992. онако прегласа, и још узме АВНОЈ и ЗАВОНБИХ /који су опет Срби правили – погледајте национални састав тих тијела/ као доказ свога „антифашизма“ и данас каже – Босна се не може дијелити, а Југославија може?! Као они су имали право на отјепљење, а ми немамо. И Југоаалвију , прву и другу, и Авноје и Завнобихе – све сте добили (не само тада муслинани већ и други) путем Срба, какви год ми били. Ако смо то напавили, можемо то и да срушимо. Сребреница? Уз дужно поштовање жртвама, да потсјетим – Јасеновац је данас у Хрватској , а тамо је побијено „двјесто о Сребреница“ Срба. Доста узимања туђих заслуга. Довољно је што сте „мазнули“ језик и што фалсификујете историју. Мало поштења?

 8. Bosanskim Kurdima nije bio problem kada preglasavanjem jednog cijelog naroda izađu na “ legalan“ Referendum za secesiju zajedničke Države.
  Problem je kada to isto rade drugi narodi…
  Međutim biće kao sa seoskom mladom koja se opire.. moraće ga ipak primiti na kraju dzaba sve .
  Drzava se silom razbija ali ne i ujedinjuje.
  Znaju to Bosanski Kurdi vrlo dobro otud i toliki plač i prijetnje.
  Ali moraju znati da svaka akcija izaziva reakciju.
  Znači “ bujrum“ kurdi