Ненад Стевандић

Ненад Стевандић: Дан послије кога је Република Српска постала јача

Дејтонски принцип као и сам Устав у Босни и Херцеговини подразумијевају сагласност три народа и два ентитета, у било каквом важнијем одлучивању или конфликту.

понедељак, фебруар 17, 2020 / 19:47

Једино гдје тог најважнијег принципа нема је Уставни суд БиХ. Уставни суд БиХ је састављен од по два Србина, Хрвата и Бошњака, као и три странца. У њему не постоји ни вето, ни ентитетско гласање, ни заштита виталног националног интереса што је својствено у свим другим сегментима у Босни и Херцеговини.

Такве заштите нема ни у дјеловању у одлукама високог представника који је већ постао више реликт историје него институција. Зато су та два мјеста – Уставни суд БиХ и Канцеларија високог представника – генератори неспоразума и криза у Босни и Херцеговини. Криза са једне стране, а са друге стране, што је још горе, представљају алиби за бошњачки екстремизам оличен у спутавању и онемогућавању права Републике Српске којој јавно и неометано пријете укидањем, али и права народа у Босни и Херцеговини.

Хрватима се на силу и лицемјерним инжењерингом бирају и намећу нелегитимни представници а Србима се одричу права која имају сви народи по повељи Уједињених нација укључујући демократско одлучивање, нпр. Референдумско изјашњавање грађана или права на самоопредјељење које тзв. међународна заједница, а уствари само неколико великих земаља, Србима оспоравају и забрањују.

Та иста права тих истих неколико великих земаља су обилато промовисали и подржавали код осталих балканских народа, нарочито код Албанаца на Косову.

Али мултиполарност свијета, укључујући и регион Европе, се враћа на сцену. У току је велика реполаризација приоритета, моћи и утицаја. Посебно у Европи гдје већ имамо, у односу на раније, потпуно другачије и по нас данас боље ставове Мађарске, Италије и Шпаније. Видљива су и преслагивања у Француској и Њемачкој. Наравно, та динамика може бити и промјењива као што се може успорити јачање и утицај Русије и Кине али се не могу умањити. Мултиполарни свијет и нови односи и у Европи и у свијету стварају много повољније озрачје за позицију Републике Српске и Републике Србије.

Ми смо већ етаблирали своју борбу за равноправност и позицију Републике Српске као недјељивог и државотворног ентитета и морамо у томе остати фокусирани и јединствени без обзира на наше политичке разлике и тренутну ситуацију и будући непредвидив развој међународних односа.

Наши циљеви су праведни а наше методе демократске и побједа зависи само од нашег стрпљења и јединства.

Разумијевање геополитичког тренутка, распореда наведене политичке моћи и утицаја и међузависност или супростављеност са нашом личном перцепцијом није посао за свакога, али јесте за народне посланике, политичке лидере и државне функционере. Ако сви наведени имају исто или бар слично мишљење и свијест о потреби заједничких и јединствених националних одлука, онда нема никаквог страха за будућност без обзира на тешке услове и околности у којима смо данас заглављени не својом вољом.

Зато вас молим за саборност и разумијевање. Молим вас да оставимо иза себе све политичке размирице и одвојимо лично од колективног. То је данас мјера наше зрелости, али и мјера наше могуће одбране, опстанка и напретка. Има довољно других суштински битних, али историјски мање важних тема за свађе и расправе. Статус и Опстанак Српске су изнад свега.

Надам се да знате или бар можете замислити колико је наш народ срећан кад нас види јединствене. Нажалост, то се ријетко дешава. Појединачно експонирање и јаке и блиставе ријечи у нашим излагањима ма како атрактивне ако нису у служби заједништва немају снагу и немоћније су од најједноставнијих ријечи које просто позивају на слогу, саборност и јединство. Имајмо то у виду кад припремамо своје говоре у Народној скупштини Републике Српске.

Поштоване колеге из опозиције, можда вам се Додикова национална политика (о економској нећу полемисати јер ту јединство није увијек ни неопходно), учини погрешном а можда једино она управо таква буде гаранција и задња шанса да нам се дјеца рађају и живе у Републици Српској. Није лако то спознати а да не ризикујеш да добијаш ружну етикету.

Не журите зато са посезањем за каменом ако нешто не волите или не разумијете. Дужни смо сви да размислимо о томе прије него бацимо тај камен на другачијег и другачије мишљење.

Меритум одлуке Уставног суда БиХ је потпуно јасан. Исто толико је и лицемјеран. У ФБИХ нормало по закону из 2009-те, нормално уписују власништво пољопривредног земљиштва на ФБИХ, а административно управљање на кантоне, док се исто земљиште са Републике Српске прекњижава и уписује на БиХ. И то ради Уставни суд. Али каква земља такав јој и суд.

Или да причамо о томе да постоји 8 неизвршених одлука о уставности и преко 15 апелација од којих су само двије о војним становима и 9. јануару везане за Републику Српску. Али, не само да нико и не зна које су то одлуке везане за Федерацију, нити је неко у ФБиХ добио прекоран поглед. А нити су се оглашавали ни чланови квинте, високи представник или неке амбасаде појединачно по тим питањима. То је резервисано само за Републику Српску или да будемо прецизнији против Републике Српске.

Опет играју на нашу недораслост, полтронство и кукавичлук, на шта су већ навикли. Вријеме је да сад навикну на нашу храброст, одлучност и слогу.

Зато нам и опомене и пријетње неких западних држава требају бити банализовани и безначајни, јер више откривају дискриминацију као извор проблема, него што нас требају или могу застрашити. Наша свијест и јединствен став нашег народа о заједништву и слози превазилази политичке подјеле и појединачне амбиције или страхове, и једини је путоказ у сигурну будућност. И наравно да се за то са нашим народом за ту будућност морамо изборити, јер се то не поклања и не налази случајно на путу. Уосталом, народ је извор суверенитета сваке земље јер је он тај који чини и бира власт која у његово име доноси одлуке на шта је чије и на кога ће се уписати.

Погрешно је и чекање сигнала из Србије, Русије, Кине или неких других држава за које се надамо да би нас подржале. То је губитничка и потпуно аутистична и кукавичка политика која збуњује народ а открива неодлучност и мањак самопоуздања оних који руководе. Ако сте неодлучни и заробљени страхом и калкулацијама, онда такав сигнал или таква подршка не да неће стићи унапријед него неће доћи и када витално затреба или ситуација ескалира у неком незгодном тренутку и правцу. Колебљивим, незрелим и несигурним, подршка неће стићи ни када они од којих се подршка очекује буду имали велике могућности и вољу да је дају. За подршку прво морате показати личну храброст, карактер и одлучност.

Ово се посебно односи на разумијевање позиције и статуса Србије од које често неопрезно и наивно очекујемо па чак и тражимо да гласније од нас самих заступа наше интересе, чиме би сама Србија себе довела у незахвалну позицију да нам суштински може помоћи много мање. Објективно највећа помоћ Србије за нас је у њеном јачању и напретку, све јачој економској и одбрамбеној моћи, али и међународној позицији коју упорно изграђује, стасавајући у најважнију државу на Балкану.

Држава која детерминише процесе и гарантује мир и стабилност а тиме и наш опстанак и статус. И да будем потпуно искрен: да је Србија она од прије 10 и више година наш народ у Црној Гори би био још више угрожен, и не би се тако јако уздигао а можда би био и нападнут и сатрвен. И Република Српска би тада била вјероватно и даље омаловажавана и скрнављена.

Дакле, јака и моћна Србија јако говори и када ћути. Слично је и са Русијом и Кином. Наша је срећа што је Србија у таквој позицији и што је тренутно руководство са Александром Вучићем у сваком граду Републике Српске и Федерације Бих гдје има нашег народа нешто изградило и помогло. Зато треба добро размислити прије него се Србији брзоплето упути критика или затражи некакав "јасан” сигнал.

Кристално је јасно да ако смо одлучни, чврсти и упорни стићи ће подршка прије или касније како са мјеста одакле јој се надамо, тако и са мјеста на која можда нисмо рачунали.

Још да напоменем и подсјетим да нас је почивши патријарх Павле често знао прекорити да нам као народу често највише недостаје стрпљење. То стрпљење данас морамо да интегришемо у нашу одлучност и упорност. Покажимо спремност да поднесемо и личну жртву која искључује самољубље и грамзивост, и учинимо оно чиме ће се наше потомке сачувати а чиме ће се они поносити.

И да закључимо. Ми смо у Уједињеној Српској 21.11.2019. године славећи 4 године рада и предвиђајући тежину будућих изазова већ рекли, обзнанили и нагласили:

ИЛИ РАВНОПРАВНОСТ ИЛИ САМОСТАЛНОСТ

А ако смо уједињени онда смо и несаломљиви, и непобједиви!
Живјела Република Српска!157 КОМЕНТАРА

 1. Е мој Нешо,

  поново десетине штампарских грешака, вратићу се твом тексту и твојим порукама на крају коментара.

  Ипак, од Ниџа један добронамјеран савјет, значи, да сам на твом мјесту, ја бих у новом времену дао неком писменом да ми припреми говор, са тим да бих му рекао суштину, па онда нека то хронолошки пореда и лекторски уреди.

  Сунце му јебем, прошли пут сам ти на Фронталу РС саопштење СЛУЖБЕ ЗА МЕДИЈЕ твоје партије у цијелости преправио, написао како треба и поставио га испод у коментару, све у намјери да то упоредите?

  Имаш Нешо министра образовања у партији, не смијете бити неписмени, све макар не мислили оно што пишете?

  Јеси слушао написани говор Нешића, одлично срочено, јасно, гласно и са поентирањем на крају, није му Миле случајно руку пружио, заслужена честитка.

  Па онда, јеси слушао написани говор предсједнице, свака ријеч је на свом мјесту, поново од мене честитка.

  Па онда, јеси слушао Чавића, човјек као да је Лазаревић, из главе прича боље, него што неки читају туђа писмена, опет честитка.

  Ако ти мислиш да овај твој политикантски и дупеувлакачки говор овако срочен-несложен и лекторски пун грешака заслужује јавну објаву, онда си ти стварно „храбар човјек“?

  Сад нешто о овој посебној сједници НСРС, сједници која ће опозицију скупо стајати на локалним изборима.

  Поред импресија поводом неких говора, ја и даље стојим иза СТАВА ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ како ова посебна сједница није требала бити одржана, све ако један од закључака не буде одлука о одржавању СВЕСРПСКОГ САБОРА у наредна два мјесеца.

  Да не бих елаборирао зашто, сви већ знате шта ја и ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ мислимо кад кажемо да је у овом историјском моменту
  СВЕСРПКИ САБОР спасоносно рјешење за Републику Српску.

  За мене, једина негативна импресија са скупштине би могао бити твој позив бивишим партијским колегама на слогу-саборност, а поред пар добро срочених говора полупозитивна импресија ми је Додикова констатација да висока-филигранска политика није зајебанција и није за свакога.

  Није то тако рекао, али разумијући његове ријечи, све кроз (не) оправдану лекцију „неискусним посланицима“, то је између редова рекао и ту је што се мене тиче у праву.

  Иначе, као савременик ратних и послератних догађаја и политичар са СТАВОМ, сигурно имам довољно капацитета да разликујем национално одговорну политику од политиканства, као и стратегију од имприовизације, зато одговорно тврдим да се од рата, па до данас, никад филигрански прецизно није водила српска политика, напротив.

  Како се и могла водити кад нисмо никад имали јасну стратегију, нити је данас имамо?

  Значи,сва послератна српска политика је била чиста импровизација ,односно, мање-више, политика континуитета у историјским поразима и понижењима, тек са по неким бљеском..

  Разлог је јасан као дан:

  -недостатак јасне СТРАТЕГИЈЕ

  – због политичара који нису дорасли историјском моменту у коме су се питали за наше животе и нормалан пут Републике Српске(част појединцима)

  Сад Нешо порука теби, молим да више никад не употребљаваш ријеч САБОРНОСТ, ниси ти ње Нешо достојан.

  Да си достојан те ријечи, ако ништа, прије шест мјесеци би се бар јавио, назвао ме на телефон,имаш број, или што је политички коректно, писмено одговорио на службену ИНИЦИЈАТИВУ ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ О СВЕСРПСКОМ САБОРУ, иницијативу која је између осталих политичких партија послата на адресу УЈЕДИЊЕНЕ СРПСКЕ.

  Сви су на неки начин одговорили, само ти који позиваш на јединство и саборност ниси.

  Не смета мени што се ниси јавио и што ниси џентлемнски одговорио писмено на наш допис, напротив.

  Мени сметају твоји лажни позиви на јединство и саборност, због тога те овим путем уопзоравам да нигдје и никад те ријечи више не употребљаваш, иначе ћу морати провести такву медијску кампању против тебе и твоје партије да ће вас се морати и Додик одрећи, тачка.

  П.С. Опростите, био сам ја иритиран Стевандићевим наступима на оној прошлој посебној сједници, одмах сам сутрадан написао отворено писмо упућено њему и послао на Фронтал РС.

  Нажалост, из неких разлога то писмо није објављено, али можда је и боље, јер његов садржај написан прије три мјесеца написан ће бити употребљен онда када буде требао народ да види ко су САБОРНИ ПОЛТИЧАРИ, односно, ко су полтичари са СТАВОМ, ОБРАЗОМ, ВИЗИЈОМ, ИДЕЈОМ И ПРОГРАМОМ, а ко разни прелетачевићи и лажни ујединитељи, тачка.

 2. Има ли јунака да брани „ујединитеља“ Стевандића, од саборног Лазаревића?

  Није ваљда да се сви, па и ви, његови чланови УЈЕДИЊЕНЕ СРПСКЕ слажете са предсједником авангардних, саборних, национално одговорних, хуманих и неукаљаних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ?

 3. Џони, упорно бавиш се најбезначајнијим ликом у историји Републике Српске.
  Таквим дјеловањем си на сигурном путу да нећеш моћи прећи цензус од само три гласа.
  Додуше твоје визионарске идеје почињу да се реализују,распакивање и препакивање Републике Српске је почело. Завршиће у канти смећа ко тетрапак од јогурта.
  Можда си примјетио да ни јассета нема више,неће човјек да те лаже у очи а и Сими је из понижења да коментарише папак колектора.
  Прљав је то посао,ни месар неће тиме да се бави.
  Прије објављивања ипак прочита твој кометар,закључак је само један.
  На доброј свињи и папци су велики.
  Навратиће сигурно.
  Чекај.

 4. Немам ја ништа лично против Стевандића, напротив, раније сам тврди да је јак политичар, јак, али недостојан за ново вријеме. такви су и други прелетачевићи и прелетачевић партије.

  Ја са овим само доказујем колико су ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ писмени, доследни и достојни, све због на патриотске приче, приче која је искрена и добра за све грађане Српске и Федерације.

  Зато, нека се не радују душебрижници, Српска неће пропасти ма колико то неко из вана желио, колико неко изнутра роварио, колико се наши политичари бавили стратешком политиком, а колико политиканством?

  Постоји вријеме и вријеме, ја сам сигуран да ће доћи до српске саборности у Републици Српској, да ће доћи до договора са странцима и федералцима, те да ће се на основу тога у наредним деценијама показати најбоље лице српског народа.

 5. Ponekad uzivam u sadomazohizmu
  Pazi…citas drvarsko govece kako truni o globalnoj politici, sa svom svojom gramatickom nepismenoscu…
  Sadizam, jer uzivam u samoponizavanju drvarskog pasjera dok izvodi geopoliticke vratolomije (jbg, bio covjek na zasjedanjima po Evropi..vidio svijeta). I mazohizam, kad dijelim Republiku Srpsku s ovakvim idiotima
  Priznajem..citao sam tekst…ako moze olaksavajuca okolnost, preskocio sam njegove opservacije glede unutrasnje politike

 6. .

  Дођу таква времена, ирационална, обичном човјеку несхватљива времена, дођу времена када честит, дорастао времену и достојан Србин мора бранити своје достојанство и част српског рода бранити чак и од Срба, дође вријеме када на вријеме мораш да упозориш Србе на лажњаке, дупљаке, политиканте………………

  Дођу тако времена када се ЗБОГ ПРАВОГ СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА мора „пропјевати“, мада се свјесно да је златна свака која остане из зуба, или свака која не буде откуцана на ову јебену тастатуру.

  Зашто ово пишем?

  Погледах на телалској и србомрзачкој Слободној Босни опсервацију која се односи на промоцију филма о ђенералу Михаиловићу, команданту регуларне југословенске краљеве војске и првом европском ГЕРИЛЦУ-ПАРТИЗАНУ у другом свјетском рату.

  Уприличила то приједорчанима УЈЕДИЊЕНА СРПСКА.

  Сад, што филм треба да погледа сваки Србин, посебно они са црвеним педигреом, то не да се слажем, него препоручујем.

  Оно што ме натјера да поново себи створим непријатеља јесте слоган ујединитеља и (не) намјерно у првом реду обучени појединци у црне униформе?

  По мени, српском официру и пријератном антикомунисти, односно,монархисти по убјеђењу, човјеку који је овдје писао колумну о једином правом путу, о спасу Србије кроз повратак модерне парламентарне Монархије, они униформисани појединци нису требали бити присутни, а камоли да сједе у првом реду на промоцији „српске странке“ у Приједору..

  Мени се оправдати не могу да може свако да се облачи како хоће?

  Да може, ,али ако је политичка партија организатор, све у сврху сопствене промоције, морају организатори добро размислити какву поруку шаљу?

  Не бих даље о томе, мада ће бити јасније када појасним њихов ТУПАВИ И НЕПИСМЕНИ СЛОГАН, слоган који гласи, „за бољи, поштенији, јединственији и српскији Приједор“.

  Идемо по сегментима.

  – „за бољи Приједор“, глупо,излизано, демоде је било када га је неко први пут написао, али може, бар никог не вријеђа осим интелигенцију

  -„за поштенији Приједор“, глупо до бола, зашто не поштен, мени поштенији значи да сте сагласни да има лоповлука у дозвољеним количинама

  – „за јединственији Приједор“,глупо и погрешно формулисано, зашто не за јединствен, значи,опет порука у слогану која мени звучи као да код вас може и неслога, али у дозвољеним границама

  -за српскији Приједор, глупо, глупо, глупо…………, ЕТО САД СРБИ ИЗ ПРИЈЕДОРА НИСУ ДОВОЉНО СРБИ, ПА ЋЕТЕ ИХ ВИ ПРОСВИЈЕТЛИТИ И ПРАВИМ СРБИМА НАПРАВИТИ?

  Класично политиканство, апсолутно непотребно, провокативно према другим народима, поготово према бошњацима који у великом броју тамо живе.

  Халооооооо, ради се о Приједору, граду са несрећном историјом и ранама, неко писменији може ову СТУПИДНУ ПОРУКУ искористити у пропаганди против српског народа, односно, да се кроз ову поруку „српскије“ ви ТУПАЏИЈЕ позивате на етнички чист Приједор??????????

  П.С. Да не останем дужан оним који ће ме мрзити што тврдим, све на основу чињеница да је први ГЕРИЛАЦ ЕВРОПЕ био Дража Михаиловић, то су моји пријатељи НЕОБОРИВЕ чињенице, то треба да уче српска дјеца, то му је у осталом признато од држава побједница над фашистима и национал-социјалистима.

  Боја униформе његове војске није била ЦРНА, сви знамо каква је била, носили су је 1941 године сви,од Срба, до официра и војника из других народа у краљевој-југословенској војсци, постоје архивси снимци.

  Иначе, ГЕРИЛАЦ значи и ПАРТИЗАН, борац за слободу, САНДРО ПЕРТИНИ чувени предсједник Италије је био ГЕРИЛАЦ-ПАРТИЗАН, о њему је Тото Котуњо пјевао у оној “ а шанте ми кантаре“

  ГЕРИЛАЦ-ПАРТИЗАН је био и тито, то нико не спори, али споре титићи да је Дража био герилац-партизан (БОРАЦ ЗА СЛОБОДУ), тачка.

  Опростите Јасмине и све друге фронталџије, ја јесам хуман човјек,сви то знате,али јесам и Србин, господин, демократа и правдољубив, јесам човјек компромиса и договора, желим сваком човјеку на свијету, оно што желим својој дјеци, али времена су ВУНЕНА.

  Нажалост,живим садашњост, ГЛЕДАМ ДА ПРЕДУПРЕДИМ ВЕЛИКЕ ГРЕШКЕ, ЖЕЛИМ ДА СПАСИМ СРПСКУ, ДА ПОМОГНЕМ МОМ НАРОДУ И ДА СВИ У ДЕЈТОНСКОЈ БИХ ЖИВИМО ВИЈЕКОВИМ АКАО ЉУДИ, СЛОЖНО И БЕЗ СУКОБА.

  Нажалост, видим велике проблеме у будућности, видим велику опасност по мој народ и Републику Српску, ја у том времену морам бити и хуман, еколог, указивати на право и правду, нудити рјешња за излазак из моралне, привредне и политичке кризе, али прије свега морам бити промишљен, несебичан и храбар СРБИН.

  Човјек који не смије дозволити „патриотама по занимању“ да мој народ одведу у нестанак, док буду своје породице смјештали у своје виле и станове по Србији и свијету, тачка.

 7. Немој тако мило,човјек се тотално расуо.
  Најцрње је што му нема брата Јасмина,годинама су лагали у очи један другом. Без лажи је Никола на несигурном терену,збуњен непрекидним стањем ванредних,посебних и редовних сједница заказаних на захтјев измишљеног тзв. „српског члана“.
  Како је кренуло удариће брат на брата.

 8. Јасно је да филм треба погледати и са историјске стране реално процијенити лик и дјело Д. Михаиловића.

  Оно што тој истини сигурно неће помоћи су црнокошуљаке удбашке њушке у првом реду са сликама комунистичког генерала Р. Младића.

  Они убијају Дражу по ко зна који пут.

 9. апостроф18. фебруара 2020. у 14:42

  “Јеси слушао написани говор Нешића…
  Па онда, јеси слушао написани говор предсједнице…“

  А јеси ЛИ ти коњу икад учио да се иза ЈЕСИ у упитној реченици пише ЛИ, а у потврдној не пише.
  Правила из потврдних реченица примјењијеш у упитним, коњиславе неписмени!

 10. Да, звао сам Стевандића у зелене када је као жестоки опозициони посланик напустио СДС.

  Тада је био независни посланик, није било ни на помолу ујединитеља, нити приклањања оном кога је свакодневно нападао.

  Шта је ту спорно, тада је могао сачувати образ, као посланик зелених остати чист, могао је постати данас најцјењенији српски политичар у БиХ и Европи,могао је са нама остати национално одговоран, заступати авангардни програм и кроз нашу коректну и конкретну причу промијенити ток историје у Српској.

  Може то данас Милан Радовић, нисам са њим причао, али би као човјек без мрље у политичкој каријери могао себе профилисати у НСРС и постати до 2022 године најпрепознатљивији и најпризнатији политичар у Европи из БиХ, све кроз нашу идеологију, идеју и програм, те кроз подршку моћног ЕГП-савеза ЗЕЛЕНИХ ПАРТИЈА Европе, баш као што је имао прилику 2015 године Стевандић.

  Једно је сигурно, идеју, идеологију и програм нико није побиједио, наше вријеме долази, све је ово ТЕМПИРАНО, од 2022 године ћемо бити МНОГО ЈАКИ, не само у НСРС, него и у ПС БиХ.

  ЗЕЛЕНИ су будућност, то су чињенице, погледајте јучашње резултате зелених у Хамбургу, скоро 150% више гласова од Меркел, тренутно су најјача партија у Њемачкој.

  Да ли је то због популиста на челу партије, или је због идеологије и програма, односно,дугогодишњег стратешког и преданог рада на идеји и програму, све уз очување јасне идеолошке одреднице партије.

  Што се тиче избора могу рећи да ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ ових дана преговарају, идемо сигурно са стратешким партнером на локалне изборе, идемо са заједничком листом за одборнике и заједничким кандидатима за начелнике-градоначелнике, само тако и никако другачије.

  Хајде да мало размислите?

  Замислите опозиционе кандидате за начелнике без ЗЕЛЕНИХ, или са нашом подршком и мојој медијском причом мјесецима прије и за вријеме кампање, значи, замислите нпр. да смо договорили програмску сарадњу са јаком опозиционом партијом?

  Знате сви, посебно ови из медијског тима СНСД да тада иде растурање, све кроз господску причу и на терену коришћење логистике наших партнера.

  То је ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ сасвим довољно,све да побиједе опозициони кандидати за начелника у најмање 50% општина и градова.

  Иначе,пратите ли ви уопште фабулу радње, пратите ли шта смо ТЕМПИРАНО урадили од љета прошле године по питању национално одговорне политике, а шта кроз форсирање, за већину локалних заједница ЕЛ ГРАНДЕ приче?

  Значи, само ће за ове изборе политички дилетант потцијенити моћ нашег програма, односно, моћ коју са нашом причом у сљедећим мјесецима добијају наши заједнички кандидати за начелнике, а још већа будала ће подцијенити ту причу, све мислећи да није пресудна за противничке кандидате.

  Животом могу да гарантујем да ће опозиција без наше приче побиједити у највише пет општина, исто као што могу животом гарантовати да ћемо, све ако договоримо партнера из опозије, донијети на основу наше авангардне приче и вишемјесечног дјеловања на терену побједе заједничких кандидата у најмање 30 општина.

  Нека се сјете Пала они који сумњају, 25 година је тамо била иста власт, Додик је 18 година тамо безуспјешно покушавао побиједити, нема колико се у безидејне лузере није пара уложило, ко све иза њих, од „бизмиСмена“, до „интелигенције“ није стајао и опет пораз, за поразом.

  Тако је било док Ниџо није 2016 године договорио програмску сарадњу на републичком нивоу са СНСД, односно, док у конкретном случају Ниџо није одлучио да промијени паљанску власт.

  Знају сви, од Додика, па на даље да је на мојој причи, програму, слогану и подршци прошао СНСД кандидат, исто као што сви знају да нисам задовољан, да није урадио ни петину онога што је требао и могао, све то уз зајебанцију, односно да се држао мог програма за Пале и мудро користио што припада партији која има апсолутну власт у Српској.

  Чуда је могао направити,ПОГОТОВО У КАПИТАЛНИМ ПРОЈЕКТИМА из програма,могао је урадити најмање као Љубиша Ћосић, начелник Српског новог Сарајева, човјек којег сам такође подржао и којег ћу опет подржати, све због знања и резултата, али највише што „гризе“за своју општину,што је све ресурсе СНСД и владе искористио, управо оно што је требао урадити мој једини политички промашај, садашњи начелник општине Пале.

  П.С. Запишите овај данашњи датум, никад ништа није било задњих десет година, све што ја нисам рекао да ће бити, или да неће бити, тачка.

 11. Pazi šta kaže LEVAT STEVANDIĆ:
  „Уставни суд БиХ је састављен од по два Србина, Хрвата и Бошњака, као и три странца“.
  Čovjek bi zaključio, ako ne zna, da je to ukupno 7 sudija računajući i strance.
  Levatu Stevandiću, trebao si da kažeš „Dva predstavnika srpskog naroda, dva predstavnika bošnjačkig naroda, i dva predstavnika hrvatskog naroda“.
  I ti se baviš politikom, ti pišeš kolumne …
  BEDNIČE

 12. Није Стевандић леват, зна он добро шта ради.

  Лично немам ништа против човјека, вријеме је доказало, односно, његово поданичко и разјединитељско дјеловање задњих година је показало да у овом пресудном мометну по Републику Српску није ДОСТОЈАН да позива на српску САБОРНОСТ, нити би он и његова ВИОЛЕТА- партија (част изузецима) данас на било који начин требали бити дио РЈЕШЕЊА- „стратешког промишљања“ о српском народу.

  Значи, није неписмено обраћање на посебној сједници НСРС,није његов позив на јединство СДС, партији и људима које је издао, као и „скандал“ у Приједору разлог ове моје тврдње, али свакако да јесу неки од десетина примјера зашто тврдим да је недостојан.

  Замјерио ми је човјек што их „дирам“,написао на мој профил поруку да га не дотичу ријечи човјека који се није остварио(ваљда је мислио политички), те написао да нисмо више пријатељи(на фејсбуку).

  Пошто је очигледно да „ВИОЛЕТА ЧЕТНИК“ мисли да си ОСТВАРЕН само ако си политички успио, онда сам поносан што сам кроз живот остварен човјек у сваком смислу те ријечи,од породице, до посла, патриотизма, хуманости, задужбинарства, спорта, уживања у животу………, те да сам поносан што сам остао господин и џентлемен у политици, односно, да ми нимало није жао што се на његов начин нисам политички остварио, напротив.

  Ја сам остао вјеран идеји, идеологији и програму ЗЕЛЕНИХ, бавио сам се политиком о мом трошку, нико ме није могао купити, својим дугогодишњим коректним понашањем, јасним СТАВОМ, визионарством, те национално супер одговорном политиком, ДОКАЗАО сам како се на прави начин треба да заступају интереси српског народа, интереси свих грађана Српске и свих грађана БиХ.

  Зато знам да ће се Никола Лазаревић ПОЛИТИЧКИ ОСТВАРИТИ, те да ће кад се представи господу бити као ДОСТОЈАН ПОЛИТИЧАР искрено ожаљен од српског и свих других народа, односно, да ће бити примјер српског политичког ВИЗИОНАРА, несебичног патриоте, виспреног организатора и хуманисте који је најмање утростручио стандард становништва и са писменим патриотама успоставио правну државу и доградио неуништив систем, човјека који је свим срцем свој род љубио, а друге искрено поштовао и на дјелу то доказао, тачка.

  П.С. Нисам ја ударио на Стевандића да би политички профитирао, напротив, ја хоћу због будућности да докажем стратешку грешку СНСД из 2018 године.

  Могли су они Стевандића помоћи да постане посланик у НСРС, са тим би он био више него задовољан, али су истовремено из моралних, прагматичних и националних циљева морали помоћи своје програмске партнере ЗЕЛЕНЕ СРПСКЕ.

  Поставите себи сад питање?

  Да ли би данас било боље по Српску политику у Сарајеву да је моћни и неукаљани Никола Лазаревић посланик умјесто Стевандића,односно, да су уз помоћ СНСД, саборни, авангардни и неукаљани ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ данас парламентарна партија у Сарајеву?

  Замислите ту позитивну причу, јер не да би ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ имали посланика у ПС БиХ, него би данас Никола Лазаревић испред зелених био дио посланичког тима БиХ у Вијећу Европе у Стразбуру.

  Замислите шта би заједно са посланицима моћног ЕГП-савеза зелених партија Европе могао урадити по питању помоћи и афирмацији Српске и БиХ у Европи?

  Замислите онда колико би неукаљаног и национално супер одговорног Николу Лазаревића могао неко у Сарајеву „изшанерити“, те колико би такав частан посланик-политичар могао бити српски адут у разговорима са странцима и укаљаним федералцима, да не говорим како би ИСКРЕНУ САБОРНУ ПРИЧУ ЗЕЛЕНИХ „морали“ прихватити сви српски посланици у Сарајеву?

  Е сад нека неко извага колико ће у будућности Никола Лазаревић и зелени требати српском народу и Републици Српској, колико ће својом прошлошћу, хуманизмом и часним понашањем у будућности направити пријатеља српском народу, а колико ће нас нових „непријатеља“ коштати недостојни полтичари попут Неше Стевандића?

 13. Po meni je strasno sto se apostrofu obratio stevandic na takav nacin. Zasto bi apostrof bio neostvaren? Oficir VRS, predsjednik kakve takve stranke, kolumnista na frontalu za razliku od stevandica koji je nesvrsenis student medicine, orl hirurg koji je unistio zdravlje mnogih ljudi, pljackas u kotor varosu i vjerovatno ratni zlocinac, ubica banjaluckog inspektora, stranacki preletac, pigmejske gradje s 60 kg viska, sinovi neostvareni sportisti u sportu koji postoji samo u macinim vicevima…

 14. „Дан послије кога је Република Српска постала јача.“
  И послије тог дана се све понавља као у филму „Бескрајан дан“.
  Наслов у оригиналу је „Groundhog day“ или „Дан мрмота“.
  И ми изнова проживљавамо исте дане у којима се ништа не мјења.
  Чека се „мрмот“ и његови потези.
  Мрмота прате одушевљени папци.
  Мрмоту помажу медији , „високи“ и е“U“ропски , помаже му и „АНП“.
  О како то АН па П може подсјетити на АНту Павелића.
  И АНП је за НАТО а са њим и „лијепу њину“ на Дрини.
  „Дан послије …“ почињу свакодневне а „ванредне“ сједнице.
  Оооо , како је опозиција каракушљива.
  Умјесто да бојкотују „великог бају“ , пардон мрмота , они пристају да играју у филму наслова „Бескрајан дан“.
  То упорно раде од референдум-бујрум-анкете о „дану публике“.
  Да „публике“ а не републике јер се референдум претворио , напрасно , у анкету у којој је публика па и они из опозиције аплаудирала „великом баји-мрмоту“.
  Аплауз је утихнуо а публика не схвата да се врти нови филм у којем „велики баја“ (а ипак мрмот) тумчи нови лик.
  Овај пут он је одметнути „пуковник“ Курц (у оригиналу Керц) којег локално становништво , са све аутором Н. Стевандићем , сматрају за божанство а не схватају да је Ке-у-рцу веома упитно ментално здравље.
  Ради се о филму , за оне који до сада нису схватили , наслова : „Апокалипса данас“.
  Не знам да ли нас чека и трећи филм у којем се помиње „дан“?
  Наслов тог филма је „Дан послије“.
  То је филм катастрофе.
  Да ли и нас чека катастрофа јер поменута а каракушљива опозиција не зна рећи : ДОСТА! ?
  Зар не могу прочитати „великог бају-мрмота“?
  Зар се не сјећају снимке када он , у ресторану скупштине , пујда свог тјелохранитеља јер сам нема храбрости?
  Зар не схватају да он може и смије шамарати само оне које неко држи?
  Зар нису видјели да он „шамара“ микрофончиће који су зашарафљени за говорницу?
  Да , „Дан послије …“ нас чека.
  Само какав ће то бити дан???

 15. Да, потпуно се слажем са констатацијом да опозиција прави грешку за грешком,нажалост, јасно је да су таоци ријалити приче.

  Остаје ми као сатисфакција чињеница да су једино ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ били против посебних сједница припремљених на овакав начин, те да смо то јавно у саопштењима рекли.

  П.С. Симо, видиш шта се дешава у Палама,не рекох ли ја у коментару, да се у Палама катастрофално радило, да се ништа од мог програма није урадило, амогло је уз зајебанцију, зар то не би потврђено ???

  Немојте сумњати ДА НЕЋУ КАД БУДЕ ВРИЈЕМЕ ИЗАЋИ СА 100% ТАЧНИМ ЧИЊЕНИЦАМА ВЕЗАНИМ ЗА УСЛОВЕ ПОДРШКЕ ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ МОМ ЈЕДИНОМ ПОЛИТИЧКОМ ПРОМАШАЈУ, ДА НЕЋУ СА ЧИЊЕНИЦАМА ДОКАЗАТИ НЕСПОСОБНОСТ И НЕИСКРЕНОСТ БУДУЋЕГ БИВШЕГ НАЧЕЛНИКА, опет, шта мислите, да ћу дозволити да у Палама буде неки ваш, или опозициони начелник, само зато што је ваш, или опозициони?

  Што се тиче моћног, добронамјерног и честитог Лазаревића, те авагардних и саборних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, нема више импровизације од стране позиције и опозиције, овог пута се мора стратешки размишљати у Српској,посебно о истоку Српске, а нарочито СТРАТЕШКИ СУПЕР ВАЖНОМ, средњем истоку.

  Никад није било што ја нисам рекао, значи, исправићу своју грешку, Пале ће се коначно усаборити, имати новог- достојног начелника.

  Српско Сарајево ће имати достојног градоначелника, све општине на средњем истоку Српске ће се програмски усаборити, те посљедично имати достојне начелнике, другим ријечима, средњи исток Српске (Сарајевско-романијска и Горњо-дрињска регија) ће „морати“ једном душом дисати по свим питањима, тачка.

 16. Морам да кажем како моје помињање Стевандића и његове ВИОЛЕТА партије није ништа него оштра политичка борба, односно исказивање јасне и супер национално одговорне политике ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ.

  Значи, иза сваке ријечи у коментару стојим, мислим да ни ово ВИОЛЕТА није толико увредљиво, колико сама ријеч осликава образ прелетачевић партија- партија за једнократну употребу.

  Ипак морам да кажем како се не слажем са веома ружним и увредљивим коментарима неких коментатора.

  Знате, написати за некога да је ратни злочинац је крајње биједно, поготово када то пишеш под лажним ником, тачка.

 17. Kako mislis laznim nikom? Da ti ne stoji ime apostrof u licnoj karti? Kada sam otvarao yahoo nalog ukucao sam slovo s (kao pocetno slovo prezimena banjaluckog inspektora kojeg je stevandic ubio u kaficu u banjaluci za vrijeme rata) i yahoo je to slovo pretvorio u ao. Ta prica je poznata i hiljadu puta sam je ispricao u banjaluci tako da nije tesko doci do mog identiteta. Zasto ja smijem nekog nazvati ratnim zlocinom, a ti ne smijes iako si kapetan VRS? Nemam vise sta izgubiti u zivotu za razliku od tebe koji imas stranku kojom dajes legitimitet izbornom sistemu bih, a samim tim i vladavini milorada dodika.

 18. Одслушах разговор на сједници предсједништва БиХ са представницима квинте.
  Ако сам добро разумио, у једном ВЕЛИКОСРПСКИ ВЕЛЕИЗДАЈНИК рече ;
  „Ovaj dokument se ne zove ANP ali u suštini to jeste“.
  Да ли сам добро разумио ?
  У држави гдје Први у Срба у континуитету и по унапријед припремљеном сценарију континуирано уништава све што је српско, Капетан ВРС и учесник отаджбинског ослободилачког рата не може да уђе ни у коалицију са опозицијом.
  Земљо отвори се.
  Дошао је моментат да се поново у руке узму „усране мотке“, мој Капетане.

 19. Више сам одустао да ишта пишем када видим будале као Николу и Вукановића.
  Неки издркани посланик режима има мали тремор јер није дорастао злу којем служи и тренутно га режим пустио да се мало одмара од злодјела а Вукан одмах као да је спасио свијет пише похвале сломљеном зликовцу а врхунац је оно лудило на крају дал Крст,Крсташ нисам сигуран али је свакако промашено и преувеличано.
  Никола режимски пошто је пропустио Стевандића сада види Вукановог папка као новог кандидата да пронесе зелену заставу лажнога еколога.

 20. Знате да не расправљам него пишем поруке у коментарима.

  Овог пута сам дужан да кажем нику МИЛОАО-у да ме не интересује ничији индентитет, али да ћу увијек бити против било кога ко људе под лажним именом назива злочинцима, ко друге под лажним именом вријеђа на основу физичког изгледа, ко…………………………….

  Ево Гавро да ти удовољим, није проблем да ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ у марту уђу у програмску коалицију са опозицијом, нажалост опозиција у смислу како је ја видим не постоји.

  Ја бих подсјетио заговорнике овакве опозиционе борбе на моју колумну САВЕЗ ЗА (НЕ) ПРОМЈЕНЕ У СРПСКОЈ, колумну коју сам написао шест мјесеци прије избора 2014 године.

  Колумну у којој сам јасно предложио како да ради СЗП до избора, све ако мисли да побиједи, али и у којој сам јасно објаснио зашто ће изгубити изборе ако наставе оним путем којим су нажалост отишли?

  Слична је ситуација и сад по питању стратешког дјеловања опозиције, само што је овај пут десет пута теже направити добар резултат, поготово што су локални избори.

  Негдје сам на ову тему коментарисао на Фронталу, можда и на овом посту, неважно, ја и даље стојим на становишту да ће опозиција са оваквим начином рада, све уз ситуацију на терену доживјети историјски дебакл, да неће освојити ни 10% од укупног броја начелничких и градоначелничких позиција, ако освоји и толико?

  Невјероватно звучи, али највише шансе имају баш у у Бањојлуци.

  Наравно, исто тако одговорно тврдим да авангардни, неукаљани и национално супер одговорни ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ имају данас рјешење за наметање приче која ће спасити опозицију и посљедично донијети побједу опозиционих кандидата за начелнике у најмање 50% општина.

  Значи, није Гавро до нас и није касно, мада се касни преко пола године.

  Ми смо одани партнери,када се нешто договоримо, онда се држимо приче и у добру и у злу, значи, такви као Лазаревић не трпе шупљу причу типа, „дај да са било ким на локалу идемо, само да сачувамо коалициони капацитет за састављње будуће општинске-градске власти“.

  Причу која је код локалних опозиционих вођа већинска, причу чији су таоци врхови СДС и ПДП, тачка.

 21. Нећемо окретати причу на Стевандића, то је већ испричана прича.

  Не бих ни о АНП из принципа,без обзира што је код ХАЏИ-СЕНЕ изашао „записник са посебне сједнице са ПИКОМ“ наиме, мени је било све јасно после нашег позива на свесрпски Сабор, односно, саборовања које је требало да се оджи најдаље до почетка новембра прошле године.

  Кад ме већ не послушаше још новембра 2018 године, онда да ме бар послушаше у септембру прошле године везано за Сабор?

  Да послушаше, нити би било посебних сједница, нити би било оваквог СМ, нити би било оваквог АНП без српских услова и великих уступака,посљедично, не би остале овакве подјеле у Српској, не би свако бистрио државну политику, не би………………………………..

  Нека се сјете тада сви шта сам писао, нека се сјете да сам одмах после избора предлагао да се ништа не разговора, нити ради у Сарајеву све док унутар Српске не договоримо ЈАСНУ СТРТАТЕГИЈУ, или у другом случају, приједлог ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ од септембра прошле године.

  Приједлог у коме молимо опозицију и позицију да се ништа не ради и разговара са федералцима и стзранцима, све док српска памет на Сабору не донесе донесе ДЕКЛАРАЦИЈУ о Српској за 21 вијек.

  Одговорно тврдим, на тој стратешки беспрекорној српској причи, могли су профитирати и позиција и опозиција.

  Додик да добије вјетар у леђа, да у правом смислу ријечи до прољећа ове године, све после преговора са странцима и федералцима добије СРПСКУ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈУ у Сарајеву, те да на основу одлука Сабора и позиције на коју је изабран испред српског народа остави у историји трага као мудар и одговоран државник, са једне стране.

  Са друге, да опозиција на основу ДЕКЛАРАЦИЈЕ и заједничког договора око приче у Сарајеву избјегне опасне замке, те да тако релаксирана од ВЕЛИКИХ ТЕМА у дејтонској БиХ растури позицију због катастрофалног стања унутар Републике Српске.

  Нажалост, Додик је направио историјску грешку око Сабора, а опозиција, не само да је направила историјску грешку не прихватајући са пуним срцем одржавање САБОРА, него су својим невјероватно ступидним поступком, ПРОМЈЕНОМ ПОСЛОВНИКА О РАДУ СМ дословце натјерали Додика да пристане на све на шта је пристао.

  Остаће до неког времена тајна зашто је то урађено, али шта је год разлог том поступку, циљ оних који су их на то натјерали није био да њима да СМ, него да Додика истјерају на чистину.

  Толико о томе да ли треба читати и слушати, често и послушати искусног патриоту, прагматичара и саборног визионара Лазаревића, или се „дивити“ памети разних „патриота“, ујединитеља, полтиканата и популиста,тачка.

 22. Шта је Гавро?

  Шта имаш да кажеш на моје објашњење по питању твоје провокације везане да „српски капетан“ неће у коалицију са опозицијом, или на другом посту мој одговор на твоју провокацију како сам љубоморан на Станивуковића, па сам зато написао да је грешка његово и додиково гостовање на ФАЦЕ ТВ?

  Да ли ти је после коментара овдје, као и коментара на другом посту јасно колико је јака и национално одговорна прича предсједника авангардних и неукаљаних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ?

  Да ли ти је сад јасно колико кроз медије, све „у жару борбе“,наши политичари могу правити грешке које коштају српски народ и Републику Српску?

  Да ли ти је јасно какве ја удуте у рукама имам(од приче, писмености,идеје, идеологије, програма, ОБРАЗА, муда, харизме, самопоуздања, животног искуства, остварености у сваком сегменту живота………..) да ли ти је јасно да сам свјестан како би овако моћан могао за пола године своје приче урадити више на својој промоцији, него што су Станивуковић и Вукановић урадили до сада заједно?

  Зашто њих помињем, па они раде добар посао на самопромоцији, што поштујем, али нисмо сви исти, постоје начини и начини политичке борбе.

  Ја сам идеолог и творац програм ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, зато кажем, преча је по Српску спасоносна прича ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, него моја самопромоција, преча је и биће докле год се ја у зеленим питам, ма колико ме то коштало личног успјеха.

  Да ли ти је сад јасно да ја нисам популиста, да сам у политици остао са образом чистим као СУНЦЕ ЖАРКО, да вријеме ради за овакве људе и овакву програмску платформу?

  Да авангардна, неукаљана и национално супер одговорна прича ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ није популистичка прича, те да као српски патриота, стратег и политичар са државничким капацитетом знам шта радим?

  Зато се лијепо извини и престани покушавати бити паметан, односно, својим писањем-(не) размишљањем правити штету опозицији,па и Станивуковићу, младом и храбром политичару чију борбу искрено цијеним, тачка.

 23. Јака је твоја прича Капетане, али не пролази код гласача.
  Никако да се профилишеш.
  Та прича о зеленима и животној средини као да кокога не интересује.
  Народ је гладан и не примјећује смеће око себе. Чак ни оно које баца себи под ноге.
  Далеко смо ми од свијести да се бавимо животном средином када нам је будућност неизвјесна и не зна се шта ће нам бити са државом. Шта ће бити са нама самима.
  Вођа нас продаде а да и не трепну. И још нас понижава са питанјем „да ли ви више вјерујете мени или својим очима“.
  Који блам и пониженје, капетане. Национално, људско, моралн, материјално…. одосмо у суноврат.
  Није ми јасно како се нко не одазва на твој апела за саборност. Шта се то у нас увукло. Које зло. Сви (политичари) мисле само како ће најашити и исисавати буджет. Гребе се нјима за народ и нацију, а и вјеру. раде они, мој Капетане, за наше доказане непријатеље. А ни краљ нам није био ниђта болји. Знаш вјероватно чији је грб носио на прсима.
  Сви су имали своју револуцију (класну, националнеу), само ми не. Док се то не деси, тапкаћемо у мјесту. Треба нам мало јаче прочишћаванје. Није доволјан велики и часни пост.
  Треба нам духовно прочишћаванје, од врха до дна.
  Издајници нас воде на све стране.
  Апсурдно је, али ће се најврероватније десити да нам у томе Кинези помогну. Зарад својих интреса, али ће нам помоћи.
  Од Руса слаба вајда. Или се варам.

 24. Kakođe Nikola, ne kaže se „што ниси џентлемнски одговорио писмено на наш допис“, nego „DŽENTLMENSKI“, itd.
  I ti meni, Nikola, držiš predavanje iz pravoposa.
  Slažem se, nisam u tome cvječka, ali je najvažnije da me narod razmije, i daje mi svoj glas.
  A gdje si ti, Nikola.
  Kad i gdje pređe izborni prag, cenzus…

 25. Ово ти је кад немаш ништа рећи на чињенице, па се онда хваташ за штампарске грешке у коментару.

  Нема тога ко не погријеши кад кометарише, поготово у брзом куцању, не само у словима, него и у тзв. ласпусу лингве.

  Није исто када коментатор погријеши у коментару, или кад пошаљеш тотално неписмено саопштење за јавност потписано са СЛУЖБА ЗА МЕДИЈЕ УЈЕДИЊЕНЕ СРПСКЕ(њихово задње саопштење на Фронталу РС) , или кад као један од „најјачих“ политичара објавиш припремљен говор за посебну сједницу НСРС, говор апсолутно стилски неписмен, да не говорим о десетинама штампарских грешака.

  За тако храбре политичаре ја имам само дивљење, што рече онај ђед из Ђекне, „ја бих таквим дао најмање чин народног хероја“, тачка.

 26. Понављаш се Капетан Никола. К’о покварена плоча, Једну те исту ствар шириш и шиљиш на мали милион сличних начина. Дојадио си и богу и народу. Нема против тебе ништа лично, али си већ испричана прича.
  Саборност, српство, зелени, одрживи развој, е бла, бла…

 27. Apostrof je barem zanimljiv, jer ponavljajuci neke stvari milion puta predstavlja sebe kao nekog ko je potpuno senuo ili nas samo zajebava. Ko garantuje da bivsi kapetan VRS nema nesto protiv generalovog sina, pa mu hoce zatrpati smecem jedini cirilicni portal preko Drine. Recimo da sam i ja iz slicnih pobuda ovdje. Pogotovo uzivam u tome da koristim latinicu.

 28. Баш ме нагрди овај Нешо-Симов ботовски сабрат, каже додијао сам, те достојни Срби-српство у правом смислу ријечи, те саборност, те ХУМАНИ, АВАНГАРДНИ , НАЦИОНАЛНО ОДГОВОРНИ И НЕУКАЉАНИ зелени, те одрживи развој, бла,бла, бла….

  Тачно тако, све имамо осим достојних Срба на челу народа(част изузецима), имамо све осим САБОРНОСТИ и имамо све осим јасног програма ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

  Зато и јесмо у свој својој МЕГА развијености овако подијељени, сиромашни, заглупљени, понижени……,види се да нас развијају, просвјећују и уједињују недостојни Срби(част изузецима), зар не Симо?

 29. Симо је мој, штета што су му његови забранили да коментарише на Фронталу, знам колико га то боли, јер ово овдје „зајебавање“ није било само његов посао, него и задовољство.

  Могу мислити како му је кад види да сам се поново расписао, а он не смије да серуцка, него мора да ми се диви у потаји.

  Иначе, удар на Фронтал се десио синхронизовано, то се десило у времену неодговорног понашања позиције, као и несналажењу, односно, недостатку правих одговора опозиције на њихово неодговорно понашање.

  То се десило са јесени и ране зиме 2019 године, времену када се на основу неодговорног понашања власти и танког одфговора опозиције десио низ бриљнтних медијских потеза национално одговорних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ.

  Толико је тада Фронтал горио и био посјећен да су се сви ресурси за одбрану позиције укључили, чак се и Мектић укључио,док је тада Фронтал Додик редовно читао.(провјерено)

  Зато после прве посебне сједнице НСРС дође наређење, прво да се Ниџини коментари скидају са коментарима ботова ВЛАСТИ за пар минута, а онда блокада коментарисања и на крају овакво коментарисање, коментарисање за које се и Симо бунио док му нису рекли да не сере.

  П.С. Да подсјетим коментаторе и посјетиоце Фронтала, у то вријеме мојих пар текстова и пар саопштења за јавност ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ су изазвали таласе, а ЦУНАМИ НА ФРОНТАЛУ моји коментари, коментари који су у правилу били слање јасних порука везаних за тадашњу НАЦИОНАЛНО НЕОДГОВОРНУ ПОЛИТИКУ ВЛАСТИ И КИЛАВУ ПОЛИТИКУ ОПОЗИЦИЈЕ.

 30. Neviđena NARCISOIDNOST Kapetanova Nikole.
  Kaže :
  „То се десило са јесени и ране зиме 2019 године, времену када се на основу неодговорног понашања власти и танког одфговора опозиције десио низ бриљнтних медијских потеза национално одговорних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ“, a nikako da poentira.
  Kada ćeš više čovječe POENTIRATI.
  Hodaš, obilaziš, pišeš, proklamuješ, palamudiš … a nikako da poentiraš.
  Da sam na tvom mjestu ja bih radio i ćutao, pa kad dođu rezultati počeo da se hvalim.
  Ovako, rastjera i ono malo pristalica što si imao.
  Meni lično se tvoja politika sviđa, ali je katastrofa način kako to plasiraš glasačima, ali i široj javnosti.
  Ne razumije se koga podržavaš (opoziciju ili vlast) i skim bi u koaliciju. Jer je očigledno da sam ne možeš.
  Prestigoše te i dojučerašnji politički „balavci“ i skorojevići : Draško, Vukan, Jelena.
  Moraš se profilisati.
  Odlučiti da li ćeš piškiti ili kakiti.

 31. Не бих да одговарам на спиновани коментар,него да пошаљем јасну поруку.

  ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ су за будућност Републике Српске много важан пројекат, то је јасно свима.

  Да нису овакве околности, наше дјеловање би било другачије, овако, све док не будемо сигурни да тзв. велике српске партије воде национално одговорну политику, ми ћемо морати дјеловати као КОРЕКТИВ ЦЈЕЛОКУПНОГ СРПСКОГ ДРУШТВА и САВЈЕСТ СРПСКЕ ПОЛИТИКЕ.

  Наша жеља за успјехом на изборима постоји, али под овим околностима успјех на локалним изборима ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ није императив.

  Чекамо 2022 годину, чекамо убједљиву побједу визије, стратегије и програма, приче која одговара добро осмишљеном слогану ОДГОВОРНОСТ ЗА БУДУЋНОСТ(као да сам им ја слоган смишљао), слогану који СНСД сад користи на својим трибинама, све као одговор трибинама ПДП,трибинама које подржавају из СДС..

  ЕВО НЕШО ДА ПОЕНТИРАМ.

  ЗНАЧИ, ДАНАС СРПСКИ НАРОД И ПАРТИЈЕ КОЈЕ ИМАЈУ ИЗАБРАНЕ ПРЕДСТАВНИКЕ ИМАЈУ ИСТОРИЈСКУ ЗАДАЋУ, ту ми морамо као једина чиста и неукаљана прича балансирати, односно, морамо им помоћи да на прави начин одговоре историјском моменту у коме се налазимо.

  Како им можемо помоћи него својим коректим понашањем и конкретним приједлозима, зар није тако?

  Историја се сад веома убрзано одвија у све мање дејтонској Републици Српској, а све више „грађанској“ БиХ.

  Зато се грешке у Српској више правити не смију, БАШ ЗБОГ ТОГА МЕГА ЈАКИ НИЏО ОВАКО КУЛТУРНО И ОДГОВОРНО БАЛАНСИРА.

  Понављам, за нас је тренутно важно сачувати ОБРАЗ, идеју, идеологију и програм, другим ријечима, вријеме ради за нас, тако да је провођење нашег спасоносног програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА условљено стабилизацијом Републике Српске по свим питањима.

  Ништа ја ни ЗЕЛЕНИ нећемо постићи са тим што ћемо популистички успјети на изборима, ако остале партије којим народ да повјерење немају јасну стратегију рада и развоја за наредне године и деценије, или ако немају у руководству људе са визијом СРПСКЕ ЗА 21 ВИЈЕК.

  Значи, тако је данас, а ја сам само реалан човјек, сигуран сам да би друга ситуација у Српској била да је нпр. Ниџо на челу неке од три највеће партије у Српској?

  Тада би моја прича била иста,мој програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА биостао исти, али са капацитетом који се не би смио подцијенити,наиме, тада би наша добро осмишљена, културна, одмјерена, али национално жестоко одговорна политика била водиља српског народа, тако да би убједљиво побиједила на изборима 2022 године, како за ниво Републике Српске, тако и за изабране српске представнике на нивоу дејтонске БиХ, тачка.

 32. Ovo mi Nikola liči na klasičnu predaju. Nešto što se od tebe nije očekivalo. Vrijeme prolazi, i nama trebaju revolucionari a ne neko ko se predaje bez borbe.
  Izgledaš kao da si ispucao svu municiju, i to nije dobro.
  Ni za tebe, ni za RS.
  Nije ti 30 godina. Ako sada nešto ne uradiš, nećeš više ni imati ni dobiti šansu.
  Ovo ti je poslednji krug, onaj u kome još imaš šansu da sustigneš i prestigneš protivnike.
  Pisati je lijepo, ali koliko ljudi te čita i, prije svega, razumije.

 33. Tacno je da je frontal gorio. I sam sam se ukljucio pred izbore da odmognem opoziciji kojoj i sam pripadam. Nisam mogao podnijeti da vukota da podrsku pravdi za davida iako je upozoravan da je rijec o necemu krupnijem i da ne ide u tu avanturu. Buduci da nije slusao moje savjete (doduse nije ih slusao ni kada je bio sef poslanickog kluba) ispao je iz igre kao i mentor mu bosic (koji je na pijacarski nacin uz moju pomoc ostao ma celu SDS-a i na kraju me gurnuo niz vodu). Epilog je sljedeci: vukota ce se zadovoljavati s 2500 KM plate, jeftinim skupstinskim menijima i pokojim slupanim sluzbenim autom, a bosic ce za ljubavnicu imati sve stariju pandurevicku. Jos se sjecam kad je izasao na TV s jaknom od 900 KM i kritikovao zeljkine bijele cizmice u vrijeme poplava.

 34. Лично сам против револуције као начина понашања у државама у којим влада мир, односно, у државама у којим бар привидно влада демократија, што је свакако случај у дејтонској БиХ.

  Друга је ствар револуционарно дјеловати-борити се свим средствима против „фашистичких“ режима, каквих данас нажалост има у неким државама свијета.

  Поборник сам еволуције, што не мора да значи да сам мање револуционаран-радикалан, него они који мисле да се само на такав начин могу донијети СУПЕР КВАЛИТЕТНЕ промјене у Српској.

  Ја на те револуционарне покличе у Српској могу само рећи да постоје начини и начини да се радикално промијени свијест у нашем друштву, те да се касније, све на крилима те пробуђене свијести и добро осмишљене приче радикално промијени комплетно друштво-држава, наравно у позитивном смислу.

  Већ сам горњем у коментару написао да се до радикално позитивних промјена у Српској може једноставно доћи већ 2022 године, написао сам да би то било техничко питање, све да сам ја данас предсједник и идеолог једне од три највеће партије у Српској.

  Мало сам ту погријешио, наиме, позитивне и радикалне промјене би већ сад биле увелико у току, све да сам вођа и идеолог највеће партије у Српској, а од 2022 године, да сам вођа и идеолог једне од двије највеће опозиционе партије.

  Значи, моја „борба“ је профилисана кроз идеологију, идеју, програм и политичку платформу ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, то је наш-мој одговор бремену времена, односно, јасан стратешки одговор српског народа и Републике Српске за 21 ВИЈЕК.

  Таква прича нема и не смије имати непријатеље, таква нормална и технички изводљива прича није за револуционарно дјеловање, другим ријечима, ми се не боримо против других партија у Републици Српској, напротив, ми смо њихова и народна САВЈЕСТ, тако да сам сигуран како ће после избора 2022 године све партије које претекну имати бар 70% исте ставове и исти програм као ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ.

  Вријеме ће показати да сам у праву, сад, да ли ћу ја лично добити прилику да докажем како наша прича није само теорија, него да је врло једноставно примјењива у пракси, то је други пар ципела?

  Мени је од првог дана уласка у политику било важније „наметнути овај авангардни и за ново вријеме неопходан начин понашања и размишљања“, или бар за ново вријеме САЧУВАТИ ову спасоносну причу за српски народ и све грађане дејтонске Републике Српске, него да популистички искористим прилику, па да формалним, умјесто суштинским-програмским удруживањем са неком јачом партијом искористим њихову логистику и издоминирам јавном сценом, те тако лично „успијем у политици“.

  Да поентирам, у двије ствари сам 100% сигуран.

  -прва, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ ће сами, или удружени са другим авангардим снагама снагама убрзо бити покретач супер позитивних промјена у Српској и дејтонскох БиХ

  -друго, сви ви који сте упознати са мојим авангардним политичким дјеловањем једног дана ћете са поносом, или сјетом помињати моје име, значи, ако опстане Република Српска, са ПОНОСОМ, а са СЈЕТОМ ако авангардна и национално одговорна прича ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ и њиховог идеолога Николе Лазаревића не буде добила прилику,или постане правило понашања тзв.великих партија, него је у сигуран нестанак одведу данашњи политиканти, популисти, лажне патриоте,овјерени издајници, нарциси и револуционари у покушају, тачка.

 35. Ne sumnjam da ce se apostrof jednog dana pominjati u odredjenim politickim kuloarima. I ja sam kao relativno mlad slusao o gugi lazarevicu. Cak sam sjedio s politickim metuzalemom umicevicem (ne ovom seljacinom iz beme). Naravno da ce apostrof ostati upamcen u narodu (mislim na ovih 20-ak na frontalu) po boljim postupcima pd recimo psihica sukala koji ide po jos jedan mandat u susjednu nam drzavu. Da se bolje raspitao o naknadama za poslanicki mandat u Srbiji dobro bi razmislio prije te odluke. Ah da, zaboravio sam da je on u politici iz uvjerenja kao i neki pomenuti u ovom komentaru.

 36. МИЛОВАО,

  што се брате не представиш људима, као сви те знају, али ти као нешто не би, да ли се бојиш стајати иза својих ријечи, или лажеш да си био посланик СДС, како сам разумио из твог задњег коментара?

  Пошто ћу увијек написати нешто позитивно за било ког политичара кад нешто добро уради, а по лошем само у случају да ћу кроз критику понудити рјешење за проблем који је тај поменути политичар направио, морам рећи да је у овом случају Шукало паметно поступио.

  Лично не знам да ли човјек ради, вјероватно не, породичан је, шта фали да буде посланик у Србији, све када му већ Стефановић хоће да помогне, можда нешто корисно уради кроз свој мандат и за Српску?

  Зашто увијек гледати негативну страну, да је среће законска обавеза Србије би била да има одређени број посланика ван матице,као што то годинама постоји у Хрватској, зар није тако?

 37. Ne znam kako si dosao do toga da sam bio poslanik. Tolika ljiga od covjeka bas i nisam. Recimo da sam bio uvijek na mjestima gdje su se desavale neke stvari u esdeesu, pa dosta znam o svakom. Nemoj se zanositi likom i djelom likova poput sukala, sesica, stanivukovica, jer niko od njih nije slucajno dosao na mjesto gdje se sada nalaze. Zapitaj se zasto ti nisi prosao politicke filtere i postao barem poslanik u NSRS? Zar stvarno mislis da se tamo dolazi ubacivanjem listica u kutiju? Cuvaj svoj obraz i svoju ideju po svaku cijenu. Naravno da ces tokom svoje politicke borbe nailaziti na oponente koji nece birati sredstva da te poraze. I ja sam jedan od njih i necu ti zaboraviti pokusaj koaliranja sa stevandicem i tvoju opcinjenost sa simom orozem, a to ne znaci da ne cijenim tvoj pokusaj bavljenja politikom.

 38. МИЛОВАО,

  не дури се, ти рече да није Говедарица слушао на посланичком клубу, па ми због тога паде на памет да си био посланик.

  Много поштено, цијеним то да ћеш бити нашој причи опонент,(ја немам своју причу), за остале савјете хвала, али не треба.

  Што се тиче твог опонирања, коментаром да сам хтио колаирати са Стевандићем, ти нама-мени не опонираш чињеницама, него спинујеш.

  Добро знаш да сам Стевандићу, најјачем опозиционом посланику, одмах после напустања СДС у јуну 2015 године понудио да буде посланик ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, све знајући да смо са њим тада некомпромитованим могли чуда направити до избора 2018 године, када би ЗЕЛЕНИ постали незаобилазан фактор у свим стратешким потезима владе Српске и понашања наших у Сарајеву, тачка.

  П.С.Немој тако уско гледати на ствари кад помињеш мој однос са Симом, ниси ваљда ДРОТ, иначе, моја два љубимца Сима и Јасмина мени нико неће омрзнути, а и некако ми фино кад подјебем страначке и аидове ботове у неком коментару, па приупитам, зар не Симо?

  Зар није тако Симо?

 39. Stevandic je bio neukaljan samo kao novorodjence, mada je i tada imao mozda stolicu. Zar nije bilo drugih papaka za preuzimanje? Mogao si to srediti preko suvare i kupiti npr. Sukala koji je bio zaposlen u gradisci, a nije dolazio na posao. Drago mi je kad cujem da se neko brine za tog psihica ciji su roditelji prosvjetni radnici, pa mu nabili kompleks. Nego, je javlja ti se nesto simo, pa sam dobar i ja u odsustvu istog.

 40. МИЛОВАО,

  ја се политиком бавим о свом трошку, размишљам својом главом, што не мора да значи да други не размишљају, не купујем истомишљенике, нити мене могу купити, све да будем истомишљеник нечега што је далеко испод мог нивоа и идеологије коју заступам.

  Вјероватно си у праву за онај филтер,осјетио сам то 2010 године на сопственој кожи, осјећам то и данас, али то мене и ЗЕЛЕНЕ СРПСКЕ неће спријечити да идеја, идеологија и програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА једног дана буде начин размишљања и понашања у Републици Српској, па и удејтонској БиХ.

  Праву идеологију никад нико није побиједио, па ни филтери, зар не?

  П.С. О другим нећу, али морам да поновим како је Стевандићу понуђено да као слободан посланик приступи ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ, значи, понуђено му је да заступе причу ЗЕЛЕНИХ у НСРС одмах пошто је напустао СДС, тада није било приче о удруживању са оним чији је највећи критичар био, нити је било приче о некој његовој партији, напротив.

  Човјек ми је у разговору рекао да ништа није одлучио, да ће сачекати да се све слегне, те да ће онда са „својом екипом“ видјети шта ће даље,остало је историја.

  Жао ми је, могао је стварно успјети као политичар кроз заступање наше авангардне и неукаљане приче, овако, остало му је да буде „успјешан“ филтрирани политичар, док је зеленим остало да буду МОРАЛНА ВЕРТИКАЛА, а мени да до 2022 године будем „неуспјешан“ политичар, када ћемо ја и Стевандићи улоге промијенити, тачка.

  П.С. Питај мог Сима да ли је тако?

 41. Оптужили сте ме да сам сјебао Фронтал, па контам да видим како иде без мене.

  Имао сам неке преговоре. Више нећу подржавати Додика, али нећу ни СДС.
  Због тога долазим у опсаност да ме опет поистовјете са Рајканом

  Кад смислим неку стратегију чешће ћу се јављати.

  Селам!

 42. Ниси ти Симо сјебао Фронтал РС, али јесу твоји страховито напали крајем прошле године, баш у вријеме када је власт гријешила, а опозиција је пратила, односно у вријеме када је била страшна доминација национално одговорне политике опозиционих ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ и њиховог предсједника АПОСТРОФА.

  После тога се десило нешто што није требало.

  Не бих се мијешао у уређивачку политику Фронтала РС,објаве текстова су искључиво ствар АДМИНИСТРАТОРА, али бих препоручио да се врати стари начин коментарисања, да се врати архив- претрага и да се изврши пререгистрација никова, тако да администратор тачно зна ко је стварни власник меила, те да се са тог меила не може коментарисати само под регистрованим ником.

  Мислим да ове техничке радње ни по чему не могу утицати на уређивачку политику Фронтала РС, а могу доста помоћи да се врати ДИГНИТЕТ и посјећеност портала, посјећеност која је крајем прошле године била у рангу најбољих дана Фронтала РС.

  П.С. Са ким си Симо могао водити преговоре, са духом Каспером, једино можда он зна како изгледаш?

 43. Јака закона у пичку материну, али ни тај популистички потез не прође?

  Хајде да га видим као колегу, нека предложи „Закон о поријеклу имовине“ и „Закон о лустрацији“, све то по хитном поступку, па онда нека каже јавно да ће тражити од УС да изађу из владајуће коалиције ако се закони не усвоје

  Па ако га колеге из владајуће коалиције не испоштују, а Стевандић сигурно остане у коалицији, нека напусти УС.

  У том случају ћу бити поносан на њега као правог српског посланика и понудићу му од свег срца да приступи ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ, да заступа нашу причу у НСРС и кроз њу да за двије године постане у БиХ и Европи најцјењенији српски политичар( све због наших партнера- моћног ЕГП-савеза зелених партија Европе).

  Ето, не мораш ми ти ребрендирати зелене, нека то уради Петковић својим авангардним и часним радом у НСРС.

 44. Stevandićeva US(rana) je odigrala u RS ulogu JUL-a u Srbiji.
  Sa njin je Dodik deal dogovorio prije nego što je i izašao iz SDS-a.
  Nije on iz SDS-a izašao zbog ideologije nego zbog para, i funkacija.
  Ne znam kome je moglo pasti na pamet (koj je mogao biti toliko naivan) da mu nudi saradnju nakon što je napustio SDS.
  On je iz SDS-a istupio da pi napravio posao, a to je mogao samo ako iz opozicije pređe u vlast.
  Kako si Nikola mogao i pomisliti da će se Stevandić priključiti nekome ko nije bio čak ni opozicija u Skupštini RS.
  Previše politički naivno i početnički. Da ne kažem diletantski.
  Ne bi ti prešao čak i da si mu cijelu stranku isporučio na tacni.
  da je on vodi, a ti da se povučeš.

 45. Kada Simo Nikoli kaže :
  „Радовић ти је тренутно слободан.
  Што човјеку не понудиш странку“
  zaboravlja da Nikola ZELENE ne bi prepustio bilo kome ni za život. On i ZELENI su k’o prst i nokat.
  A ni ja mu to ne bih nikada preporučio. Zašto bi. ZELENI su njegovo čedo.
  Nikoline deklarativne izjave i pisanija su za kataloga, ali se sva njegova priča na tome završava.
  Nema akcije.
  Sami nisu dovoljno jaki da preskoče izborni prag, a nemaju ni ideju s kim bi u predizbornu koaliciju. Ako takvih uopšte i ima.
  Nisu se profilisali. Ne znaju da li bi se branili ili bi napadali. Da li su lijevo ili su desno.
  Zeleni koji se bave nacionalnim pitanjima ne mogu nikad abiti zeleni. Ili si zeleni, ili si desni. Nacional-populista.
  Ili se bavi prirodom, ili naciojom. Jedno s drugim ne ide pod ruku. Jedno od toga ostavi za privatno.

 46. Гавро,

  нисам ја помислио да ће Стевандић прије пет година прихватити мој приједлог, али је ситуација била чиста, човјек је словио за жестоког и способног опозиционара, у том моменту је био независни посланик, а управо такав би тада, а и данас требао нашој авангардној причи у НСРС.

  Значи, моје је било да му понудим сарадњу, све да он постане МЕГА политичар, а да кроз његов рад на нашој идеји програму у НСРС, те уз нашу медијски прејаку причу везану за авангардни програм и национално одговорну политику, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ постану у правом смислу ријечи позитивна АЛТЕРНАТИВА, већ тада израубованој причи позиционог и опозиционог блока у Српској.

  Претпостављао сам да од тога неће бити ништа, али моје је било да питам, његово да одговори како је одговорио.

  Што се тиче твоје констатације да треба да се бавимо, или националним темама, или како ти кажеш ПРИРОДОМ, ја ЗЕЛЕНИМ ОДРЖИВИМ РАЗВОЈЕМ, нажалост, једно без другог не може, прво је услов бављења другим.

  Да је среће, па да су послератни „владари“ Српске ријешили трајно статус Републике Српске, онда би то био други пар ципела, наиме, да су то урадили, данас би Република Српска била сигурна и демократска држава, држава у којој би се партије бориле на политичкој сцени са својим програмима и са својим елитним људима.

  Не би било термина „прелетач“,нити би било оваквих Стевандића, него би НПР. било нормално да у партије као што су ЗЕЛЕНИ прелазе честити и способни људи из других партија, да прелазе, баш због тога што знају да ће у ЗЕЛЕНИМ добити прилику да се лично остваре кроз провођење нашег програма.

  МИЛОВАО,

  што рекао Миле, оснуј партију па пиши саопштења.

  Симо,

  кад си се већ „представио“ неким и понудио своје услуге, ево, представи се и Радовићу, па у име ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ преговарај, можда те човјек послуша па искористи историјску прилику да остане за сва времена господин у политици.

  Добро си свјестан да то може само кроз нашу национално одговорну причу, кроз наш програм, те начин понашања и размишљања, другим ријечима, само неће имати непријатеље ако буде дио српског зеленог тима, свака друга политичка опција у Српској му неминовно доноси много главобоље, исто као што ће му донијети главобољу ако покуша направити нову партију.

  Ту би се тек зајебао, ЈЕДНИ СУ ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, наиме, нема данас више нико шансе да сам направи партију(без ментора који ће тражити услугу), таман да има мозак као Пупин и Тесла заједно ,муда као у вола, велике паре и организаторске способности јаке као Путин.

  Ту бих се оградио само у једном случају, а то је да сутра Никола Лазаревић, Јелена Тривић и још пар честитих, писмених и толерантних посланика из НСРС пристану да буду дио његовог тима, тада би са њим на челу то могла бити партија која би већ у старту била трећа по снази, а у скорој будућности вјероватно најјача политичка опција у Српској.

  Наравно, кажем то хипотетички, можда се сутра нешто тако и деси, али без Николе Лазаревића, што не мора да значи да не би са таквом ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ потписали споразум о програмској сарадњи и тиме можда њима више помогли, него да је моћни Никола Лазаревић дио те партије.

  Наиме, није исто кад имаш само јаке људе у својој партији, или кад твоју приичу подржава неукаљана, авангардна и најперспективнија политичка прича у Српској, те кад твоје људе и вашу добру намјеру у медијима и народу по добру помиње њихов мега јаки предсједник.

  Зар није тако Симо?

 47. Гавро,

  да ли си задовољан одговором?

  МИЛОВАО,

  „Овим си постао гробар зелене идеје“, да ти ниси један од славних пророка, нпр, Језикиље?

  Идеју, идеологију, програм и начин на који зелени стратешки размишљају не може се уништити, то је МИЛОВАО одговор бремену времена, односно потреба сваке породице изражена кроз стање духа, визију и авангардно дјеловање људи који свим срцем припадају тој причи.

  Нису ЗЕЛЕНЕ СРПСКЕ правиле тајне службе, нити друге партије, немамо ораха у џепу, што је најважније, немам их ја као вођа, идеолог и човјек који свим срцем живи за ову авангардну и свим грађанима Српске пријеко потребну причу.

  Значи, све партије у Српској у будућности висе, од тзв. великих, па до намјенских, тзв. таригуз-ВИОЛЕТА ПАРТИЈА, све оне за кратко вријеме могу нестати, да ли због неког њиховог гробара и неуспјеха на изборима, да ли због њихових ментора, само нико и никад не може уништити идеју, идеологију и програм зелених.

  Једноставно је то објашњиво, живимо у времену када су свакој породици у Српској, регији, Европи и свијету хумани зелени питање биолошког опстанка, односно, ЗЕЛЕНИ су данас свакој породици у свијету потребни као насушни хљеб, у Европи су то грађани одавно схватили, схватиће и код нас,ако никако другачије, онда ће их невоља натјерати, тачка.

 48. Kapetan’ Nikola,
  sa Stevandićom si pogriješio i tu nema šta; ni da se doda ni da se oduzme. Samo da se prihvati, sa tvoje strane … i to je to. Dešava se. Neće ti biti ni prva ni poslednja. Zaboravi, i izvuci pouke. Tačka.
  Ne ide, Nikola, ruku pod ruku patritizam (legitimni) i borba za životnu sredinu. Možda bi i mogli da smo u 2120 – toj, ali smo, i na žalost, sto godina iza.
  Prema tome ; ili životna sredina (zeleni održivi razvoj), ili nacional-patriotizam-populizam. Nikola. Spusti se na zemlju, i ne budi romanisko – paljanski tvrdoglav. Poznajem dosta Paljana (kaže li se tako). svi da ih „na ranu priviješ“ ali, brate, krčeviti. Puni ste sebe. Letite k’o da ste boga za onu stvar uhvatili. Svojevremeno sam vam ponudio rješenje zagrijavanja Pala na čisto ekološkoj osnovi. Svjetski avangardno. I šta se desilo. Niste znali da prepoznate iskrene namjere. Niste vidjeli sebe u toj priči, i proradila je klasična poznata romanisko-paljanska sujeta. Nije bilo mjesta da stavite svoj pečat.
  Tvoje ideje nadilaze vrijeme, najmanje za 100 godina unaprijed.
  Jednoga dana neko će te slaviti zbog tih ideaja, ali od danas se živi.
  Miloao ti nudi pomoć, i ja to ne bih podcijenio. Izgleda mi iskreno.
  Ja ne mogu iz praktičnih razloga (udaljenost, profesionalne obaveze, godine…) mada bih želio. Ali i eto, ima ljudi koji se nude. Miloao (koji grebeni nadimak, promijeni ga) je raspoložen (osjećam, iskreno) ali ga ti zbog tipično paljansko-romaniskog sindroma ne prihvataš. Njegova ponuda nije spin, kako ti voliš reći.
  Mogao bih ti još dosta toga reći, ali neću. Za sada.

 49. Gavro je u pravu. Prepun sam politickog iskustva. Obrati se govedarici kome sam pisao saopstenja, a ako ne mozes doci do njega mogu ti dati linkove na sajtu sds-a gdje sam cak prosao kroz makaze cenzure bosiceve ljubavnice. Ukoliko si paljanski tvrdoglav, pa mislis da su svi koji ti nude pomoc neiskreni i zele nesto od tebe mozemo napraviti bilans koliko je ko ulozio do lokalnih izbora, a na kraju nakon sto isti budu odrzani placa krmetinu jedan od nas za cijelu stranku (to ce prije biti odojak s obzirom na brojnost iste). Dakle, ako budes imao vise glasova nego na prethodnim lokalnim izborima placas krme, a ako bude manje glasova placam ga ja.

 50. Ovo sam nasao na izbori.ba: Pale 2016.g. : 213 (1,91%), Pale 2018.g. : 82 (0,63%), I. Ilidza 2016.g. : 35 (0,38%), I. Ilidza 2018.g. : 6 (0,06%), I.N.Sarajevo 2016.g. : 25 (0,41%), I.N.Sarajevo 2018.g. : 2 (0,03%), Kalinovik 2016.g. : 1 (0,06%), Kalinovik 2018.g. : 85 (5,72%). Svaka cast na Kalinoviku. Mislim da dugujes politickoj javnosti u RS kratku pricu o tome kako si dosao do odbornika (nesto slicno kao sendiceva knjiga o stvaranju SDS-a). Molim te da ako si ucestvovao na izborima u jos nekoj opstini da me dopunis kako bih imao konacne brojke i na osnovu njih izracunao trend. za pocetak imam par pitanja. Zasto si se ogranicio samo na RS, a zivis blizu teritorije koja ima oko 300.000 glasaca? Zasto se ogranicavas samo na ekoloske teme u saopstenjima, a zeleni vladaju najjacim evropskim zemljama? Da li si partiju nazvao Ekoloska partija RS da se ne zamjeris srbendama s rijecju zeleni u imenu partije?

 51. Srusio sam sajt na par dana da bih pokazao koliko su mi namjere ozbiljne. Imam jos par pitanja prije nego udjemo u saradnju. Smeta li ti sto sam nevinost izgubio u 28. godini, a ni poslije toga nisam bio neki ljubavnik? Kuku lele, sta si ono radio s Divnom u Mrkonjicu 2016.? Moraces kao Mustafa da stavis majicu s natpisom: „Oprostite mi moju proslost“. Sve ostalo si sjajno obavio. Pogotovo onaj intervju s pederima i muslimanima. Tu baraku na tom potocicu bi mogli iskoristiti kao bazu za kampanju.

 52. Nikola, evo ti nove konkurencije. Socijalistička partija Srpske.
  Koji upiš.
  Šta im Baki uradi.
  Sada će se i Simo pojaviti sa nekom novom strankom. Možda sa Radovićem ruku pod ruku. Na ledu je kod gazde.
  Imaćemo više stranaka nego korona virusa.
  Kad smo kod Korone, kažu da su ga izmislili penzioni fondovi. da se rijeđe penzionera. Nemaju više para.

 53. Што нас умири овај Корона.
  Завукли се у мишје рупе и чекамо да неко каже, „излазите стигло ослобођење“.
  Да ујашу партизани на бијелим коњима.
  Шта Капетан каже на ово разбијање ПДП-а.
  Сада је он на реду. Да и његову странку мало прориједе.
  ја лично мислим да је дошао прави момента да Зелени истрче на терен и преизму ствари у своје руке. Створио се вакум.
  Ни зна се ко кога и чији је у чијој.
  Капетане, иступи напријед и повичи „замном“. Куцнуо је час.
  јави се Драшку, Јелени, Небојши и предложи им основање скроз нове странке. Неупрљане, неокаљане, национално одговорне….

 54. Велики Баја се примирио кад му је речено да ће га убрзо и ЕУ ставити на црну листу.
  Забранити све летове/прелете летилица у саставу РС флоте, што би значило и забрану прелета према Спасоносним дестинацијама, типа Руска Федерација, Девичанка острва…
  Грдно се варају они који су помислили да је смјена старих и избор нових чланова ЦИК-а случајност.
  Пазите, СДА који са СНСД-ом чини већину на државном нивоу изгласава смјену СНСД-ових Лопов кадрова из ЦИК-а. То је јасна и јака порука пред локалне изборе, који ће дефинитивно представљати прекретницу на БиХ политичкој сцени.
  Слиједе измјене прописа који се односе на изборни процес које ће за сва времена спријечити изборне крађе које гледамо на сцени већ три изборна циклуса.
  То је и разлог што Баја панично купује нове Папке, надајући се да ће бар омасовљавањем изборног тијела можда доћи до побједе и тако одгодити агонију.
  Која је, очигледно, у току.

 55. Пајо,

  Фронтал је некада био веома посјећен због коментара који су били веома утицајни и квалитетни тако да је ауторски тим са портала осјетио да пада у други план и да више утицаја на јавно мњење имају поједини коментатори него редакција. А коментаторе не можеш контролисати ако коментаре објављујеш у реалном времену. Зато се не труде да уреде ситуацију са коментарима.

  То је њихово легитимно право, као што је и моје да умјесто свакодневно, овдје навратим мјесечно.

  Хауг!

 56. Симо, особно мислим да је неки други разлог твоје апстиненције са Фронтала. Сви се надамо да си здравствено добро. Ако је посао или, не дај Боже, политика у питању, нема оправдања. Ипак си ти давао мухур наФронталу (мислим на коментаторе) и постао звезда.
  Лично мислим да уредништво Фронтала није добро ријешило начин објављивања коментара, мада је похвално што их пушта без цензуре.
  Коментатори, њих неколико, давало је тон и посебан квалитет, међутим и то мало по мало јењава. Управо због тога што није добро ријешен начин коментарисања.
  Даће Бог, биће боље.

 57. Ја сам пензионер. Имам довољно времена.

  Заиста не мислим да пишем коментаре, а да нисам сигуран да ће бити прочитани јер видимо да је на првом мјесту већ седмицама ово о Стевандићу. Некад је најсвјежији коментар долазио на чело листе.

  Да не причам о томе да су дозволили да под истим ником можеш слати коментаре са различитих мејлова.
  То су толико баналне ствари за ријешити.

 58. Симо, што овдје коментаришеш, ја сам те намјерно прозвао на јединој актуелној теми ПДП?

  Иначе, колико ја видим, неко ЈАК има интереса да овако буде, односно, неко много јак има интерес да Фронтал РС нема више утицај, као и да ваш „ујединитељ“ буде „звијезда портала“.

  Кажеш: „дозволили су да се са једног меила пише више коментара“ опет спинујеш, ТВОЈИ СУ ПРИЈЕ ПАР МЈЕСЕЦИ СЛАЛИ ДЕСЕТИНЕ КОМЕНТАРА СА ЈЕДНОГ МЕИЛА И УНИШТАВАЛИ КОМЕНТАРИСАЊЕ АКТУЕЛНИХ ДОГАЂАЈА ВЕЗАНИХ ЗА „ВРУЋУ ЈЕСЕН“, ЗА ПОСЕБНЕ СЈЕДНИЦЕ, ЗА ПРОГРАМ РЕФОРМИ, ЗА…..

  Кад се нису са мном могли изборити, онда је дошла друга-ова фаза.

  П.С. Знам да ти је жао што је овако, теби је Фронтал давно престао да буде само задатак, али ко те јебе, што не напишеш зашто се ово десило, сигуран сам да знаш.

  Ја бих написао да имам тачне чињенице, макар га више слова овдје не објавио, али ти знаш да ја износим само тачне чињенице, тако да не могу нагађати, зато тебе молим да напишеш истину и само истину, таско ти Бог помогао, тачка.

 59. Морао сам сачекати да се јави краљ наивности, улагивања и просеравања Апостроф.
  Слијепац види оно што јесте само Џони моли за истину.
  Режим је основао порталоид,један у низу што их цитира Режимска ТВ Бастиља.
  Сада када су купили папака и прелетача а затим на превару отели,прекњижили све што могу и из окупиране колоније црпе колико хоће немају потребу да шире причу.
  Уређивањем стања брзо би се показало да Симо сам није довољан и да би свака прорежимска прича била потопљена за пола дана.
  Када се све „уреди“ то ће бити први знак да режим има неки немир,да му требају информације и да није узалуд плаћао одржавање порталоида у „топлом режиму“.
  Тада ће се вратити и Дражен, ЕХ 1978,…са пластичним на кожном кајишу да помогну Сими.

 60. Гавро,

  можда објаве текст који сам послао поводом данашњег КОРОНА ДАНА ВОДА, па ћеш ти и други имати гдје и шта коментарисати, не да одржавате три мјесеца овај небулозни говор ујединитеља.

  До душе, неки то данима раде намјерно, зар не?

 61. Nikola, možda si previdio ali strogi prorežimski autori kao Nenad i onaj sudija uglavnom doživljavaju potpuno ignorisanje da nije tebe.
  Prebroji prvo svoje komentare,svi ostali se uglavnom svode na zezanciju i prizivanje tebe da se javiš jer svi vide da voliš Nenada i sanjaš rad za režim a ni režimu nisi podoban očigledno, ali te to ne sprečava da se besramno nudiš.
  Nastavi tako i tvoje ideje bez obzira na vrijednost su osuđene na propast, ideje nekoga ko šuti na svo režimsko zlo i groznu pljačku vrijedne su koliko i oni koje tvorac ideja otvoreno podržava.

 62. Pa logicno je da doktor s laznom diplomom bude predsjednik nekog kurcevog kriznog staba protiv nepostojeceg virusa. Kako se nije nasao niko od doktora da izadje u javnost i kaze kako je rijec o obicnoj gripi koja svake godine uzme preko 30.000 zivota. Ili apostrof kao neki ekolog da nam sve objasni, ali avaj ne objavise mu tekst. Ipak je laprdanje nesvrsenog studenta prava, a sadanjeg genseka pedepea vaznije za covjecanstvo.

 63. Гавро,

  читај мало боље туђе коментаре, од овог о студенту права и генсеку пдп, па до…….

  Да, на срећу несрећника није објављен мој текст на Фронталу РС, немам на то ништа рећи, тачка.

  П.С. Има на мом фејсбук профилу текст, знам да су неки прочитали, ово кажем за оне који нису задужени да прате шта пишем, шта радим,шта говорим, шта једем, шта јеб..?

 64. Извини Никола, само сам питао. Заиста нисам знао на кога се односи…Чудно ми је било да се односи на тебе, ако се зна да си завршио право…Чини ми се у Сарајеву. Само не знам у којој генерацији…Да ли са Шешељом 1977 ?
  Штета што ти Фронтал није објавио чланак, а толико фалш чланака објављују…па и овог неписменог Папка Стевандића

 65. Што је 2000.г. рекао велики српски родољуб Ђорђе Балашевић:“Десет година чекам да дођу моји и онда схватим да мојих нема“.

  Ја сам своје разлоге за одсуство са Фронтала изрекао више пута. Данас се навршава 5 хефти од како отвориш листу коментара, а на првом мјесту Стевандић.
  Чак и да ми је био симпатичан, а није, досадио би ми.

  Док се не успостави нормалан режим коментарисања мене тудекарце неће бити. Само понекад овако да необавјештене обавијестим.

 66. Симо, драго ми је да је то прави разлог. Искрено.
  У праву си 100%. Више се ништа не разумије.
  Фронтал је тиме сам себе осудио на самоизолацију.
  Без нас коментатора, губи најмање 50% на квалитету.
  Уредници Фронтала, мијењајте нешто у систему објављивања коментара, иначе ће се сви повући као ЛЕГЕНДАРНИ СИМО. Волио га или не волио, али је легендарни коментатор на Фронталу.
  Наравно, послије Апострофа

 67. Нисам бројао ко Симо јер је саопштење вазда актуелно за читати у ванредном стању!
  Никола-режимски алиас Апостроф гарантује а и ја ћу помоћи да се одржи текст Ненада Стевандића још 55 недеља на врху читаности,макар Вас све отјерали са Фронтала.
  Ненад то заслужује јер се својим дјелом за кратко вријеме изједначио са Костадином Васићем а затим га оставио далеко од очију јавности.
  Очекујем да достигне Лукача и Жељку а вјерујем да то од њега очекује и тзв. српски члан.
  Ненаде,више у медије,немој дозволити да Лукач прича о вирусу као о савршеном убици.
  Да си то ти изјавио био би звијезда ванредног стања,овако Лукач ти бјежи за копље.

  Симо,када си се већ завјетовао хоћеш ли се бар јавити ако ти приведу у ванредном стању твог плејмејкера СДС тројанца. Мени није логично да режим пише казне некој докторици јер од тога користи нема нико. Али ваш агент провокатор-тројанац да искочи на режимски здравствени бедем то би већ имало смисла. Дугорочно јарам који сте ставили СДС би јаче вукао кола са вашим кандидатима.

 68. Nikola Lazarević
  23. март u 06:38 ·
  НИКОЛА ЛАЗАРЕВИЋ-ПРОЂЕ КОРОНА 22. МАРТ- СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА

  ЗАГАЂЕНОСТ ВОДА-ЕПИДЕМИЈА, ЗАГАЂЕНОСТ ВАЗДУХА-ЕПИДЕМИЈА, ЗАГАЂЕНОСТ ЗЕМЉИШТА-ЕПИДЕМИЈА, ПОСЉЕДИЦА, СВЕ ЧЕШЋА ПАНДЕМИЈА РАЗНИХ ВИРУСА НА ПЛАНЕТИ, ИЛИ (НЕ)ДЈЕЛО „МОДЕРНОГ ЧОВЈЕКА“, ДАНАС ЈЕДИНОГ ПРАВОГ ВИРУСА, ВИРУСА КОЈИ ВЕОМА УСПЈЕШНО РАДИ НА ТОМЕ ДА САМ СЕБЕ УНИШТИ

  ЗЕМЉА У МОДЕРНО ДОБА
  Задесио нас је крајем прошлог и почетком овог вијека вирус САРС, МЕРС, задесила нас свињска и птичија грипа, задесио нас данас КОРОНА ВИРУС, задесили нас ЗЛОЧИНАЧКИ ратови за природне ресурсе, задесиле нас нејвјероватне климатске промјене, суше, поплаве, несносне врућине, пожари, разни тајфуни, задесило нас………….
  Задесило човјека сто чуда од како је нагло постао модеран, „од времена од кад нема ни за шта времена“, од времена када је битнија технологија, новац, имање и друштвени престиж, све од стварања услова за здрав и срећан живот његове породице и одгоја дјеце на правим вриједностима, односно, од уживања у овим рајским вртовима за вријеме нашег кратког живота.
  А подари нам Господ рајске вртове, изобиље изворске воде, прелијепе ријеке, језера, пашњаке, планине, пропланке, ваздух чист као сунце жарко, подари нам шуме, подари нашим прецима сјеме да можемо здраво да се хранимо, подари нам мозак да можемо правилно користити, чувати и обнављати природне ресурсе, све да их предамо нашим насљедницима онакве какве смо их некад наслиједили од наших предака.
  Подари нам Господ да на земљи можемо нормално и здраво живјети, али нас на стотине начина упозори да радимо у корист нестанка људске врсте.
  Упозори нас да морамо сачувати мајку земљу, упозори нас у ово „модерно доба“ више пута да ћемо таквим понашањем ми нестати, односно, да нас наша мајка неће моћи заштити од нас самих, све јер ШИЗОФРЕНО УНИШТАВАМО УСЛОВЕ НАШЕГ БИОЛОШКОГ ОПСТАНКА.
  ДА ЛИ СМО ЧУЛИ УПОЗОРЕЊА?
  Да смо их чули давно би ми дошли памети и зауставили бјесомучно уништавање ПРИРОДНИХ РЕСУРСА, загађење вода, земљишта и ваздуха, односно, давно би престали са понашањем које је довело до разних КОРОНА ВИРУСА, односно, довело људску врсту на ивицу биолошког опстанка.
  Нећу зато за 22. МАРТ- СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА указивати на потребу да се владе у свијету почну супер одговорно понашати према овом проблему, нећу на локалу, све на десетинама примјера указати да свака послератна влада Републике Српске не ради на ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ, односно, да нема јасну стратегију и квалитет који може дати прави одговор БРЕМЕНУ ВРЕМЕНА у коме живимо.
  Нећу данас указивати на потребу грађана да промијене начин понашања и размишљања, нећу на КОРОНА- СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА набрајати све наше злочине према овом дару од Бога, нећу на стотинама примјера указивати на последњи УЗП-(удружени злочиначки подухват), на злочиначко уништавање шуме и посљедично уништене изворе питке воде, нећу помињати уништене, загађене и због личног интереса у цијев ухваћене ријеке (МИНИХИДРОЦЕТРАЛЕ), нећу помињати скоро уништена мора и велики број језера, нећу помињати да је ВОДА ЗЕМЉИ исто што и човјеку, загади воду на земљи, заразио си и уништио ЧОВЈЕКА.
  За сада(док криза не прође) од Николе Лазаревића, творца програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, савјесног грађанина и вође авангардних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ јасна порука:
  „МОРАМО ЉУДИ ЗБОГ НАС, ЗБОГ НАШИХ ПОРОДИЦА, ЗБОГ НАШЕ ДЈЕЦЕ ПРОМИЈЕНИТИ НАЧИН ПОНАШАЊА И РАЗМИШЉАЊА, ЗАТО НЕКА НАМ ЈЕ СВИМА ЗА ОПОМЕНУ ДАНАШЊЕ „КОРОНА ВРИЈЕМЕ“, СВЕ НА “ ТУЖНИ И РУЖНИ 22 МАРТ- ДАН ЗАГАЂЕНИХ И СКОРО УНИШТЕНИХ ВОДА СВИЈЕТА.

 69. ПОПУСТИТЕ, МАЛО,
  КОРОНУ,
  ЖИВОТИ СЕ НЕЋЕ
  ОПОРАВИТИ

  Пошто су Границе Републике Српске, а и те валовите картонске амбалаже познате као БиХ, већ довољно затворене, Република Српска треба попустити све тоталитарне мјере и вратити Живот у нормалу.
  Ако превише држите непомичне зглобове, нећете их више никада опоравити.
  Свака Борба носи Жртве.
  Чак и када вријеме, само, тече, оно носи Жртве.
  Борба је, једнако, и Рат и Грипа.
  Једне неприлике, на Ратишту, треба да пођемо у освајање једног тешког подручја. Већ одавно нико од Бораца није пуштан кући на одмор. Војска је, иначе, увијек тражила систем пола – пола. Пола у Рову, пола код куће.
  Мада је знала да то није могуће.
  Четна Лујка, тада излази пред Војску и каже, Увијек сте тражили Пола – пола. Сад имате прилику. Пола вас се неће вратити.
  Тако Држава треба да гледа и на Март цртица Грипу.
  Никад није било да Жртава није било.
  У Републици Српској, и у другим земљама, број инфицираних, број обољелих и број смрти, не захтијева паничне тоталитарне мјере и општу блокаду.
  Очито је да је Струка или утицала на тоталитаризам или није имала приступа.
  Струка је требала обавијестити да је Корона један од Респираторних Вируса, да међу тим легијама, заузима десет или нешто више, постотака, да треба затворити Границу, ако је смртност неуобичајена.
  Да се преноси као и свака Грипа.
  Све друго треба да уради Држава, преко Здравствених Власти.
  Влада није Здрвавствена Власт. Ни Школска Власт.
  А у Републици Српској је Влада преузела све те функције.
  Што је непотребно, контрапродуктивно и нестручно.
  Осим Вишковића и Лукача, у тој Влади, не знам да ли је још неко икад нешто организовао, неки бољи секс, нешто, да о процесу произдодње, ратној јединици, некој широј структури, и не говорим.
  Они, једноставно, не знају које посљедице производе мјере које доносе.
  Данас, у Бањалуци, људи имају проблема да сахране некога. Или да набаве неки технички дио који му омогућава уобичајен живот у тој изолацији.
  Главни проблем је, ипак, у Дјелатностима.
  И најпогубнији.
  Читави слојеви Економске Дјелатности, функционишу само на темељу тога да трају. Чим стану, оне се више не могу покренути.
  Или ће се покренути уз додатне трошкове, које морамо књижити као губитке. А без обзира што су то властита средства, њихов збир је Државни Губитак.
  Прилив у Буџет Републике Српске, и Буџете Општина, детектоваће све ове тоталитарне експерименте, који су плод не Епидемије већ Епимедије.
  Људи нису подлегли Корони, колико су Власти подлегле Медијској Тортури.

 70. Precesljao sam cijeli fejsbuk i nigdje apostrofovog teksta. Da ga nisu cenzurisali i prijavili cukenbergu ovih dana koji mi je ugasio profil, ali na moje tvrdnje da je to uradio diktator iz nepostojece republike dobio sam pravo da povratim svoj nalog. Ameri su uvijek bili naivni i padali na te folove oko gusenja demokratije i slicnih sranja, ali cilj u borbi protiv rezimskih nakaza opravdava sredstva.

 71. БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА НИЈЕ ВИШЕ НИ троБиХ! ЊОЈ НИ троБОГ НЕ МОЖЕ ПОМОЋИ! ТО ЈЕ НЕОБУЗДАНИ ВИРУС КОГА ЋЕ УБИТИ МУТАЦИЈЕ

  У БиХ, извитопереној дејтонској конструкцији, извитопереној од стране Сарај-Чадора и Америчке Амбасаде, функционишу само Република Српска и Ливањска Жупанија.
  То је и прва моја чињеница.

  1. У Ливањској Жупанији је у борби против короне издата наредба да се забрањује улазак држављанима БиХ у односну Жупанију, која се друкчије званично зове, а коју Сарајево зове Кантон.
  Наредба је послије повучена. Али је стање немогуће повући. Шта су заправо рекли ливањски наредбодавци? Да се не осјећају држављанима БиХ. Ништа друго.
  Језички је то незграпно и значењски погрешно, али ни покајање не може да мијења ствари.
  Ни прије рата Ливно није било Босна. Без обзира што је тамо живјело много муслимана. Данас, у тој мучионици Федерације, Ливно и друга мјеста, најмање четири Жупаније са хрватском већином, немају никаквог разлога не да се сматрају држављанима БиХ, већ ни да мисле о томе.
  Истовремено, Човић је отишао у Загреб. Само да се констатује да се према Хрватима Херцеговине ништа неће мијењати, без обзира на избор Милановића.

  2. Додик је отишао код Вучића. Мада је Република Српска, у тој корони, боље организована него Србија. Отишао је јер има коме. Од Вучића ће узети помоћ, паре. Додик је лијевчански паприкар, он разумије шта су паре. Вучићу ће добро доћи да мало сере о Српству. Кад о Косову не смије да рекне ни те три српске ријечи – Косово је Србија! Или друге три – Не дамо Косово!

  3. Себија Изетбеговић, несуђена ћланица Прецједништва БиХ, сада директорица свих сарајевских болница, изјавила је да је „Колега Приватник“ дао нека два респиратора али то треба ремонтовати, урадити прву „специјалу“, видјети шта је са тим. Српској помаже Кина. Сарајеву Колега Приватник. Ни Турака.

  Шта је, дакле, остало од те жељене Босне. Од те монструозне преправке Дејтонског Споразума? Од сталне борбе против Срба и Српске и од сталног потчињавања Хрвата у Федерацији БиХ.

  Није остало ништа.

  Само халуцинантни котлински шупљи лавор који се крпи, за ту прилику, подераним гаћама. Ни Цигана-котлокрпа, више, нема, да занитују рупе.

 72. Милоше, ово што сам ја копирао нашао сам на фејсбук профилу Николе на којем смо пријатељи тако да сам имао приступ иако ми је требало пола сата да опоравим налог јер фејсбук уопште не користим.
  Никола себи прави немјерљиву штету тврдњом како текст има на његовом профилу.
  Ако је то тако онда га са правом можемо питати чији је ово профил на фејсбуку
  https://www.facebook.com/Nikola-Lazarevic-2171714523149708/

  Сада је нејасно шта је ово што јассе поставио као коментар?
  Јел то тај Николин текст или није немам појма,а још мање зашто је Јассе нервозан.
  Никола је са поштапалице “ леукемичан“ глат прешао на „корона“, већина текстова на профилу је пуна је КОРОНЕ и великих слова ваљда зато што Никола „зна о чему пише“ па велика слова дјелују убједљивије.

  Да се изјасни Ниџо,ја нисам на његовом профилу нашао овај текст што је копирао Јассе.
  Једино ме занимало шта је Никола написао па режим неће да објави.

 73. @Рајкан Вас(ков)ић, својеручно,
  Могао би се сложити за ово око Ливањске жупаније,пробосански идиоти су се дигли као да су људи написали да неко врши сецесију од БиХ.
  Фахро је по мени треба само тражити објашњење шта је са држављанима других држава Хрватске,Србије,Њемачке,….. па онда причати ако објашњење да могућности уласка другима.

  Али ово што написа за Републику Српску је чиста измишљотина.
  Тотална немоћ,несналажење,неопремљеност,неспремност је испливала на површину гарнирана са дугогодишњом негативном селекцијом свуда и на свакој позицији.
  Такозвани „српски члан“ а незванично Бог секте у потпуности копира луду Вучића који се прво клебарио и позивао у шопинг у Милано а седам дана касније лудак жели да искористи вирус у предизборне сврхе.
  Није Америка дала слободу Републици Српској да буду следбеници луде из Србије него да буде слободна како од Сарајева тако и од Београда и сама доноси одлуке најбоље за њену будућност.
  Пред нама је,али трпање читаве нације у куће,тотални прекид привредних активности ће довести до слома друштва. Ко сада може рећи да Република Српска није могла и требала поступити као Шведска.

 74. Има овде прилично духовитих, што значи паметних коментатора. Хвала им што су ме засмејали, али их молим да се изјасне о нечему озбиљном и очигледном – нема више коментара о ћирилици. Конкретно ,молим дасе изјасне о следећем :
  1 Да ли они којима је стало до Републике Српске знају да је она рођена у ћирилици, а сада је окупирана хрватском латиницом ?
  2 Да ли знају да се спроводи стари необјављени ватиканско-комунистички државни програм разарања српског националног бића латинизацијом, и то првенствено увођењем и хрватске латинице у српски правопис ?
  3 Шта мисле о ситуацији да је народ у Српској у огромној већини против сарајевске унитаризације , а своју националну ћирилицу је заменио унитарном латиницом ?

  Хвала Симићу на верности ћирилици и прозивању државе због свакодневне латинизације Срба.

 75. Јассе,бојим се да слабо конташ стање овде.
  Овде ће слаби тек да плате и пропадну због погрешних одлука.
  Има у Брчком једна стара госпођа и докторица Билал др. Јасмика,њен сам мајстор и када смо се чули за 8. март питао сам је за мишљење о корони.
  Дословице ми је рекла,да је смртност 30 % било би опасно а са смртности испод нивоа сезонске грипе нема ту никакве опасности.
  Према томе Република Српска је требала поступити као Шведска.
  Све оно богаљских фирми што је режим назор одржавао пропашће за 45 дана.
  Овдје никада стање није било ни нормално ни реално,видиш да је прва одлука да престану плаћања. Није то уведено због мене већ због режимских богаља који су и до сада опстајали са 70% радника на црно,субвенцијама,тендерима испод стола,крађом ПДВ-а.
  Сада ће и то пропасти,Рајко је тога свјестан да идемо најмање деценију уназад.
  Ако одемо три онда што ти рече сретно свима!

 76. Милоше,наравно да 45 дана није оригинално.
  Мислио сам са 45 дана маштом како ти рече дјетета од 3 године указати да режим још увијек има шансу да прекине вјештачки изазвано лудило.
  Оригинално је заправо да је већина пропала још прошли уторак а да се није ни загузало како треба. Јел теби нормално да се насилно прекину сви новчани токови.
  Јуче баш јуче око 12 одем да платим рату за нове кухињске уређаје,претходно сам платио двије рате,фирма закључана никога није могуће добити ни на телефонски позив.
  А хоћу и могу да платим!
  Прва одлука режима је прекид плаћања можда баш у тај уторак када се видјело колика је пропаст већ учињена. Можеш ли замислити колико ће муљатора осим оних који су стварно пропали користити ово стање још дуго да не плаћају ништа.
  Знаш и сам да је и досада био велики неред у роковима плаћања,Република Српска исплати нешто са годину двије заостатка па кокодачу као да су послали истраживачку ракету на Марс.
  Мени је свеједно,само немој више да сереш овдје ко је кога убио на почетку рата у кафани када се ти сам добровољно дајеш лудилу у које нас уводе дилетанти суочени први пут да морају донијети праву одлуку за будућност Републике Српске.

  ПС: Видиш Шоне да црвени комби,служба режиму и лудилу увијек пале код народа који је оболио од штокхолмског синдрома не воли Шведску већ своје убице и тамничаре.

 77. Mladene, cemu cirilica na jedinom cirilicnom portalu zapadno od drine? Zasto je nepotrebno podsjecati narod da je stevandic ubica? Nije mi jasno. Opozicija napravi politicku kampanju na slucaju dragicevic koji je krajnje sumnjiv i na koji sam upozoravao da ce donijeti negativne poene, jer se tu radilo o necem vecem. Tesko je zamisliti da su 15 inspektora sjedili u nekoj od prostorija mupa i na naredjenje da se uzmu kisobrani i ode u gospodsku ubiti davida rekli nema problema, koje boje trebaju biti kisobrani. Mnogo ste naivni, da ne kazem glupi da srusite dodika koji prima instrukcije od svih centara moci u svijetu. A sada zelim da ostanete u kuci u samoizolaciji kako ne biste dobili nepostojeci virus.

 78. Ћирилица служи да се боље и лакше види ошишана латиници а са њом саучесници ако не и Шоне лично! Црв сумње копа и прогања,јебе (не)постојећи ВХС.
  Тако је то од појаве ВХС-а Шкорпиона који убијају дјецу.
  Ниси требао сам спомињати Давида, правдајући његове убице браниш и тјешиш сам себе.

  Правда за Давида Драгичевића

 79. David Dragicevic je bio najveci haker u istoriji covjecanstva koji je dosao do tajnih racuna milorada dodika na kojima je bilo 7 i po milijardi dolara, pa ga je ovaj licno prebio preko puta rajfes banke i onda su ga odveli na nepoznatu lokaciju gdje ga je tukla zeljka cvijanovic sa bijelim cizmicama. Evo ovako otprilike izgleda vaskoviceva rekonstrukcija zbog koje sada lezi negdje u viner nojstadtu i pise dosadne tekstove o tome kako se peru ruke i pravilno koristi sapun. I da ne zaboravim. Stevandic je ubio banjaluckog inspektora.

 80. Гавро,шта ти као човјек мислиш о последњим изјавама будале бр. 1 у матици.
  Потопио је режим до краја,зато што су и они некада мислили да је будала и политички побачај а затим као жртве сопствене болесне жеље да вјечно владају по сваку цијену дошли до тога да будалу цитирају сваки дан и да га моле за помоћ.

 81. ЂЕ ТИ ЈЕ ТА БОСНА, ДА ПРОСТИШ, ДРЖАВА-РЕКТУМ, МАМУ ЈОЈ У ДУПЕ JЕБЕМ!?

  ШШЋ, Шеретско-Шејтанско Ћаге из Сарај-Чадора, Аваз, данас је на насловници пукло текст-наслов, Зашто уплашени Џаферовић не уђе међу грађане и макар их мало охрабри.
  Аваз се, тако, приближио некадашњој мостарској зајебанцији и кандидовао се за Комичне Новине Региона. Али је заборавио ноторну чињеницу-питање.
  Ко, данас, смије да буде храбрији од Ратног Бакира из Трезора. Ну. Ствари су много озбиљније.
  Од тога што Фахро Радончић, преузима улоге које су изван и изнад његовог ресорског нишана и што жели да покаже да је он први, ако не у Бошњака, оно у Сарајеву. А да су Бакир и Џафер, Пофалићки и та нека лига.
  Џаферовића нема, не само зато што је он једна обична Ратна Наплавина и што му је то најјача компетнеција и способност.
  Џаферовића, и било кога, нема јер нема Државе Босне и Херцеговине.
  Не треба бити Српски Националаист па видjeти да Предсједништва БиХ нема нигдје, да Савјета Министара нема нигдје, да Парламентарне Скупштине БиХ нема нигдје. Немају шта да раде.
  Нису надлежни ни за Обичну Грипу.
  Чак и Медијски Државлуци по Сарај-Чадору, јављају о броју заражених и умрлих по Кантонима. Босну и Херцеговину сматра пoстојећом само још лажна Сарајска Присвијест и Спадало ОХаеР. Америчка Амбасада, већ, игра улогу Ћоркана.
  А једна обична Грипа је објелоданила све. Јача је од Босне и Херцеговине.
  Стога ми је жао да Аваз подузима такав Медијски Линч према једом Сиротановићу.
  Који је и без Лопате и без Рудника.

 82. Нећеш ни ти Ненаде дуго,тзв. српски члан није те није ни поменуо а још мање назвао доктором.То је јасан знак,видиш ли коме се Симић обраћа у читавом тексту о борби феријалних савеза?
  Црни Ненаде ко год отвори уста шије те за копље,лијепо сам те упозорио неки дан на Лукача и оне дивне опаске о вирусу као савршеном убици а ти опет ништа.
  Џаја те сада докрајчио,чак му је и тзв. српски члан одобрио очима говор,врати снимак од јутрос у 10 па погледај сам.
  Задивљен сам информацијом да је привремени објекат кориштен више од 50 година и да је исти тај објекат након напуштања за само неколико мјесеци умјесто да буде здробљен багерима, прије свега захваљујући визији тзв. српског члана бити понос Бањалучки још најмање 1000 година колико ће трајати радикална социјалдемократија а са њом овај раст и златно доба Српске Републике.
  И ти умјесто да истакнеш визију,мудрост,знање тзв. српског члана који је препознао напуштени рудник као будућност и лични поклон вољеној Републици ти нашао причати о километрима пластичних цијеви заварених од стране водоинсталатера те електричарима и кабловима?!!
  ТРАГЕДИЈА ПРОВИНЦИЈСКОГ ГИГАНТА
  Емир Кустурица
  „Danas na Stevanovom slucaju vidim da moja majka nije u pravu kada mi kaze: “ Molim te suti, ne petljaj se, isti si svoj otac. “ Sutio ti, ne sutio – isto ti se pise. Oni znaju sta ti mislis. Nije to kao u vrijeme Vlade Petrovica kada se najebavalo zbog onoga sto ti je na srcu. Danas nema milosti. Kriv si kada glasno ne izgovoris ono sto zele da cuju… Ako sutis, ti si na neprijateljskoj strani. Ili jos gore, ako nisi sa njima, ti si protiv njih.“

  ПС: Немој тражити најгоре у народу,ово вријеме тражи најгоре у теби“

 83. НЕНАД СТЕВАНДИЋ:
  ЦЕНТРАЛНА БАНКА БИХ СЛУЖИ ММФ, А НЕ ПОТРЕБАМА НАРОДА
  Централна банка БиХ је јавно саопштила да има 2,8 милијарди конвертибилних марака вишка новца изнад обавезне резерве, изван и изнад 2,7 милијарди конвертибилних марака које су такође на рачуну Централне банке БиХ и представљају обавезну резерву.

  петак, 3 априла, 2020 / 12:58
  Привреда у БиХ грца у проблемима, а банкрот се намеће многим предузећима и малим и самосталним привредницима као једина опција. Радници масовно остају без посла а број гладних се повећава на дневној основи.

  Србија која има око 13,5 милијарди евра девизних резерви, сваком пунољетном становнику ће уплатити 100 евра или преко 500 милиона евра. За социјална давања Србија ће дати још 700 милиона евра за становништво и око 1 милијарду евра за хитна поступања око медицинског и сваког другог снабдијевања и збрињавања. И још прави пакет од 5 милијарди евра за привреду ради очувања радних мјеста и производње.

  Дакле, то је 7,2 милијарде евра које Србија активира и још поред тога помаже остале, поготову нас. И то је више од пола њихових девизних резерви.

  А ви, господо из Централне банке БиХ који, да извинете, паразитирате већ 20 година и даље сте спремни да умјесто потребама свога народа, служите само ММФ-у а да савјете и поруке легитимно изабраних представника народа, али и самог народа на рубу очаја, игноришете. Тиме сте се уписали на листу могућих саучесника за свако зло које ескалира и за све смрти од короне или њених посљедица, јер у борби свих институција и грађана Републике Српске, Федерације БиХ и Дистрикта Брчко, дакле свих у БиХ, ви очигледно не учествујете.

  Америка, горњи дом Конгреса је одобрио помоћ – читај штампање 2 000 милијарди долара, а ЕУ преко своје Централне банке 750 милијарди евра.

  А вама је, господо, изгледа покриће то што вам ММФ не да сагласност, иако та сагласност суштински није потребна, да у држави распоредите вишак, понављам ВИШАК од 2,8 милијарди евра који вам је слободан на рачуну и тако спасите, док још има времена и могућности, властити народ и привреду. Представници ММФ-а које ви за разлику од свога народа и институција уважавате, сматрају да, цитирам:

  „Уколико се компромитује аранжман валутног одбора, ММФ неће пружити финансијску помоћ БиХ у оквиру инструмента за брзо финансирањеˮ. То је у име ММФ изјавио Ендрју Џуел, резидентни представник ММФ у БиХ. Ендрју Џуел је такође изјавио да разматрају да у другој половини априла понуде аранжман од 165 милиона евра да „помогну властима да повећају потрошњу за здравство и финансирају мјере за стабилизацију економијеˮ.

  Дакле, да будемо кристално јасни.

  ММФ нам без правне могућности да блокира, пријети и уцјењује нас да не смијемо употријебити вишак својих 2,8 милијарди марака да спасавамо здравље и привреду, значи физички и економски опстанак народа, али ће размотрити да нам да кредит од 325 милиона конвертибилних марака. Ово је, нажалост, тачно и апсурдно. И потпуно другачије него у Америци и ЕУ којој тежимо а која је претходних мјесеци показала сав парадокс у односу на прокламоване вриједости које су нам и биле подстицај за европски пут.

  Сви ми у Републици Српској, Федерацији БиХ, свим кантонима и Брчко Дистрикту до сада смо успјели да обуздавамо пандемију на нашем простору готово искључиво због властите способности да се мобилишемо на бази солидарности, хуманизма и организованости иснтитуција и сваког грађанина. И такви од ЕУ иснтитуција третирани, на почетку пандемије, као грађани другог реда смо успјели да држимо пандемију на најмањем могућем проценту ширења у односу на околне земље и регион, а богами и најбогатије земље свијета. То ће по престанку овог зла, нажалост, плаћати наши грађани и привреда, подносећи тешке и несагледиве посљедице.

  Јасно је да нам се нуде мрвице за пуко преживљавање да бисмо доживјели потпуни економски слом и били лак плијен за будуће поробљавање и преузимање свих наших природних богатстава, ресурса и привредних субјеката.

  Принуђен сам да се на овај начин обратим вама и јавности, али и да на темељу свега наведеног позовем све посланике, чланове Савјета министара Владе Републике Српске и Владе ФБиХ да што прије у законодавној процедури учинимо потребне кораке да би располагали и усмјеравали властита средства у интересу спасавања свога народа, његове привреде и ресурса. Дакле, морамо вам ставити до знања да нам је важнији властити опстанак од било чијих малих појединачних или великих интереса међународних бордова капитала, упркос настојању ММФ-а и његових извршиоца да се понашамо управо обрнуто.

  Господо, нисмо глупи!

 84. Treba biti realan pa reći da je Nebojša Vukanović izgubio vezu sa zdravim rasuđivanje.
  Prva scena:
  Nije on ćuškao Miću nego mu samo jednostavno pokazao da se neće rotirati na stolicama. Stolice imaju točkiće ( Mićo sporo konta) pola mandata i skloni se u stranu. Mićo nije nikakav saradnik.
  Druga scena:
  Doktor se jada da su najugroženija profesija, prije bi rekao da bi svaki stručnjak za govor tijela ono protumačio kao drugarsku-prijateljsku podršku “ doktore izdrži,tu sam uz tebe u borbi“.

 85. “U posljednje vrijeme je bilo poziva iz javnosti da Centralna banka BiH (CBBH) koristi višak iznad obavezne rezerve u borbi protiv krize izazvane COVID-19. Ovi pozivi su nepromišljeni“, naglasio je Andrew Jewell i nastavio:

  “Iako je tačno da je iznos viška iznad obavezne rezerve koje banke drže u CBBH sa krajem marta 2020. godine iznosio oko 2,45 milijardi KM, ovaj novac ne pripada Centralnoj banci. To je novac komercijalnih banaka u BiH. Ove banke su odabrale da svoj novac drže u CBBH, međutim slobodne su da ga koriste u druge svrhe, uključujući i u svrhu pozajmljivanja privredi. CBBH ne može diktirati kako će komercijalne banke koristiti svoj višak iznad obavezne rezerve.“

  Također, Jewell se osvrnuo i na pozive u posljednje vrijeme da CBBH smanji stopu obavezne rezerve, koja trenutno iznosi 10 posto.

  “Ovo je zakonska mogućnost u pogledu politika za koju se CBBH može odlučiti da upotrijebi u nekom momentu, kao što je to radila ranije, na primjer u vrijeme globalne finansijske krize iz 2008-09. Smanjenje stope obavezne rezerve bi značilo da bi dio novca koji komercijalne banke trenutno trebaju držati u CBBH postao višak iznad rezervi i bio bi na raspolaganju bankama da se koriste za kreditiranje. Međutim, banke već imaju veliki iznos viška rezervi, a povećanje istih ne bi ih nužno navelo da više kreditiraju“, kazao je Jewell i dodao:

  “Kako sam naveo u ranijim izjavama, bilo koji pokušaj da se sredstva CBBH, njene devizne rezerve, koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor. Trenutno, CBBH može razmijeniti svaku konvertibilnu marku u euro, ukoliko postoji potražnja za tim, jer je svaka izdata KM u potpunosti pokrivena sredstvima u eurima. To čini valutni odbor sigurnim. Ako bi došlo do urušavanja valutnog odbora, KM bi izgubila vrijednost u odnosu na euro, dužnici sa dugovanjima u eurima ili dugovanjima koja su vezana za euro, bi se iznenada suočili sa većim teretom duga. Zemlja bi se, pored zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijom, suočila i sa finansijskom krizom i krizom valute“.

  Podsjećamo, Nenad Stevandić, šef Kluba Srba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je prije nekoliko dana otvoreno pismo Centralnoj banci BiH s prijedlogom da višak novca iznad obaveznih rezervi usmjeri u spašavanje provrede.

 86. За зло које се десило Србима у Хрватској многи криве католичку цркву, хрватски наци(онали)зам, српску наивност, југословенску идеју, Запад, комунисте, масоне итд.
  Вјероватно је све ово по мало утицало на зла дешавања, али код Срба нема озбиљних истраживања која би ове узроке на неки начин квантификовали тј. дали им реалну оцјену утицаја.

  Свако кога интересују ови догађаји и ко се тиме озбиљно бави је на неки начин истицао неки примарни узрок, у зависности од свог опредјељења. Српско свештенство ће на прво мјесто узрока ставити католичку цркву, љевичари Запад, антикомунисти комунисте, модерни (шешељизовани) српски националисти ће удробити помало свега од набројаног.

  Међутим, један врло битан догађај који је утицао на касније догађаје је некако остао по страни, а о њему се понекад оглашавају само усташе, са строго цензурисаним погледом на догађаје. Наиме, ради се о Раковичкој буни која се догодила 1871.године у српским селима сјеверно од Плитвичких језера.

  Тај догађај Хрватска странка права узима као почетак стварања независне хрватске државе и датум када се први пут у боју чуо проклич “За дом спремни“.

  По хрватској историографији тај устанак је повео Еуген Кватерник, а помоћници су му били Вјекослав Бах, Антоније Ракијаш и браћа Ђујић. Ракијаш и браћа Ђујић су били Срби. За мјесто устанка је одабрано српско мјесто Броћанац које се налази између Слуња и Раковице, а разлог томе је што су браћа Ђујић били становници Ђујића Брда, засеока код Броћанца.

  ХСП је послије аустријско-угарске нагодбе остао разочаран јер су идеалистички и без реалног
  основа сматрали да се требала направити тројна нагодба, аустријско-угарско-хрватска. Мислили су да по “хрватском државном праву“ сва територија монархије насељена јужним Словенима штокавског говора треба да припадне Хрватској. То је са реалне стране био суманут захтјев, Еуген Кватерник као борбен човјек и идеалиста је дошао на идеју да у побуну укључи и Србе који су до тада сматрани “Царским људима“, али је том истом нагодбом дошло и до укидања Војне крајине чиме су Срби из тих крајева на неки начин остављени без занимања.Кватерник је знао за то њихово незадовољство и то је свакако хтио искористити. То значи да је Брозова представа да дође у Србију дизати устанак већ имала своју премијеру у Крајини.

  Да сада даље не улазим у ову тему јер бих требао написати научни рад, истаћу неколико контра-аргумената на аргументе на које се позивају праваши:

  ПОЗДРАВ ЗА ДОМ СПРЕМНИ

  Праваши тврде да је тада први пут изговорен овај проклич. Ако је то тако, а по свему судећи јесте, онда треба имати у виду да је Србин Радован Ђујић као војни вођа устаника био тај који је пред њиховим стројем тим прокличем поздравио усташе (устанике). Термин усташа је архаизам од термина устаник и код Срба је био у употреби све док није компромитован усташким злочинима. Према томе, историјска чињеница је да је први војник који је узвикнуо “За дом спремни“ Србин и то са презименом Ђујић.

  ИЗДАЈА И ПРОПАСТ УСТАНКА

  Хрватски праваши у својим лажима за пропаст окривљују Србе који су их наводно издали. То је лако демантовати из два званична податка из царске документације у којој је прибиљежено да је било договорено да у Плашком, гдје су се устаници упутили, њих благослове и православни и католички свештеник. Међутим, католички свештеник је побјегао, па је усташе (устанике) благословио само православни свештеник.
  Други детаљ који царска документација наводи је да су од 10 заробљених војника приликом погибије Кватерника, Баха, Ракијаша и брата Радована Ђујића, 8 било православних и два католика. И то говори о саставу националном саставу устаника и о томе ко је до краја остао уз вође устанка. Радован Ђујић је успио да се пробије из обруча и са још неколико сабораца отишао у БиХ и касније се пребацио у Србију.

  ЛАЖ ДА ЈЕ КРАЉЕВИНА БИЛА МАЋЕХА ХРВАТИМА

  Тијела Кватерника, Баха и Ракијаша су припадници Огулинске регименте царске војске, која је угушила устанак, закопали без опијела у оближњу њиву у Раковици гдје је гробница 50 година била без обиљежја и готово заборављена.
  Успоставом Краљевине СХС обновио се мит о том устанку јер је свако ко се бунио против А-У сматран позитивном историјском личношћу. Уз највише државне почасти тијела све тројице су пренијета у загребачку катердралу (и Ракијаш који је био православац).
  Усташама из ХСП је тешко признати да нису смјели ни зуцнути о Кватернику све до доласка Срба, а камо ли обиљежити гроб.
  А на спомен плочи у загребачкој катедрали данас стоји да су они због издаје убијени у засједи. Иронија је да се та плоча налази у катедрали цркве чији је свештеник први издао устанике побјегавши из Плашког гдје је требао балгословити усташе (устанике).

  Ово пишем само из разлога да се покуша схватити одакле се вуче тај усташки комплекс од Срба. Ништа у ослободилачкој повијести на коју се радо позивају не могу наћи, а да Срби нису главни судионици.

  Ево ја Симо П. Ороз тврдим да је чак и поздрав “За дом спремни“ украден од Срба јер су Срби у Хрватској били војнички сталеж који се тим војничким поздравима служио, а не Хрвати. Они су били земљорадници.

  Друга ствар је шта је било касније са тим поздравом, као и са појмом усташа. Они су трајно компромитовани код Срба, али вриједи искон тих појмова усташама набијати на нос. Ваљда кад сазнају да ни то није њихово, има наде да ће се тога одрећи и смислити нешто гдје нема Срба као учесника.

  П.С.
  Заборавио сам рећи да се штаб устаника налазио у Раковици у кафани чији је власник имао презиме Вучић.
  Ђујић вођа устаничке војске, штаб у Вучићевој кафани.
  Није лако бити праваш!

Оставите одговор