Зоран Дујаковић: Иноватор – академик

Зоран Дујаковић, проналазач којег је Фронтал већ одавно представио јавности, синоћ је примљен у звање академика. Пише: Жељко Свитлица Господин Дујаковић од јуче није само иноватор, спелолог, алпиниста, ронилац, љубитељ параглајдинга и шта све не. На синоћ одржаној свечаности њему је уручена повеља Академије изумитеља и научника Србије којом је промовисан у Академика за високе […]

недеља, децембар 5, 2010 / 17:16

Зоран Дујаковић, проналазач којег је Фронтал већ одавно представио јавности, синоћ је примљен у звање академика.

Пише: Жељко Свитлица

Господин Дујаковић од јуче није само иноватор, спелолог, алпиниста, ронилац, љубитељ параглајдинга и шта све не. На синоћ одржаној свечаности њему је уручена повеља Академије изумитеља и научника Србије којом је промовисан у Академика за високе изумитељске вриједности.

У малој вијећници Културног центра Бански двор, представник Акдемије изумитеља и научника Србије, институције која окупља све који изумима доприносе технолошлом и научном развоју, Зоран Петрашковић, прво је представио ово удружење које окупља радознале духове, а онда најавио бањолучког иноватора.

За говорницу је изашао увијек ведри и разговорљиви Зоран Дујаковић, видео пројектором прво је представио свој најпознатији изум – мобилну скелу, насталу након година искуства у раду на високим зградама, илустровану сјајним сликам са терена ("спајдеремен" ситуације) . Дујаковићево искуство на изложбама је огромно, у шта су се могли увјерити сви који су присуствовали промоцији синоћ, док је домаћин прелиставао албуме свих сајмова гдје је учествовао.

Дујаковић није штедио ријечи хвале и шале за све који га подржавају, прије свега за породицу која је, сазнали смо, сва иноваторска, јер се иновацијама баве и његова супруга, а и син. Захвалио се и институцијама Републике Српске и БиХ код којих је нишао на подршку, кад му је била потребна.

Ова научно-свечана пригода је потрајала таман онолико колико треба да никоме не буде досадно, а за паузу су се побринуле ученице Музичке школе из Бање Луке, почеастивши све присутне са двије музичке изведбе.

Зорану Дујаковићу, као и осталим изумитељима мора се пожељети све најбоље. Свима би било од велике користи када би се по неколико изума, практичних и лако примјенљивих, какви су Дујаковићеви, производило сваке године и када би се иноватори системски усмјеравали да доприносе одређеном областима, подржани од стране државе.

До тада – аплауз.

Универзални ортопедски ултралаки имобилизатор

Ријеч је о револуционарном рјешењу и дизајну нове врсте имобилизатоа која у потпуности мијења гипс који је до сада био у употреби код имоблизација повреда и ломова. Неколико пута је лакши, неколико пута је издржљивији. Погодност је у томе што је материјал тако направљен да на себи има рупице (као шаховско поље) и да на тај начин омогућава прозрачивање, туширање и хигијену повријеђеног дијела тијела. Вишеструко награђиван и добитних два (за сада) гран прија за животно дјело.

Мобилна скела за рад на свим висинама

Рад изузетно запажен у међународним круговима, вишеструко награђиван. Ријеч је о иновацији која рјешава проблема код радова ван објеката гдје морате да радите са спољне стране зида.

За своје иновације добитник је неколико вриједних награда

Гран при: Нирнберг и Бордо, Москва (Архимед 09) и Румунија (Архимед 09), Нирнберг (Дописати Леонардо Да Винчи
Златна медаља: Стразбур, Нирнберг, Париз, Варшава, Аустралија, Женева, Москва (Архимед 09), Румунија (Архимед 09), Варшава 09, Женева 09
Сребрена медаља: Москва, Кувајт, Сеул, Нови Сад, Београд, Загреб и Бања Лука, Париз 09, Кина
Бронзана медаља: Нирнберг, Стразбур, Нови Сад, Загреб (АРЦА), Београд, Загреб (ИНОВА), Београд (Бизнис база), Бања Лука,
Специјална награда: Београд, 3. мјесто за најбољу "Технолошку иновацију у 2008. години"), Априлска награда и плакета града Бања Лука „за изузетне успјехе на иновативном пољу и оствареној храбрости“ 2009, Београд 08, Москва 09, плакета сајма у Београду 2008 године.
Захвалнице: Сарајево

Повезано:

Мирослав Тешић: Енергија у сарадњи са вјетром

Проналазаштво као умјетност техникеОставите одговор