Потрошачима нико није рекао о кукурузу са инсектима и стаклу у кафи?

Агенција за безбједност хране БиХ у првој половини ове године примила је шест обавијести да на тржишту БиХ има хране која из неког разлога није препоручљива за јело, али ни о једној није обавијестила јавност нити потрошаче. У извјештају који су из ове институције доставили Савјету министара БиХ наводи се да је Агенција путем РАСФФ […]

недеља, децембар 5, 2010 / 18:09

Агенција за безбједност хране БиХ у првој половини ове године примила је шест обавијести да на тржишту БиХ има хране која из неког разлога није препоручљива за јело, али ни о једној није обавијестила јавност нити потрошаче.

У извјештају који су из ове институције доставили Савјету министара БиХ наводи се да је Агенција путем РАСФФ система за брзо узбуњивање добила обавијест да је БиХ испоручен конзервирани кукуруз из Мађарске у којем су пронађени угинули инсекети.

Агенција је обавијештена да у инстант кафи из Француске, која се продаје и у БиХ, има комадића стакла и да пошиљка дуге жуте мароканске паприке, која је преко Мађарске увезена у БиХ, садржи забрањени пестицид хексахлорбензен, пише "Дневни аваз".

Из Агенције наводе да јавност обавијештавају на основу процјене ризика, коју врше надлежне службе Агенције и Стручна комисија за праћење и процјену ризика поријеклом из хране.

"Када постоји могућност штетног дјеловања хране на здравље људи, предузимамо кораке за обезбјеђење највишег нивоа заштите здравља људи. У сарадњи са надлежним инспекцијама предузимамо мјере за заштиту здравља и интереса потрошача. РАСФФ функционише у складу са процедурама које успоставља Европска комисија, а ми поступамо у складу са тим", тврде из Агенције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *