Жељка и шуме: Ко прави губитке биће му мања плата

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће у шумским газдинствима која биљеже губитак од данас плате бити смањене за десет одсто, те укинуте стимулације. Она је истакла да се мора направити разлика између оних који послују позитивно и оних са губитком, као и увести ред и дисциплина, те нагласила да ће само […]

среда, март 27, 2013 / 15:31

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће у шумским газдинствима која биљеже губитак од данас плате бити смањене за десет одсто, те укинуте стимулације.

Она је истакла да се мора направити разлика између оних који послују позитивно и оних са губитком, као и увести ред и дисциплина, те нагласила да ће само они који буду успјели да остваре све циљеве остати као менаџмент.

"Најкасније у септембру са `Шумама Републике Српске` треба да на сличном састанку анализирамо и видимо шта је постигнуто, те које је газдинсво остварило позитивно пословање, а које није, јер ће пословање бити оно што детерминише да ли ће менаџмент остати или неће", истакла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након састанка са директором и управом Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" и директорима шумских газдинстава, којем су присуствовали и лидери ДНС, СП и СНСД-а, коалиционих странака – Марко Павић, Петар Ђокић и Милорад Додик.

Она је појаснила да није довољно да "Шуме Републике Српске" само позитивно послују, већ треба да постану профитабилно предузеће, односно "значка Републике Српске".

"Сигурна сам да то може да буде уколико се уведе ред, рад и дисциплина, а то захтијевамо од руководних структура. У најкраћем року доћи ће до именовања и попуњавања кадровских рјешења, а у процедури је и нови Закон о шумама који подразумијева издвајања која треба да буду од пет одсто", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да за све што ради има пуну подршку коалицинох партнера и лидера коалиционих странака Марка Павића, Петра Ђокића и Милорада Додика.

"Цјеним да учесници састанка разумију мјере које ће Влада предузети и поступке које треба да предузму. Овај сектор треба да доноси профит, а не да биљежи губитке", истакла је Цвијановићева.

Она је појансила да је на састанку донесено неколико закључака који треба да представљају план понашања организационе структуре "Шума Републике Српске", те односа Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Владе.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" Јаков Галић сматра да је оквир који је договорен на састанку сасвим задовољавајући и да очекује да се већ за шест мјесеци значајно побољшају резултати пословања.

"Сматрам да ово предузеће има потенцијала, могућности, а коначно сам добио и оно што задњих пар мјесеци тражим – могућност да се брзо реагује кад је у питању постављање кадрова", рекао је Галић.

Он је нагласио да без кадровске консолидације шумских газдинстава не може да буде финансијске консолидације предузећа.

Он наводи да је кључни проблем предузећа хронична неликвидност и недостатак обртних средстава, али и сматра да ће се у шест мјесеци побољшати ситуација.

"Помаци већ постоје, први пут смо ове године направили уговора о испорукама таман онолико колика је производња, што до сада није био случај, а појављује се и задовољство дрвопрерађивача са новим односом који имају са `Шумама` и тај однос ће се сигурно још поправљати", рекао је Галић и додао да су евидентни помаци и у наплати потраживања.

Он је истакао да је уведено и ново правило које каже да су они који не направе помаке сами себи потписали отказ и најавио да би до петка,29. марта, требало да буду спремни сви програми финансијско- економске консолидације појединачних шумских газдинстава.Оставите одговор