У Русији ће се узгајати вјештачки органи

У Краснодарски центар регенеративне медицине на југу Русије достављена је опрема која ће у догледној будућности снабдијевати трансплантологију потпуном "банком" донорских органа. Ријеч је о биорекатору. Љекари су већ прозвали ову машину – реактором живота. У свијету постоји само 12 лабораторија са таквом опремом – десет у САД, једна у Швајцарској и једна у Русији. […]

среда, март 27, 2013 / 15:33

У Краснодарски центар регенеративне медицине на југу Русије достављена је опрема која ће у догледној будућности снабдијевати трансплантологију потпуном "банком" донорских органа. Ријеч је о биорекатору.

Љекари су већ прозвали ову машину – реактором живота.

У свијету постоји само 12 лабораторија са таквом опремом – десет у САД, једна у Швајцарској и једна у Русији.

Велики адут у раду овог центра јесте водећи професор у сфери регенеративне медицине Швајцарац Паоло Макиарини. Он ради у Краснодару од јуна 2012. године.

Управо је он извео трансплантацију трахеја младом човјеку који је преживио страшну саобраћајну несрећу. До тренутка операције пацијент Александар Зозуља је више од годину дана ишао са цјевчицом у грлу. Послије пресађивања он води обичан живот, као прије несреће.

Трахеју, коју су пресадили Александру, направили су у Швајцарској. Али убрзо, захваљујући биореактору, органи ће моћи да се "узгајају" и у Краснодару.

Регулисање брзине тока течности, температуре и притиска омогућиће биореактору да у потпуности реконструише физиолошке услове организма.

За сада, научници ће пробати да направе само органе животиња. Убрзо краснодарски љекари планирају да направе људску трахеју, а касније и сложеније органе – срце и плућа.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор