Осам потенцијалних локација за Национални стадион Србије

На заједничком састанку Фудбалског савеза Србије, амбасадора Велике Британије Мајка Девенпорта и компаније "Мејс" објелодањени су неки детаљи везани за све конкретније планове да српски фудбал добије свој Национални стадион. "Ово је историјски дан за српски фудбал. Овај дан би требало да остане упамћен као сан свих нас који волимо фудбал. Пре тачно две и […]

среда, март 27, 2013 / 15:06

На заједничком састанку Фудбалског савеза Србије, амбасадора Велике Британије Мајка Девенпорта и компаније "Мејс" објелодањени су неки детаљи везани за све конкретније планове да српски фудбал добије свој Национални стадион.

"Ово је историјски дан за српски фудбал. Овај дан би требало да остане упамћен као сан свих нас који волимо фудбал. Пре тачно две и по године када смо почели да правимо план за фудбалски центар у Старој Пазови сви су мислили да је то немогућа мисија, али храброст нас је натерала да направимо центар какав има мало земаља у Европи. Сада је на ред дошао и стадион. Много смо тога причали у протеклом периоду (на ту тему) и сада више не можемо да станемо. Овај стадион јесте насушна потреба фудбалске Србије, али оно што је битно је да поред њега план обухвата још седам стадиона широм Србије, што нам отвара могућности. На пример, ако имамо два, три стадиона у градовима који су у градовима који су релативно близу, можемо да организујемо Европско првенство за младе категорије. Платини нам је одлуком да се ЕУРО2020 одржава у 13 држава дао шансу да кроз један овакав мултифункционалан стадион постанемо део фудбалске Европе", рекао је овом приликом председник ФСС-а Томислав Караџић.

Како су навели из групе "Мејс", стадион ће бити изграђен по свим стандардима УЕФА. Биће то стадион четврте категорије на коме ће моћи да се играју полуфиналне и финалне утакмице Лиге шампиона, а у плану је да то буде објекат са 50, до 55 хиљада мјеста за гледаоце.

ФСС је у цијелој овој причи само иницијатор и његова улога је да помогне инвеститору ког ће, вјероватно у иностранства, наћи "Мејс" група.

Сама градња стадиона имаће шест фаза: прве двије фазе су могуће локације и "изводљивост и бизнис план", што мора бити готово до 2014. године, како би се уопште конкурисало за ЕВРО2020.

Као могуће локације, инвеститорима ће бити понуђене оне на којима су сада стадиони Црвене звезде, Партизана и Рада, а постоји и још пет додатних локација: око спортског центра у Старој Пазови, затим иза Алпине, на мјесту где се спајају ауто-путеви Београд – Загреб и Београд – Нови Сад, затим иза блока 45 у Новом Бегораду и, као потенцијална локација, ту је још и лука Београд.

На инвеститору је да одлучи која од локација му је најисплативија, наравно уз сагласност одвдашњих органа, како спортских, тако и оних који врше државне послове.Оставите одговор