11:56 Кино, а да ли Козара: Саопштење Драгана Милановића из 2022. против идејног рјешења Драшка Станивуковића из 2020. (ВИДЕО)11:48 Стевандић: Шмит даје крила бошњачком екстремизму   11:46 Специјално и паралелно: Љетна школа Универзитета умјетности из Београда - у западној српској престоници11:32 Дигитална доминација САД: Међународна унија за телекомуникације може постати америчка!11:08 Није задовољан: Најодговорнији за стање у судству (Халил Лагумџија) се просто нада11:04 Вучић из Ивањице: Ово је увезена криза, зато ми морамо бити јединствени11:01 Марко Ковач у преводу: Темељни споразум са СПЦ нас је довео на власт, неће нам је угрозити10:58 Кризни штаб због несташице воде у Бањој Луци - 90 одсто насеља није жедно10:54 Дачић: Савјет Европе тргује територијалним интегритетом Србије, а тобоже штити Украјински10:22 Цвијановићка други дан у Љубљани, на позив Савеза Срба Словеније

Зеленски сад нуди неутралност: Не бојимо се Русије и разговора

Украјински предсједник Владимир Зеленски рекао је да је Кијев спреман да разговара о неутралности, преноси "Раша тудеј".

петак, 25 фебруара, 2022 / 10:41

Он је навео да је Кијев препуштен сам себи јер се НАТО "плаши" да му пружи било какве гаранције.

Украјински предсједник рекао је да се обратио "партнерима" на Западу да им каже да је судбина Украјине у питању.

"Питао сам их – јесте ли са нама? Одговорили су да су уз нас, али не желе да нас уведу у Савез. Питао сам 27 лидера Европе да ли ће Украјина бити у НАТО-у, питао сам их директно – сви се плаше и нису одговорили", навео је он.

Зеленски је истакао да је Украјина остала сама.

"Ко је спреман да зарати за нас? Искрено, не видим никога. Ко је спреман да Украјини пружи гаранције за чланство у НАТО-у? Искрено, сви се плаше", додао је Зеленски, преноси "Раша тудеј".

Оптужујући Запад да оставља Кијев да се сам суочи са Москвом, Зеленски је истакао да се не плаши да преговара о окончању руске "инвазије", али да ће му за то бити потребне безбједносне гаранције.

Русија је јуче послала трупе у Украјину, а предсједник Владимир Путин прогласио је специјалну војну операцију за "демилитаризацију" и "уклањање нацистичких елемената".

Москва је поручила Кијеву да ће размотрити преговоре са владом Зеленског ако пристане да разговара о неутралном статусу земље.

Украјински предсједник рекао је да је отворен за разговоре о могућности неутралног статуса Украјине, али инсистира да су његовој земљи потребне гаранције треће стране.

"Не бојимо се Русије, не плашимо се да разговарамо са Русијом о свему – безбједносним гаранцијама за нашу земљу и о неутралном статусу. Али ми сада нисмо у НАТО-у – које безбједносне гаранције имамо?", упитао је Зеленски.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је јуче да "неутрални статус и одбијање Кијева да буде домаћин офанзивним системима наоружања" представљају "црвене линије" за Путина, те да је сада на Украјини да донесе одлуке.