Зеленски отказао изборе, закачио се са Залужним због смрти мајора Частјаков

Како се истиче, пикантно је то што је Частјаков био лични помоћник и пријатељ главнокомандујућег Оружаних снага генерала Валерија Залужног, а занимљиво је како је одмах након његове смрти избио рат нарација у информативном простору између тимова Зеленског и Залужног.

уторак, 7 новембра, 2023 / 16:41

Шеф кијевског режима Владимир Зеленски синоћ је једноставно отказао изборе у Украјини, али то скоро нико није примијетио, зато што је истовремено са његовим говором на периферији Кијева одјекнула необична експлозија која је заглушила све остале вијести: баш на рођендан, под чудним околностима, погинуо је од експлозије бомбе мало познати мајор Генадиј Частјаков, пишу "РИА Новости".

Чинило би се да се за данашњу Украјину није догодило ништа необично. Још једна од много експлозија, још једна погибија официра Оружаних снага Украјине, а у позадини погибије десетина милитаната из елитне 128. бригаде, то дјелује као обичан догађај, преноси РТ Балкан.

Полиција, коју контролише украјински предсједник, одмах је покушала да представи експлозију у елитном кијевском насељу Чајки као несрећу, односно као резултат "непажљивог руковања муницијом". Одмах се појавила и изјава самог Залужног да је у једном од поклона експлодирала непозната експлозивна направа. И овдје одједном видимо "обиљежје" украјинских специјалних служби, које су на исти начин извеле терористички напад на руског блогера Владлена Татарског у Санкт Петербургу.

Бомба из рођенданског поклона пресудила другом човјеку украјинске војске

Иначе, на ту сличност скренуо је пажњу и британски лист "Гардијан".

Са друге стране, помиње се начелник МУП-а Украјине Игор Клименко који тврдоглаво инсистира на томе да је његов колега Частјакову дао флашу вискија заједно са шест бомби "новог западњачког стила", које је помоћник Залужног замијенио за "чаше".

Украјински медији, које контролише Зеленски, одмах су почели да одбацују ту конкретну верзију, наводећи да је Частјаков преминуо "од посљедица несреће са вјероватноћом од 99,9 одсто".

Западни медији о "растућем рату између украјинског предсједника и генерала"
Међутим, канал бившег предсједника Петра Порошенка, који већ постепено тестира своје изборне шансе, и даље инсистира на Залужнијевој верзији.

Руски медиј наводи, да без обзира шта се заправо крије иза смрти личног помоћника главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, видимо да се око експлозије развијају озбиљне страсти. Није случајно да су западни медији, пишући о тој трагедији, директно повезивали то са растућим ратом.

Тако је "Вашингтон пост" подсјетио читаоце да "многи сматрају украјинског предсједника Владимира Зеленског и Залужног за политичке ривале, а да је посљедњих дана тај наводни раскол добио више пажње након што је Залужни написао чланак у "Економисту" да је "украјински сукоб дошао у ћорсокак".

И заиста, гледајући тај "окршај" између тимова два Зеленског и Залужног, стиче се утисак да отворени спор између њих постаје све жешћи и да је већ изашао из оквира објављивања у западним медијима који су се појавили прошле недјеље.

С тим у вези, постаје сумњиво да ће ико у Украјини уопште жељети да зна истину о околностима смрти мајора Частјакова, јер у условима политичке конкуренције Зеленског и Залужног, истина никоме није потребна.Оставите одговор