Здравко Крсмановић: Фоча је феномен

Здравко Крсмановић није планирао поново да се кандидује за начелника општине Фоча, али коалицијa двије најјаче партије из Српске учинила је да промијени мишљење. Крсмановић обећава даљи напредак, како каже, једног од најљепших градова и РС и отвореног мјеста погодног за живот. Шта је то што актуелни начелник и предсједник и оснивач Нове социјалистичке партије […]

четвртак, 4 октобра, 2012 / 09:40

Здравко Крсмановић није планирао поново да се кандидује за начелника општине Фоча, али коалицијa двије најјаче партије из Српске учинила је да промијени мишљење.

Крсмановић обећава даљи напредак, како каже, једног од најљепших градова и РС и отвореног мјеста погодног за живот. Шта је то што актуелни начелник и предсједник и оснивач Нове социјалистичке партије намјерава урадити, читајте у интервјуу.

Који је ваш лични мотив да се кандидујете за начелника Фоче? Који резултати вас препоручује бирачима?

Кључни разлог што сам се ја кандидовао је била реакција грађана Фоче када сам предложио своју замјеницу Оливеру Елез за кандидата за начелника и када су СНСД и СДС изашли заједно са својим кандидатом. Тада су ме грађани Фоче почели сматрати на неки начин човјеком који их је оставио и који је малтене издао њихове легитимне интересе да имају свог правог кандидата кога они желе. Нисам хтио да издам те људе, нисам хтио да издам Фочу, а апсолутно се нисам ни препао заједничког наступа СНСД-а и СДС-а и то је кључни разлог зашто сам се кандидовао за трећи мандат. Оно што ме препоручује за начелника Фоче јесу резултати и дјела. Фоча је била црна рупа на Балкану која се заобилазила у широком луку, а сада је сигурно један од најотворенијих градова, град младости, град образовања, град спорта и духовни центар православља. Све то упућује да је то тренутно један од најљепших градова у Републици Српској и мјесто које је пожељно за живот. Грађани то препознају и ја мислим да је то главна референца мог кандидовања јер људи хоће да наставе даље, да град иде према будућности и никако неће да се враћају прошлости.

Шта мислите о вашем противкандидату?

Ја о свим противкандидатима мислим стварно све најбоље и ја не бих ни о коме ништа ружно говорио, то није мој стил. То је кандидат, ја сваког кандидата поштујем. А шта мисле грађани Фоче о противкандидату они ће то рећи 7. октобра.

Које проблеме у вашој општини видите као кључне и која рјешења за њих нудите?

Кључни проблем општине Фоча, као и сваке друге општине, је економска криза и незапосленост. Људи су у ситуацији да су се превише задужили код банака разним кредитима и сада су у врло тешкој ситуацији да измирују све своје обавезе. Сада када смо у Фочи завршили комплетно све радове у вези са инфраструктуром и уређењем града, првенствено ћемо се посветити проблему запошљавања. Послије покретања Индустријске зоне у Броду на Дрини, гдје већ ради 150 људи, ми ћемо до краја године на том простору сигурно запослити још 150 људи. Дакле, у наредне четири године акценат ћу да ставим на запошљавање. Ако је Горажде могло да обезбједи такве инвестиције, да малтене сада у граду немате ни једног незапосленог који хоће да ради, онда сам сигуран да ја са својим везама и капацитетима које имам не само на простору Балкана него и шире, могу довести квалитетне инвеститоре. Али у Фочу за коју грађани желе да буде безбједна и демократска. О таквој општини ће се грађани изјашњавати 7. октобра. Ако њихова одлука буде у том правцу, онда ће моја обавеза бити да сваком грађанину Фоче који хоће да ради омогућим да то и има, али на начин који је достојан човјека. Да то буду прави радници, који ће имати сва радничка права, а не да буду робови у сопственом граду у сопственој земљи.

Уколико поново освојите мандат, који су кључни инфраструктурни радови на којима треба радити да би побољшали живот грађана?

Има више пројеката на којима ће се радити, а један од првих биће велика санитарна регионална депонија чврстог отпада за коју су већ одобрена средства од 20 милиона еура и започета инфраструктура у склопу приступних путева до ње. Такође ће почети радови на изради документације за пречишћавање отпадних вода, јер ми заиста желимо да Фоча буде примјер једног еколошки чистог и уређеног града, пошто је она и центар Еурорегије Дрина. Али мој први инфраструктурни пројекат, који сам обећао грађанима, биће изградња велике пјешачке зоне са централним Градским тргом која ће бити сигурно једна од најљепших пјешачких централних зона у Републици Српској, сва у граниту и са великом фонтаном. Пројектно рјешење је већ урађено. Други пројекат је изградња затвореног базена, са скакаоницом који ће бити повезан са новоизграђеним Аква парком на Ушћу. У оквиру тог комплекса планирамо и мале фудбалске терене са вјештачком травом, велики фудбалски терен и наткривене тениске терене, да наши спортисти могу да се баве спортом једнако и у љетном и зимском периоду.

Које су то капиталне инвестиције за које можете обећати да ће за 365 бити готове или бар да наведете до које би фазе одмакли радови на рецимо неком великом објекту, типа школе или слично?

Кључни објекат на који ћемо се ми базирати биће завршетак Индустријске зоне у Броду, те изградња и довођење у функцију комуналних предузећа која су враћена општинама. Јавно предузеће „Комуналац“ прошириће своју дјелатност и на област грађевинарства, бавиће се одржавањем и заштитом локалних саобраћајница, улица и тргова, затим централним загријавањем града и одржавањем стамбеног фонда. Вишак воде на изворишту искористићемо за подизање мале фабрике за флаширање воде, а на доводном цјевоводу И градњу мале хидроцентрале. То ће бити прве инвестиције које ћемо урадити у првих дванаест мјесеци како бисмо одмах запослили стотињак људи. Битно да људи у континуитету виде да се проблеми који су им нагомилани рјешавају онако како им је обећано.

Како коментаришете то што је ваша општина једна од ријетких у којој двије највеће странке у Српској имају заједничког кандидата за начелника?

То само упућује на то колико је политика отишла од нечега што се зове принцип и нечега што се зове програм. Ако се СНСД и СДС на нивоу Републике Српске понашају једна према другој тако што само не зарате, дођу у једну општину која је примјер отпора понижењу источног дијела Републике Српске, примјер општине која се својим средствима тако развила да је сви сматрају као један феномен који се дешава у источном дијелу. Када су све околне општине у којима је власт СНСД-а малтене на издисају, а сва обећања која су им дата нису испуњена, од аеродрома у Требињу, до термоелектрана у Гацку. Када једна општина као што је Рудо треба да изгуби основну школу јер нема ђака, а дванаест година је начелник СНСД-а на власти, онда одлука СДС-а, као једне озбиљне партије, да приступи неком чудном блоку, показује само да су то лични интереси појединаца. Сигурно то не може бити став већине у СДС-у. Ја ћу са СДС-ом увијек да сарађујем, али са овим њеним руководиоцима који су спремни зарад својих личних интереса да продају интересе и властите партије и властитог народа сигурно никада нећу остваривати сарадњу.

Да ли ће резултати локалних избора бити репер за опште изборе 2014. и колико могу утицати на њих?

Сигурно да је ово једна велика провјера. Све оно што се десило у Србији, велика побједа Томислава Николића, коју нико није очекивао над Борисом Тадићем, је оно што је унијело велику нервозу у владајућу политичку партију на нивоу Републике Српске. То се посебно односи на њеног предсједника, уједно и предсједника Републике, који је сада толико нервозан да то једноставно превазилази понашање једног нормалног предсједника Републике који треба да буде предсједник свих грађана. Само задњи потези, који се односе и на мене, када су малтене била припремана исценирана хапшења, па чак стварана и атмосфера за физичку ликвидацију, говоре о томе колико је постао нервозан због свега што се дешава у Фочи. Јасно је да се моји ставови и дјеловање почињу доживљавати као једна истинска политичка алтернатива и за Републику Српску и за Босну и Херцеговину. Из тог разлога је и та веза СДС-а и СНСД-а, која је овде исфорсирана управо из тог разлога да се сруши Крсмановић и да се сруши једна потпуно другачија порука, једна потпуно другачија идеја.

Оно што је сигурно је да ће ови избори бити путоказ и убрзати процесе ка рушењу режима у Републици Српској а вјерујем и у Федерацији. Није прихватљиво, нити је уопште уобичајно да су најбогатији људи у једној држави предсједници политичких партија. Ако погледате Босну и Херцеговину и погледате само најбогатије људе видјећете да су то предсједници политичких партија на власти. То онда сугерише на мафијашку државу. То се једноставно мора срушити. Ја се надам да ће ови локални избори упутити људе на тај пут и да ћемо већ на прољеће имати ванредне парламентарне изборе.0 КОМЕНТАРА

 1. Ово у Фочи од стране СДС-а је срамно и безобразно!
  Како они могу ићи против Здравка са поданичком снсд-е слугењаром?
  Шта они ту подржавају, ово што сад имамо да нам снсд ефендије сједе у урпавама јавних предузећа РС, продају струју из Дрине и сјеку шуме Романије да би правили себи у својим селендрама тамо негдје некакве фудбалске клубове или кошаркашке ко игокеа, црвена земља,..кур.ц, палац, а овдје гасе наше клубове и наша омладина иде у Србију да игра за тамошње клубове, јер би овдје само пропадао њихов таленат!?

 2. Bez obzira na sve, vecina clanova SDS-a ce glasati za Zdravka. Znaju da ih je njihovo rukovodstvo „prodalo“ za sitni interes. Svaki dan se javljaju nasim aktivistima na terenu, svjesni su beznadja ukoliko SNSD zavlada, kao i u okolnim opstinama. Evo ovo je prijedlog novog trga u Foci, koji radi Opstina:
  http://www.samodjela.com/index.php?option=com_content&view=article&id=109:2012-10-03-12-24-44&catid=1:vijesti

 3. NSP, 04.10.2012. 14:46:05

  Мислим да си у праву и да је ово само аутогол неког од тих из одбора СДС-а Фоча, јер народ на терену не мисли тако, већ се грчевито боре против неоколонизатора из лакташа који сву земљу поједоше, тако је и у Новом Горажду, тамо је исто од животног значења побједа СДС кандидата, да их не би снсд уз помоћ муслимана раселио поново.

  Док је у фочи интерес и Срба и муслимана да побједи Здравко, односно да не побједи тај из снсд-а!

 4. U sustini su to sve „lokalne price“. I to je nama ok. Svaka sredina je specificna. Samo, kada se intenzivirala ova frka oko centrala, svi Nacelnici Opstina oko Drine su ga zvali i dali mu podrsku licno, ali ne smiju javno. I mole ga da istraje. Sad’ da li ga „loze“ ali sumnjamo jer ne mogu svi biti tako sinhronizovani. Ali da je on licno u stanju da „podigne“ narod, to jeste, ali sigurno necemo odustati od insistiranja da se objelodani sporazum oko prodaje Drine. U Srbcu je to isto pricao i svi su ustali. Sve nam rasprodase, radnici su nam roblje na svojoj zemlji.

 5. Свака част Крсмановићу на одлучности и патриотизму, као и грађанима Фоче што су то препознали и што га подржавају!

  Камо среће да се нешто слично десило и у Бањалуци, где је СДС поделио опозиционе снаге. Остаје само нада да ће бањалучки гласачи, без обзира на страначку припадност, своје одлуке доносити оредељујући се за општу добробит и против криминализоване владајуће олигархије. Шатори, комадић меса и пластична чаша пива не хране породице читав мандат трајања однарођене тајкунске власти.

  Са Истока ипак дувају свежи ветрови које и Бањалука очекује.

 6. HA ha kako ste smijesni. Vidi se da niko ne poznaje ovu lopovcinu. Covjek kaze predomislio se , a osudjen na 6 mjeseci zatvora i to od sudstva koje je pod zapadnom komtrolom. Nudio je on nagodbu da se izvuce posto ima puno nedjela koja ce tek izaci na vidjelo, ali svako normalan je to odbio. Sa lopovom se nagadjati. Htio covjek da zrtvuje neku Elezusu , a sad kupuje glasove jer je pola Foce izvarao pa sa 2008 od 3500 glasova dosao 2010 na 700. Gori od Cuka.
  Koliki je Krsmanovic izdajnik poslusajte ovog pametnog covjeka Nikolu Sekulovica iz Trebinja
  http://www.youtube.com/watch?v=OQYmHnt30i4

 7. СДС овдје гријеши. Као народна странка, ако већ претендују да то и буду, требају бити уз народ. А чини ми се да је народ уз Крсмановића.
  Какав СНСД и коалиција, какви бакрачи. Централа СДС-а треба тај одбор искључити.

 8. @Mr Biggy

  Nije bas zelja da zelim odgovarati jer nema nikakve potrebe, ali eto, kao socijalisti moramo teziti stalnoj edukaciji i povecanju svijesti onih kojima to ocigledno treba.

  @Crnac6
  Ovaj prethodni komentar se na Vas odnosio, jer ocigledno nedostatak znanja amortizujete povecanjem mrznje. Pokusacu malo da to iznivelisem kod Vas, kako bi drugi put napisali smisleniji komentar 😉
  Elem, OO NSP Foca je razmatrao mogucnost kandidovanja gospodje/drugarice Olivere Elez i sve je upucivalo na to da ce ona biti kandidovana i to je bilo razmatrano mnogo prije predlaganja listi link: http://foca24.info/ujedinjena-opozicija-protiv-krsmanovica/, ali kada je to postalo javno, SDS je pritrcao SNSDu, misleci da ce tako lakse preuzeti vlast u Foci. Naravno da je to na vrijeme procitano pa se odustalo od prvobitne namjere. Onda je OO Foca predlozio dosadasnjeg Nacelnika kao kandidata koji objektivno moze bez problema da pobijedi taj udruzeni interesni klan.
  Sto se tice osude na sest mjeseci zatvora, kako kazete, to je bio samo pokusaj vladajuceg rezima, jer da je osudjen na sest mjeseci zatvora, on se ne bi mogao kandidovati jer mu Izborni zakon BiH to ne bi dopustio i CIK mu ne bi izvrsio ovjeru kandidature, a evo postoji slicnost sa slucajem Cerek: http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Hapsenje-Cereka-ne-utice-na-izborni-proces/lat/93118.html. Nikakve osude na sest mjeseci zatvora nikada nije bilo, ocito je da ne znate ili ste jednostavno mrzovoljna osoba. To vi znate nabolje. O cemu se ovdje tacno radi, sada cu Vam reci. Kada kazete da je on „lopovcina“, a ja postavljam pitanje, kako je moguce da ga vladajuci rezim do sada nije uhapsio i osudio za bilo sta, pa makar npr. i za prekomjernu upotrebu „reprezentacije“ iz Opstinskog budzeta? Pa zar iko normalan se danas smije suprostaviti rezimu, a da ima „orahe“ u dzepovima? Zdravko i prica hrabro i otvoreno jer mu ne mogu nista osim fizicke likvidacije koju su bili spremali zadnjih dana. Naravno da je bio pokusaj osude kojom bi mu se zabranio izlazak na izbore, ali i pod strasnom cizmom rezima, Sud (pod zapadnom kontrolom kako Vi kazete, a mi to potvrdjujemo jer su Laktasi na zapadu u odnosu na Focu) nije mogao toliko daleko da ide jer nije imao dokaze. Cinjenica je da mu je izrekao kaznu, i kao legalisti postujemo Odluku Suda, ali se ne slazemo sa pritiskom koji je Sud trpio da ga osude za bilo sta. Uhapsio bi njega rezim za najmanju sitnicu, drze ga konstantno na oku, prate, prisluskuju ne bi li nasli bilo sta i najmanju gresku, ali to kino, kao sa Cerekom, u Foci oni nece gledati.
  Sto se tice komentara gospodina Sekulovica, ja ne zelim apsolutno komentarisati njegove navode.
  Sto se tice broja glasova, nadam se da cete i poslije 7. oktobra biti aktivni na ovom forumu pa da razmotrimo i tu cinjenicu, ali po svemu sudeci, vi cete nalog izbrisati 7. oktobra u 23.00 casa kada budu poznati rezultati.

  Iskreno se nadam da nisam bio opsiran.