Због либијске нестабилности поскупила нафта

Јучерашњи рекордан скок цене сирове нафте на Међународној берзи петролеја у Лондону на око 107,43 долара за барел (на шта су највише утицала дешавања у Либији) довешће до новог поскупљења горива. За колико ће скочити цијене деривата на пумпама зависиће највише од цијене по којој увозници буду на берзи куповали нафту или деривате. Иако се […]

петак, 25 фебруара, 2011 / 15:53

Јучерашњи рекордан скок цене сирове нафте на Међународној берзи петролеја у Лондону на око 107,43 долара за барел (на шта су највише утицала дешавања у Либији) довешће до новог поскупљења горива.

За колико ће скочити цијене деривата на пумпама зависиће највише од цијене по којој увозници буду на берзи куповали нафту или деривате.

Иако се у Србији прерађује уралска нафта, цијена с европске и свјетске берзе ће се прелити на уралску нафту. Уколико због политичких дешавања у сјеверној Африци и Нафтна индустрија Србије буде кориговала своје цијене на пумпама, приватници ће испратити та поскупљења.

Нафта која се прерађује у Србији од почетка године поскупила је за 10 до 12 долара по барелу, а да су деривати поскупили од 120 до 150 долара по тони, у зависности од врсте.

На скок цијене сирове нафте од почетка године утицао је и пад залиха нафте у Америци, али и чињеница да је долар губио на вриједности те власници црног злата нису давали робу на своју штету, већ су цијену повећавали у америчкој валути, због чега је она премашила 100 долара за барел.

Либија, иначе, има највеће резерве нафте у Африци и дневно извози 1,2 милиона барела.

Уколико се и наредних дана настави интензивнији раст цијена црног злата, може се догодити да се цијене горива и дневно мијењају. Он, међутим, не очекује да ће се поновити сценарио из јула 2008. године када је нафта достигла рекордну цијену од 145 долара за барел.

Иако је тренутна цијена сирове нафте далеко од рекорда из 2008. године, када је износила 145 долара за барел, интересантно је да су деривати данас у просјеку поскупили од 10 динара на бензин до чак 20 динара за евродизел који се слободно увози.Оставите одговор