Изетбеговић: Додик је прагматичан политичар

САРАЈЕВО – Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић увјерен је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик прагматичан политичар и да ће се водити интересом РС који се, према његовим ријечима, не може одвојити од интереса цијеле БиХ. Прогнозирајући све сложеније економске прилике у РС и БиХ, Изетбеговић је оцијенио да су једини начини помоћи у […]

петак, фебруар 25, 2011 / 16:09

САРАЈЕВО – Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић увјерен је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик прагматичан политичар и да ће се водити интересом РС који се, према његовим ријечима, не може одвојити од интереса цијеле БиХ.

Прогнозирајући све сложеније економске прилике у РС и БиХ, Изетбеговић је оцијенио да су једини начини помоћи у тој ситуацији што бржи договор о формирању власти и покретање реформских процеса за оздрављење економије.

"Додик то разумије јако добро и сигуран сам да ће учествовати у изналажењу рјешења", рекао је Изетбеговић за "Ослобођење".

Према његовим ријечима, Хрвати као најмалобројнији народ у БиХ не успијевају Уставом и законима гарантовану равноправност у потпуности реализовати на изборима.

"Бројнији народи могу изабрати и своје и хрватске представнике, и то се дешавало, и то се мора исправити", констатовао је Изетбеговић, тврдећи да платформа четири странке из Федерације БиХ нуди квалитетно рјешење овог проблема.

Бошњачки члан Предсједништва сматра да хрватска прича о равноправности има и "другу страну медаље".

"Евидентан је проблем мајоризације над Бошњацима и Србима на територијама и у општинама гдје Хрвати чине већину. Ту има озбиљне дискриминације почевши од запошљавања, преко наметања вјерских и националних симбола, до школских програма и сегрегације дјеце у школским клупама", навео је Изетбеговић.

Истичући да је проблем равноправности базично питање права које третира Устав, Изетбеговић је закључио да ово питање мора бити рјешавано цјеловито и темељито.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *