12:44 Тужилаштво БиХ "преузело" случај Давида Драгичевића, али не истражује убиство, него повреду службене дужности12:34 Мјешовити тим: Министрица Давидовић обишла фудбалере са Дауновим синдромом12:30 Је ли могуће да ће коначно неко одговарати: Вишковић тражи одговорне за уништење 1.300 вакцина у Приједору12:19 Република Српска и Покрајина Војводина - специјално и паралелно управљање отпадом (провјерите јесу ли портпароли то добро превели у загради)09:59 Гробар-лопаташ: Кловн Инцко на сахрани Јована Дивјака09:36 Фолклор у Хрватској: Јесте ли згрожени?08:18 Стоп лицемјерју: Српска и Србија се слажу са Хрватским поштама!19:21 ПДП након партијског састанка тражи од Вишковића да одговори да ли се Влада РС кришом задужила 800 милиона КМ17:05 Никола Дабић: Срдачан поздрав из Републике Српске за Шејлу Камерић16:46 Какву је приредбу припремила администрација Градског Сина Драшка за 22. април?

Зашто славимо Српску нову годину: ЗАТО ШТО НАМ СЕ ХОЋЕ И МОЖЕ!

Ово би требало да буде крај приче. Аман, причамо о прослављању нове године, што само по себи нема никакво дубље значење. Реч је о потреби људи да се опусте и провеселе. Са календарске, научне, метафизичке, духовне, верске, биолошке или које год стране, потпуно је свеједно када и да ли уопште славите чињеницу да је планета Земља дошла у исти положај према Сунцу у ком је била пре 365 дана.

четвртак, 14 јануара, 2021 / 11:54

Пише: Миодраг Зарковић

Јер та чињеница је сама по себи неважна, а њено обележавање је ствар обичаја, културе, друштвеног договора или личног осећаја. Ничег другог.Аутошовинизам је, међутим, ухватио дебеле корене у Србији, па се сваког 13. на 14. јануар понавља иста прича. Набеђени циници упињу се из све снаге да нам објасне да за прослављање Српске нове године – нема оправданог разлога!

Памет да стане пред толиком злобом. Да их човек пита: а који је па иначе разлог да се било где прославља било каква нова или каква већ година?! Да их човек пита: да ли Енглезе, Французе или остале Немце смарате на исти начин кад они једни другима честитају, да поновим, пуку чињеницу да је планета Земља обрнула око Сунца још један круг?

То што Срби данас једни другима честитају Српску нову годину, једнако је оправдано или неоправдано као и то што су рецимо Американци то радили пре 13 дана. Само што се ”њихова” нова година не зове Српска, него се пише великим словом.

Ако нам дуне, можемо да се договоримо да пребацимо Српску нову годину на штајазнам 30. април. Или на 31. децембар али не у поноћ него у нпр. шест сати увече. И то би било једнако оправдано или неоправдано као и ово што сада славимо, или оно што ”сав остали свет” слави 31. децембра у поноћ.

Али, пошто аутошовинисти већ смарају, онда да им одговоримо. Да, постоји и дубљи разлог због којег баш 13. на 14. честитамо Српску нову годину. Почетком 20. века, јавност у Србији је била донекле збуњена преласком на грегоријански календар, па су неки тврдоглаво славили нову годину по старом, јулијанском календару.

С почетака Краљевине СХС, дакле прве заједничке државе Јужних Словена, Хрватима је тај обичај у Срба сметао. Ништа чудно, њима махом смета и што смо живи, некмоли још и кад нешто славимо. Углавном, Хрвати су се властима краљевине жалили на то што Срби славе нову годину по старом календару. Кад су видели то, Срби су почели из ината да је још раширеније славе баш тог дана, а чак су је и назвали Српском новом годином, што до тада није био случај.

И тако се запатио овај обичај.Ово објашњење сам нашао на више извора, а потврдио ми га је и сваки историчар ког сам питао о томе. Тако да верујем да је тачно. Поготово што спаја мени омиљене одлике српства: склоност ка традицији, инат и кошкање с Хрватима.

Дакле, никакав разлог нам и није потребан да бисмо обележавали Српску нову годину вечерас или кад год да благоизволимо… али с друге стране, није да па немамо разлог да је славимо баш на овај датум.Оставите одговор