Зашто си ајкуле у Црвеном мору постале агресивне?

Плаже Шарм ел Шеика на којима лове ајкуле убице су још затворене. Тамо ради велика група свjетских експерата за ајкуле, међу којима и из САД – земље која има богату историју напада ајкула на човjека. Заједно са локалним стручњацима они истражују разлоге промjене понашања ајкула у Црвеном мору. Напади ајкула-људождера на туристе у Египту је […]

понедељак, децембар 13, 2010 / 14:55

Плаже Шарм ел Шеика на којима лове ајкуле убице су још затворене.

Тамо ради велика група свjетских експерата за ајкуле, међу којима и из САД – земље која има богату историју напада ајкула на човjека. Заједно са локалним стручњацима они истражују разлоге промjене понашања ајкула у Црвеном мору.

Напади ајкула-људождера на туристе у Египту је натjерао научнике да се замисле: на туристе су напале ајкуле различитих биолошких врста. Троје руских држављана и једног Украјинца је напала ајкула – мако, коју још зову црнокрила ајкула. Она је уловљена. За нову трагедији у којој је погинула Њемица крива је дугокрила ајкула. Овај „људождер“ је и даље на слободи и даље пријети да ће напасти, сматра професор катедре ихтиологије биолошког факултета МДУ Александар Касумјан:

Код риба се веома брзо формира условни рефлекс – навике за храњење. И ако је нека ајкула успјешно напала човјека и задовољила свој апетит, она ће стећи ту навику. О она ће учинити то исто и сљедећи пут. На фотографијама може да се види да је то дугокрила ајкула – једна од најопаснијих за човјека. За њу се каже да је ајкула-убица.

Посљедњи забиљежени случајеви напада дугокриле ајкуле на човјека су били за време Другог свјетског рата. 1942 године је потопљен пароброд „Нова Скотиа“. Од хиљаду људи који су се нашли у води, преживјело је 192. Разлог су ајкуле. Жртве ајкула су и 80 људи који су се нашли у мору када је потонула америчка крстарица „Индијанаполис“.

Неки научници виде као разлог нарушен екосистем мора: ајкуле се приближавају обали Египта због глади. Неконтролисани улов рибе тјера ајкуле на то. Други сматрају да ајкуле провоцира сам човјек. Египатски медији јављају да су морнари брода који је пловио у Јордан бацили у море угинуле овце, а ајкуле су осјетиле тај мирис. Још једна од верзија је да је то утицај контаминације Црвеног мора радиоактивним отпадом. Јер тај отпад подиже температуру воде и ајкуле су у стању сталне глади.

Власти Египта не могу да гарантују безбједност туриста од ајкула. Начина за то још нема, констатује професор Касумјан:

Постоје неки шумови који могу да отјерају ајкуле, али они нису увијек ефикасни, посебно ако је ајкула гладна.

Не може се рећи кад ће туристи поново моћи да се купају на у мору Шарм ел Шеика. Страни експерти савјетују да се плаже још не отварају. Са своје стране египатске власти које су у губитку тврде да су ови напади ајкула феномен. Осим тога платиће по 50 хиљада долара сваком од страдалих. Руси настављају да бирају нове дестинације за новогодишње празнике. Како каже савез туристичких агенција, од планираних путовања у Египат одустаје сваки пети туриста.Оставите одговор