Запловила прва пловећа нуклеарна електрана на свијету

Прва пловећа нуклеарна електрана на свијету испловила је данас из арктичке луке Мурманск, како би снабдјела струјом најудаљеније регионе Русије.

субота, 24 августа, 2019 / 08:42

Електрана "Академик Ломоносов”, коју је развила руска државна нуклеарна компанија Росатом, кренула је на пут дуг 5.000 километара кроз воде Арктика да би стигла до Чукотске области коју од Аљаске дијели Берингов мореуз, преноси Танјуг.

Постројење на нуклеарни погон замијениће електрану на угаљ, као и дотрајалу електрану која струјом напаја више од 50.000 становника града Певек.

Електрану ће до Певека вући три тегљача, а пристајање се очекује крајем септембра, преноси Би-Би-Си.

Британски медиј наводи да је један од задатака електране и напајање струјом рударског комплекса Чаун-Билибин на Чукотки, у оквиру којег су и рудници злата, али и нафтних платформи у руском Арктику.

Постоји и идеја да се прикључи на постројење за десалинизацију, за производњу пијаће воде, што би донијело корист многим острвским државама, наводи Би-Би-Си.

"Искоришћено високо радиоактивно гориво остаће у пловилу”, кажу из Росатома и истичу да је електрана безбједна и да може да служи као нови извор енергије за најизолованије заједнице на свијету, али су еколози изразили забринутост због ризика од нуклеарних акцидената.

Гринпис је електрану назвао "нуклеарним Титаником”.

Рашид Алимов из тог покрета оцјењује за Ројтерс да електрана није развијена с циљем да задовољи енергетске потребе Чукотске, већ као модел за потенцијалне иностране купце.

"Академик Ломоносов” је кренуо на пут у тренутку растуће забринутости због нуклеарне енергије, посебно после експлозије у сјеверној Русији овог мјесеца, када је пет радника Росатома изгубило живот, а тестирање изазвало повишени ниво радијације, наводи Ројтерс.Оставите одговор