ЕУ спрема нове мjере за трговински рат против Америке

Европска унија је сачинила "агресиван” трговински план помоћу којег ће се супротставити протекционистичким мjерама америчког предсjедника Доналда Трампа и америчким технолошким гигантима попут Гугла, Епла, Амазона, Мајкрософта и Фејсбука, пише амерички лист "Политико”.

субота, август 24, 2019 / 08:30

У документу на 173 странице, званичници Европске комисије позивају и предсједницу те институције, Урсулу фон дер Лејен, да оснује Фонд за будућност који би уложио 100 милијарди долара у акције "најперспективнијих” европских компанија.

Према том плану, циљ је да Европа постане директни конкурент америчким и кинеским техно дивовима који тренутно доминирају на глобалном технолошком тржишту, и за којима европске фирме деценијама заостају.

Поред највећих америчких технолошких компанија, европски званичници такође идентификују кинеске ривале као што су Баиду, Алибаба и Тенцент као фирме којима Европа треба да конкурише. Напомињући да "Европа нема такве компаније”, у документу се позива да се тим компанијама блокира пружање услуга европским предузећима.

"Успон и лидерство приватних компанија, конкурената из земаља нечланица ЕУ, са финансијским средствима без преседана, може да збрише постојећу динамику у области иновација и позицију индустрије ЕУ”, истиче се у материјалу, преноси Танјуг.

У документу се предлаже и да ЕУ покаже више одлучности у области трговине и да уведе једностране царине на робу из САД.

"Политико” наглашава да ће, након изласка Велике Британије, ЕУ бити слободна да води израженију интервенционистичку економску политику, коју Француска и Њемачка одавно заговарају.

Трамп је прошле године увео тарифе од 25 и 10 одсто на увоз челика и алуминијума из Кине, Канаде, Европске уније и других земаља, оптужујући их за "непоштену” трговину са САД и за велики трговински дефицит његове земље.

Погођене земље су одговориле увођењем контратарифа на неколико категорија америчких производа и улагањем неколико жалби Свјетској трговинској организацији.

Трамп је више пута осуђивао земље ЕУ због њихове трговинске политике према Америци, наглашавајући да Европљани у узајамној трговини третирају САД лошије него кинеске власти. Амерички предсједник је недавно објавио на Твитеру да САД могу да "добију од ЕУ све што желимо, само треба да им уведемо тарифе на увоз аутомобила”.Оставите одговор