Натезање око куповине руских хеликоптера наставља се већ пету годину

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске продужило је за седам дана рок за пријем понуда на тендер за куповину три хеликоптера. МУП је тендер за куповину три хеликоптера у вриједности од 42 милиона марака без ПДВ, расписао 26. јула, а рок за достављање понуда био је 9. септембар.

субота, 24 августа, 2019 / 07:52

Међутим, МУП је јуче исправио обавјештење о набавци и рок продужио за седам дана, до 16. септембра.

Предмет набавке су три хеликоптера са припадајућом опремом, резервним дијеловима и алатом за потребе МУП, пише пословни порталКапитал, који је раније најавио да нови хеликоптери, који ће имати могућност снимања ноћу, стижу из Русије.

У тендерској документацији се појашњава да хеликоптери треба да буду нови, неупотребљавани, средње класе, марке "Ансат" или еквивалент, са припадајућом опремом, резервним дијеловима и одговарајућим алатом.

Један од хеликоптера треба да буде са медицинским модулом, док два треба да буду са додатном опремом за потребе полиције.

Управо "Ансат" које МУП тражи производи Русија.

— Хеликоптери ће бити око 30 до 40 одсто јефтинији него што су у западним земљама, имају по двије турбине, са специјалном полицијском опремом су, са инфрацрвеним камерама које могу да снимају по ноћи. Могу да се користе и за контролу саобраћаја. Биће од користи поготово за тражење несталих лица, а и што се тиче откривања миграната који се ноћу крећу по неприступачним дијеловима територије – навео је у августу прошле године Капитал, позивајући се на "извор упућен у план власти РС да купе хеликоптере".

Руски хеликоптери су према тој рачуници требало да коштају око 17 милиона КМ, али се за годину дана рачуница промијенила и сада је Српска спремна да их плати 42 милиона КМ.

Први помен набавке хеликоптера из Русије биљежи се још 2014. приликом предизборног сусрета Милорада Додика и Владимира Путина у Санкт Петерсбургу. Тада се међутим, говорило о два хеликоптера.

— Разговарали смо и о томе како учинити бољим систем одбране од елементарних непогода. Постигли смо договор на највишем нивоу да за Републику Српску набавимо два велика хеликоптера, која могу да служе у оваквим условима и да могу да помогну у евентуалним пожарима, у превозу робе и путника – извјештавао је Додик из Русије.

Посебно гротескно је изгледала прича о договору на "највишем нивоу" о послу који је тежак пар десетина милиона марака, са предсједником земље који је тих дана погађао гасни споразум са Кином, тежак 400 милијарди долара.

Могућност куповине хеликоптера споменута је и приликом посјете предсједнице Савјета Федерације Горњег дома Парламента Русије Валентине Матвијенко Бањој Луци у априлу прошле године.