Закон у Српској: Одговорност продавца и за половну робу

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у Републици Српској уређује се одговорност трговца и за продају половних производа, рекла је данас у Народној скупштини министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић.

среда, 29 септембра, 2021 / 15:21

Гашићева је истакла да су разлози за измјене и допуне Закона засновани на потреби да се на одговарајући начин регулишу питања за која је у примјени важећег закона оцијењено да су уређена на недовољно прецизан начин.

"На потпунији и јаснији начин се уређује право потрошача на избор начина рјешавања приговора због недостатка на производу, које је већ било уређено Законом у примјени, али се сада додатно прецизира рок у којем је трговац дужан да испуни захтјев потрошача који се односи на поправку или замјену производа са недостатком – 30 дана или рок за поврат уплаћеног износа за производ са недостатком од седам дана", рекла је Гашићева образлажући законско рјешење.

Она је навела да се измјенама и допунама Закона додатно олакшава потрошачу остваривање права на рекламацију производа или услуге.

"Поред копије рачуна, као услова за остваривање права на рекламацију, доказивање куповине производа која је предмет рекламације омогућава се и другим неспорним документима – овјерена гаранција, признаница, доставница, отпремница, слип у случају плаћања банковном картицом и слично", додала је Гашићева.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је ово законско рјешење.