Закон о катастру РС блокиран националним интересом

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске донио је данас одлуку о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса на Закон о катастру РС. Предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Мујо Хаџиомеровић истакао је да је усвајање Закона о катастру РС "једностран чин". "Овај закон је преурањен због непровођења анекса 9, 7 и 2, […]

петак, 4 марта, 2011 / 15:12

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске донио је данас одлуку о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса на Закон о катастру РС.

Предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Мујо Хаџиомеровић истакао је да је усвајање Закона о катастру РС "једностран чин".

"Овај закон је преурањен због непровођења анекса 9, 7 и 2, неусвајања закона о реституцији на нивоу БиХ и закона о државној имовини, као и непоштивања људских права предвиђених анексом 6 Дејтонског мировног споразума", рекао је новинарима Хаџиомеровић након сједнице Клуба.

Он је истакао да се Законом о катастру РС жели промијенити власничка структура на територији РС на штету Бошњака, Хрвата и свих грађана који могу бити оштећени.

"Као да до сада није било правне регулативе од Рима, аустроугарског премјера, до бивше Југославије, грунтовних закона, аграрне реформе, конфискације и експропријације и национализације", додао је Хаџиомеровић.

Клуб Бошњака у Вијећу народа закључио је на данашњој сједници да има елемената за покретање одлуке о заштити виталног националног интереса на Закон о попису становништва, домаћинстава и станова у 2011.години у РС али да ће коначан став заузети до понедјељка 7. марта ове године.

Народна скупштина РС усвојила је 22. фебруара по хитном поступку Закон о катастру РС, којим се уређују управни и стручни послови који се односе на премјер РС. Законом се уређују катастар непокретности, катастар водовода, основни геодетски радови, адресни регистар и топографско-картографска дјелатност.