Бугојански бомбаши на оптуженичкој клупи

Суђење припаднику вехабијског покрета Харису Чаушевићу и још петорици оптужених за терористички напад на полицијску станицу у Бугојну 27. јуна прошле године почеће 22. марта – потврдила је Срни портпарол Суда Селма Хасаџић. Она је навела да је почетак суђења заказан за 13.00 часова и да ће бити отворен за јавност. Пред Судом БиХ данас […]

петак, март 4, 2011 / 15:14

Суђење припаднику вехабијског покрета Харису Чаушевићу и још петорици оптужених за терористички напад на полицијску станицу у Бугојну 27. јуна прошле године почеће 22. марта – потврдила је Срни портпарол Суда Селма Хасаџић.

Она је навела да је почетак суђења заказан за 13.00 часова и да ће бити отворен за јавност.

Пред Судом БиХ данас је одржана статусна конференција у предмету "Харис Чаушевић и други", која је била затворена за јавност. У образложењу ове одлуке, Суд је навео да "закон даје могућност предсједавајућем судског вијећа да затвори сједницу за јавност, с обзиром да ће на статусној конференцији бити расправљано и о процедуралним питањима".

Оптужница терети Хариса Чаушевића, Аднана Харачића и Насера Палисламовића за тероризам, а Емина Османагића, Хариса Шпагу и Неџада Кешку за помоћ починиоцу послије учињеног кривичног дјела.

У оптужници се наводи да су Чаушевић, Харачић и Палисламовић, заједно починили терористички чин наношења велике штете објекту БиХ, при чему је с умишљајем убијена једна особа.

Оптужени су за циљ имали озбиљно застрашивање становништва и озбиљну дестабилизацију основних политичких, уставних и друштвених структура БиХ.

У оптужници се наводи да су Османагић, Шпаго и Кешко пружили помоћ учиниоцу кривичног дјела, прикривањем и на други начин, за које је законом БиХ прописана казна дуготрајног затвора.

У терористичком нападу на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна прошле године погинуо је полицајац Тарик Љубушкић, а шесторо људи је повређено, од којих тешко полицајац Едина Хиндић.

Припадници вехабијског покрета Харис Чаушевић, звани Окс, и Насер Палисламовић, подржавају и промовишу текфир идеологију, правац изразито радикалних и екстремних исламских ставова који се залаже за друштвено уређење на нормама шеријата, наведено је, између осталог у једном извјештају Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) БиХ.

Суд БиХ потврдио је 22. децембра прошле године оптужницу у предмету "Харис Чаушевић и други". 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *