За издавање сабраних дјела Николе Кољевића нема пара

Сабрана дјела првог потпредсједника Републике Српске /РС/ професора Николе Кољевића, која су требало да буду објављена још 2007. године у издању Завода за уџбенике и наставна средства, због недостатка новца још чекају на штампу, сазнаје "Прес РС". Лист наводи да за издавање капиталног дјела модерне српске књижевности, што је Завод планирао у сарадњи са Академијом […]

уторак, 29 новембра, 2011 / 09:12

Сабрана дјела првог потпредсједника Републике Српске /РС/ професора Николе Кољевића, која су требало да буду објављена још 2007. године у издању Завода за уџбенике и наставна средства, због недостатка новца још чекају на штампу, сазнаје "Прес РС".

Лист наводи да за издавање капиталног дјела модерне српске књижевности, што је Завод планирао у сарадњи са Академијом наука и умјетности РС поводом десетогодишњице смрти професора Кољевића, недостаје 40.000 КМ, колико би отприлике требало да кошта штампање седам томова у којима би биле сабране књижевне критике и есеји Николе Кољевића, утемељивача културних институција Српске.

Предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић изјавио је за "Прес РС" да главну препреку представља то што покојни професор није био члан Академије, па та институција нема право да од надлежних тражи финансијску помоћ.

"Рјешење би могло бити да подијелимо трошкове, тако што ће Академија помоћи издавању једног тома, други би могла да финансира Народна библиотека, док би два тома могао финансирати Завод за уџбенике. Надам се да ћемо ускоро доћи до некаквог рјешења", рекао је Кузмановић.