За гашење њемачких нуклеарки најмање 18 милијарди евра

Ликвидација свих 17 њемачких нуклеарних електрана које треба да буду искључене из процеса рада до 2022. коштаће компаније које управљају њима најмање 18 милијарди евра. То је објавио њемачки економски дневних Ханделсблат позивајући се на студију саветодавне фирме Артур Д. Литл (АДЛ), која сарађује са тим компанијама. У укупну суму нису урачанути трошкови за складиштење […]

четвртак, септембар 29, 2011 / 08:49

Ликвидација свих 17 њемачких нуклеарних електрана које треба да буду искључене из процеса рада до 2022. коштаће компаније које управљају њима најмање 18 милијарди евра.

То је објавио њемачки економски дневних Ханделсблат позивајући се на студију саветодавне фирме Артур Д. Литл (АДЛ), која сарађује са тим компанијама.

У укупну суму нису урачанути трошкови за складиштење искоришћеног горива, тако да се крајња сума може попети и на 30 милијарди евра.

АДЛ је трошкове ликвидације једног нуклеарног постројења обрачунао на 670 милиона до 1,2 милијарде евра.

Осим трошкова за само рушење и уклањање грађевине, у првих пет до седам година послије затварања у свакој електрани се мора рачунати са 150 до 250 милиона евра за обезбјеђивање хлађења нуклеарног горива и плаћање запослених који то контролишу, израчунао је АДЛ.

Док четири компаније које управљају немачким нуклеарним електранама – Е.ОН, РВЕ, ЕнБВи Ватенфал – морају, према Ханделсблату рачунати са даљим финансијским губицима, даваоци услуга за та постројења могу да се радују „масним” наруџбинама.

Дневник „Велт” је недавно навео да би, захваљујући промени њемачке енергетске политике, само грађевинске фирме у наредних 10 година могле да зараде око 60 милијарди евра.

Власти у Њемачкој су наложиле да ове године трајно буде затворено осам старијих нуклеарних електрана.

То је била реакција на мартовску хаварију нуклеарке Фукушима у Јапану, која је изазвана катастрофалним земљотресом и разорним цунамијем.

У периоду од 2015. до 2022. требало би да буде искључено из процеса рада и преосталих девет њемачких нуклеарних блокова, који обезбеђују петину потрошње електричне енергије у држави.

Њемачка планира да се у будућности много више окрене обновљивим изворима или гасу.



Оставите одговор