Рогозин: НАТО није свјестан посљедица стварања конфликта

Амбасадор Русије при НАТО-у Дмитриј Рогозин изјавио је синоћ да Алијанса својим акцијама на административној линији између Србије и Косова ствара нови конфликт на Балкану. "НАТО прави још једну грешку провоцирањем новог конфликта на Балкану", рекао је Рогозин телевизијском каналу "Раша тудеј", коментаришући догађаје на прелазу Јариње. Рогозин је додао да "колеге из НАТО-а, како […]

четвртак, септембар 29, 2011 / 08:47

Амбасадор Русије при НАТО-у Дмитриј Рогозин изјавио је синоћ да Алијанса својим акцијама на административној линији између Србије и Косова ствара нови конфликт на Балкану.

"НАТО прави још једну грешку провоцирањем новог конфликта на Балкану", рекао је Рогозин телевизијском каналу "Раша тудеј", коментаришући догађаје на прелазу Јариње.

Рогозин је додао да "колеге из НАТО-а, како се чини, не схватају какве могу да буду посљедице њиховог учешћа у конфликту".

"Умјесто да заузму неутралну позицију, у складу са резолуцијом Савјета безбједности УН, они држе страну Косову и Албанији. У суштини, НАТО блокира једини пут за живот између косовских Срба и Србије. Међународни мировњаци су умијешани у цивилни конфликт на сјеверу тог региона", рекао је Рогозин.

Снаге КФОР-а данас су добиле појачање на прелазу Јариње, дан послије инцидената у којима је повријеђено 16 Срба и четири војника међународних трупа.

Рогозин је рекао Интерфаксу да НАТО не жели да разговара о ситуацији на Косову или да проведе истрагу о посљедњим крвавим инцидентима.

"Они се крију иза формалних фраза које не значе ништа. Свједоци смо безочних лажи о томе какве су мјере примијењене против цивилне популације на Косову", рекао је руски амбасадор при НАТО-у.

Рогозин је напоменуо да НАТО тврди да су у интервенцији против демонстраната кориштени само гумени меци, док су, према информацијама из болнице, повријеђени имали ране од бојеве муниције.

Он је додао да је затражио да Алијанса формира комисију која би испитала шта се десило у тој области.

"Уколико НАТО води рачуна о свом угледу, одмах треба да прекине све ово и поново постане неутралан, те да проведе истрагу о злочинима који су се десили над цивилима на сјеверу Косова", рекао је Рогозин.

Он је нагласио да ће Русија подржати и заштитити цивиле и одлуке Савјета безбједности УН.

Џон Лафленд из париског Института за демократију и сарадњу слаже се да је размјештање снага КФОР-а поново активирало "замрзнути конфликт".

"Ако би повукли своја појачања са границе између сјеверног Косова и остатка Србије, онда да – сматрам да би регион био поново миран", рекао је Лафленд телевизији "Раша тудеј".Оставите одговор