Вукота скокнуо до Мађарске: Састанак са ФИДЕС и српском заједницом

Лидер Српске демократске странке Вукота Говедарица завршио је дводневну посјету Будимпешти састанком са послаником у парламенту Мађарске испред српске заједнице Љубомиром Алексовим у Самоуправи Срба у Мађарској.

петак, 20 јула, 2018 / 19:13

Говедарица је оцијенио успјешном посјету Мађарској у коме је договорена сарадња са владајућом странком ФИДЕС-ом и изразио задовољство јер премијер Владе Мађарске Виктор Орбан подржава Самоуправу Срба и Српску православну цркву у Мађарској и у потпуности разумије положај и потребе српског народа.

"Српска самоуправа у Мађарској је веома успјешна организација која баштини хришћанске вриједности и културу српског народа", рекао је Говедарица новинарима. Он је истакао да Љубомир Алексов на један озбиљан начин заступа Србе као националну мањину у мађарском парламенту.

"Десет хиљада Срба колико их живи на простору Мађарске, Алексов заступа на одговоран начин, али и на одговоран начин сарађује са Владом Мађарске која на годишњем нивоу финансира рад српске самоуправе", подсјетио је Говедарица и захвалио се српској заједници и Епархији будимској које на најбољи могући начин представљају и раде у интересу српског народа у Мађарској. Говедарица је изразио увјерење да ће у будућем периоду сарадња између званичне Бањалуке и Будимпеште бити на много већем нивоу као и Самоуправе Срба у Мађарској са удружењима из Српске која баштине идентичне вриједности.

Представник српске заједнице у парламенту Мађарске Љубомир Алексов рекао је новинарима да је Самоуправа Срба у Мађарској кровна организација српског народа у овој земљи и има представничку функцију према мађарским политичким партијама.

Алесков је захвалио Говедарици на посјети и истакао да је ова посјета веома значајна јер је управо он представљао Србе из Републике Српске у Мађарској. "Говедарица је водио веома важне и битне разговоре са представницима Владе Мађарске и тиме представљао Српску и умногоме јој поправио углед овде у Европској унији", рекао је Алесков новинарима.

Он је навео да Срби из Мађарске на Републику Српску гледају као на матичну земљу. "Веома нам је значајно што предсједник СДС-а Вукота Говедарица изграђује добре односе са Владом Мађарске, али и са представницима српске заједнице", закључио је Алексов.