Демофестов самоопис завршне вечери

Завршио се још један Демофест, а ми као добар другар преносимо ријечи предвиђене за однос са јавношћу, наравно, са тим детаљем да немамо кад исправљати толику количину енглеских и других туђица написаних у оригиналу.

недеља, 22 јула, 2018 / 14:39

Ни киша, ни вјетар, а ни тло које се тресло под Кастелом нису успјели да омету публику у науму да финално вече учини традиционално најватренијом ноћи Демофеста. По отварању капија у 20 часова, извјесно је било да ће Бањалучани преплавити тврђаву, али мало ко је могао наслутити спектакл који ће услиједити.

И баш као што је традиција да финале гори, обичај је и да финалисти растуре. Треће вечери XИ Демофеста, на бину је стало 13 демо бендова, који су свјежим звуком и смјелим наступима засигурно одговорили на питање „шта ћемо ми у финалу?“. Ипак, само је један број 1. Одлуком стручног жирија, титула првака бањалучког Демофеста је припала бенду који се у полуфинале пласирао директно као побједник београдског Бунт Рок фестивала.

Сергио Лоунге, алтер-его београдског аутора и музичара Срђана Попова, први је у много чему на регионалној сцени. Осим јединствене појаве која „ради“ на први поглед и прво слушање, најочигледнији искорак од норме је велика шарена тастатура, коју је Попов програмирао тако да му служи као прави музички инструмент.

Мјесто другопласираног бенда, такође, путује за Београд, али у руке четворке ВинТристе, чији звук би се могао сумирати у три слова „м“ – минимално, меланхолично, мелодично. Трећа награда XИ Демофеста је припала саставу Фире ин Цаиро, чији ватрени алтернативни звук не стиже баш из Каира, но из Загреба.

Али, демофестовској традицији афирмисања неких нових клинаца ту није крај. Јовану Ђукићу из Алеје великана је уручена награда „Плави бас“ за најбољег басисту фестивала, док је Павле Попов из састава Сергио Лоунге тријумфовао као најбољи гитариста, чинећи тако побједнички бенд апсолутним прваком. За кидање жица, Попову је нико други до Никола Пејаковић Коља уручио дар пријатеља фестивала – Јацк Даниел’с гитару. Посебна новчана награда је уручена и удружењу грађана из Зајечара, окупљених под називом ГМО, који је своју свирку на Демофесту посветио члану групе који болује од церебралне парализе.

Уз уручење награда, које је испратила киша конфета, треће вече фестивала је обиљежио и наступ шабачког Слонза, који се, као прошлогодишњи побједник, вратио тамо одакле је све и почело.
Чим је са бине затреперио први риф, било је јасно зашто је баш Никола Мијаиловић прошле године кући отишао као најбољи гитариста фестивала. Како и доликује, Слонз је бањалучкој публици представио албум првенац „Лепота у глави“, али и ствари које нису нашле своје мјесто на њему, али којима је, свакако, мјесто било на бини Демофеста.

Али, шоу је украо човјек који и у својој 55 години зна и како се рока, и како се рола. А није пропустио ни да хиљадама окупљених скрене пажњу да се неки рокенрол ред мора знати – ил’ си бос, ил’ си хаџија. Киша је лила над тврђавом, али мало кога је то спријечило да из петних жила запјева све хитове Забрањеног пушења. Богати културно-умјетнички програм др Нелета Карајлића и његовог Осиромашеног уранијума обогаћен је наступом четири дјевојке из публике, а комплетиран изласком Бањалучанина који је и сам годинама био један од чланова Но Смокинг Орцхестра.

Увелико у форми, Бањалука је на ногама поздравила и ванвременски панк Гоблина, који су од прве нумере „Деца из комшилука“ па све до „Има нас“ доминирали сценом. У духу цијеле вечери, и Бранко Голубовић Голуб је испоштовао своју традицију те „у магновењу“ скинуо мајицу и остао огољен пред публиком до краја вечери. Шутке, жестина и свеопште лудило у маси – наступ Гоблина је био све оно што се од њих и очекује. Али, нарочит утисак у грлу је оставила и Голубова порука за све нас.

„Немојте да постанете медиокритети, будите роба са грешком.“

Шта ће побједници постати и шта ће XИ Демофест ново донијети, сазнаћемо догодине. До тада, преостаје нам само да сумирамо утиске и цупкамо све до наредног љета, када ћемо на Кастелу по дванаести пут свједочити највећем фестивалу демо бендова у југоисточној Европи. XИ Демофест се одржао под покровитељством Бањалучке пиваре и компаније Хуаwеи те уз подршку Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ, али и бројних медијских пријатеља.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *