Вукота се жалио ВСТС и Окружном суду БЛ на Голићку

Сумњамо у намјеру министрице Сребренке Голић, да утиче на даље поступање судова у погледу ових конкретних предмета, односно поновног издавања грађевинских дозвола Мили Радишићу и "легализације" објекта који је изградио

среда, 7 марта, 2018 / 11:27

ВИСОКОМ СУДСКОМ И ТУЖИЛАЧКОМ САВЈЕТУ БИХ САРАЈЕВО

Н/Р ПРЕДСЈЕДНИКА

ОКРУЖНОМ СУДУ БАЊАЛУКА

Н/Р ПРЕДСЈЕДНИКА

Поштовани,

Обраћамо Вам се, не у намјери да остваримо било какве политичке поене, већ као представници политичке партије која је парламентарног карактера и чији представници су дио законодавне власти у Републици Српској. Наша обавеза је да укажемо на отворене притиске извршне власти на судску власт, која према Уставу Републике Српске и Европским конвенцијама мора да буде независна у односу на извршну и законодавну власт.

Окружни суд у Бањалуци је према упутама Врховног суда Републике Српске у управним споровима у погледу издавања грађевинских и локацијских услова предузећу "Гранд трејд" д.о.о. Бањалука власништво Миле Радишића, донио пресуде којима је наведене управне акте, грађевинске дозволе и локацијске услове укинуо и тиме прогласио незаконитим!

На овакво поступање судова, министрица за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић реаговала је крајње незаконито, непримјерено и непрофесионално. Министарство на чијем је челу Голићева, треба да проведе даљи поступак у вези ових дозвола, а она се већ јавно изјаснила у погледу случаја у којем тек треба да се изведу докази. Даље, именована министрица је као представник извршне власти коментарисала одлуке судова у предметима који још нису окончани и у којима је управо орган на чијем је она челу другостепени орган. Такође је изјавила и да се поједине судије Врховног суда издижу изнад правног система Републике Српске што значи да представник извршне власти оцјењује рад судија Врховног суда Републике Српске, што је супротно свим правним актима.

Наводи Голићеве да је суд судио на основу неке судске праксе, а не закона, су по нашем мишљењу такође крајње тенденциозни, јер из свега произилази да је Окружни суд поступао према упутама Врховног суда што је његова обавеза.

Сумњамо у намјеру министрице Сребренке Голић, да утиче на даље поступање судова у погледу ових конкретних предмета, односно поновног издавања грађевинских дозвола Мили Радишићу и "легализације" објекта који је изградио на углу улица Вука Караџића и Првог крајишког корпуса, јер отворено пријети судијама да ће се Министарство обратити Дисциплинском вијећу ВСТС и затражити њихов став.

Вјерујући у вашу професионалност и јасну намјеру да заштитите правосуђе од утицаја било каквих политика како и утицаја законодавне и извршне власти, сматрамо потребним да станете у заштиту судија који независно и самостално доносе одлуке, а што им и јесте законска обавеза и да јавно осудите покушаје притисака и мијешање у рад судова министрице Сребренке Голић.

Предсједник

Српске демократске странке

Вукота Говедарица