Вучић: Никад више јавно против Српске – и обрнуто

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да влада Србије више никада неће јавно иступати против Републике Српске, нити ће РС јавно иступати против Србије, а о ономе у чему се не слажу увијек ће рећи "једни другима у лице”. У интервјуу Спутњику, он је рекао да се ситуација промијенила и у Србији и у […]

уторак, 29 децембра, 2015 / 12:47

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да влада Србије више никада неће јавно иступати против Републике Српске, нити ће РС јавно иступати против Србије, а о ономе у чему се не слажу увијек ће рећи "једни другима у лице”.

У интервјуу Спутњику, он је рекао да се ситуација промијенила и у Србији и у Српској у односу на вријеме када је Милошевић уводио санкције Републици Српској, говорећи да су то биле санкције против Караџића и Младића.

“Ја мислим, а вјерујем да то мисли и предсједник Додик, да то никада више не смије да се догоди. Увијек мора да се разговара. Ја сам господину Додику рекао у четири ока шта мислим. Једанпут сам у животу јавно рекао да га молим да још једном размисли о томе. Никада више нећу рећи ни ријеч по том питању,” рекао је он на питање да ли је савјетовао Додику да одустане од референдума.

Дакле, све могу да говорим само у четири ока, као и он мени, додао је Вучић.

“Али, шта се ту промијенило? Промијенило се то да ми никад више нећемо јавно изаћи против РС, нити ће РС да излази јавно против Србије. А шта мислимо, мислим да је увијек поштено, фер и добро да једно другом кажемо у лице, некад смо сагласни, некада нисмо сагласни.”

Он вјерује да је то добар принцип и начин на који би убудуће све Владе Србије и Српске, и сви предсједници, требало да раде, трудећи се да увијек пронађу некакав минимални заједнички именитељ око ког могу да се сложе.

Вучић је поновио да за Србију стабилност БиХ веома важна.

“Ми поштујемо интегритет БиХ, таман онолико колико волимо РС. И желимо и стабилност у РС,” истакао је он.

Кад се наруши стабилност више нема снова ни о економском просперитету, ни о политичком напретку, ни о чему, напоменуо је Вучић изразивши увјерење да Додик добро разумије потребе Србије, као што се Србија увијек труди да разумије и РС и БиХ.