Вучић и Изетбеговић у миру у региону (Мостар нису спомињали)

– Предсједник Владе Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поручили су, након састанка у Мостару, да ће у будућем периоду бити интензивиран дијалог јер су српско-бошњачки односи веома битни за стабилност и мир у региону. Вучић је истакао да је разговор био веома искрен и отворен. "Морамо да сагледамо прошлост из сваког […]

уторак, 12 априла, 2016 / 14:41

– Предсједник Владе Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поручили су, након састанка у Мостару, да ће у будућем периоду бити интензивиран дијалог јер су српско-бошњачки односи веома битни за стабилност и мир у региону.

Вучић је истакао да је разговор био веома искрен и отворен. "Морамо да сагледамо прошлост из сваког угла, да Бошњаци уђу у ‘српске ципеле’ и ми Срби у ‘бошњачке’ да би смо се боље разумели и да гледамо у бидућност. То је оно што је најважнији закључак", рекао је Вучић новинарима у Мостару.

Нагласивши да је веома важно да се унапређује и привредна сарадња, Вучић је напоменуо да је Србија постала скоро први трговински партер БиХ, а БиХ је Србији је трећа извозна дестинација, што је од великог значаја.

"Оно што је важно за грађане и народе Србије и БиХ је да ћемо све наше односе да рјешавамо у миру, да сви покушамо да спустимо тон, да покушамо односе да унапређујемо да буду најбољи могући и да Срби и Бошњаци имају заједничку будућност тамо гдје су вијековима живјели", рекао је Вучић.

Премијер Србије је напоменуо да Срби са многим народима дијели границе.

"Живимо једни поред других, али Срби и Бошњаци живе заједно и у Србији и у БиХ. Тако је било и тако ће бити и у будућности. У складу с тим ми ћемо се одговорно и озбиљно понашати и чувати мир и право на бољу будућност сваког детета и у Србији у БиХ", поручио је Вучић.

Коментаришући изјаве хрватске заједнице у Србији да тамо влада антихрватска хистерија и да су суочени са проблемима и притисцима, Вучић је рекао да у Србији нико не разбија табле на латиници, а да ће државни органи осудити и спријечити сваки инцидент.

"Код нас нико није узео чекић да лупа латиничне табле или да цијепа уџбенике на њиховом језику. То код нас не постоји", нагласио је Вучић.

Изетбеговић је истакао да је разговор са Вучићем био добар и искрен, те да је разговарано о важним темама за двије земље и двије нације.

"Прошлост је била каква је била и на њу не можемо утицати, али можемо на будућност, и ми смо спремни да поново интензивирамо дијалог Србије и БиХ, односно Срба и Бошњака", поручио је Изетбеговић.

Он је нагласио да треба уважавати и разумјети једни друге, уважавати истину, уважавати пресуде међународних судова.

"Ових дана Србија се с правом сјећа оног што је почињено прије 75 година од стране злочиначке НДХ и треба да се сјећа и не треба да заборави. И ми ћемо се сјећати неких ствари, али то неће бити разлог да приговарамо, правимо проблеме, да кваримо односе, него ће то бити разлог да на истини и правди покушамо градити темељите и добре односе", рекао је Изетбеговић.

На питање да ли је одустао од ревизије тужбе против Србије, Изетбеговић каже да он није тај који покреће тужбе, нити онај ко одустаје од њих.

"Ко је тај ко има право да покрене или да од нечега одустане. Ми још немамо нове доказе који би водили ствари у том смјеру, а ако их буде тада ћемо о томе да разговарамо. Мислим да у том случају нико нема право да одустане", рекао је Изетбеговић, наводећи да судови управо служе да пресуде о стварима о којима нема договора.

"Ту не треба бити љут зато што су неки појединци урадили нешто прије 20 година. То је управо начин да се скине хипотека одговорности са цијелог народа", мишљења је Изетбеговић.0 КОМЕНТАРА

  1. Bio je to dan zabave za neuki narod.Niko nije kriv.Nista nije sporno.Lansirali smo novu krilaticu o srpskim i bosnjackim cipelama.Grlili smo se i kad treba i kad netreba.Da narod vidi da se „volimo“.Simptomaticno je da je ovo kolo proslo bez naseg baje.Bas on im je nedostajao,radi atmosfere.Ali to nije vazno toliko jer Srbe predstavlja Covic,a Ivanic je tu kao dekor.Onda je uslijedila posjeta selu Cipuljic i rodnim korijenima,sto je na mene ostavilo najjaci utisak od svih dogadaja dana.U Klasnicama je cekao baja da iz prve ruke sazna sta je bilo a nije objavljeno.Izjave za javnost su kurtoazne.Prave teme se ne objavljuju.Primjetno je da nas baja nije bio bas veseo poslije toga.