Враћају се плате буџетлијама, само да се уреди закон

Влада Републике Српске би на сутрашњој сједници требало да донесе приједлоге пет законских рјешења, којима ће бити испуњена обавеза да плате буџетских корисника буду враћене на ниво прије одлуке о смањењу, изјавио је министар финансија Српске Зоран Тегелтија. Тегелтија је данас, након разговора делегације Владе и синдиката буџетских корисника Српске, новинарима у Бањалуци рекао да […]

субота, 5 априла, 2014 / 17:04

Влада Републике Српске би на сутрашњој сједници требало да донесе приједлоге пет законских рјешења, којима ће бити испуњена обавеза да плате буџетских корисника буду враћене на ниво прије одлуке о смањењу, изјавио је министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Тегелтија је данас, након разговора делегације Владе и синдиката буџетских корисника Српске, новинарима у Бањалуци рекао да постоје различити степени измјене у појединим законима, од значајнијих до мањих корекција, као и да је први пут добијен закон којим су обухваћени радници у правосуђу.

Тегелтија је истакао да ће, након усаглашавања на сједници Владе, ти законски приједлози бити упућени у Народну скупштину Српске на усвајање по хитној процедури.

"Сматрам да постоји искорак, јер смо плате запосленима са најнижим примањима, превасходно са средњом стручном спремом, вратили на ниво из 2008. године и смањили распоне између средње и високе стручне спреме, за које смо процијенили да је су у једном тренутку били превисоки", навео је Тегелтија.

Он је рекао и да постоји различит степен усаглашености између појединих гранских синдиката и Владе за поједина законска рјешења, те изразио очекивање да ће синдикати дати подршку тим рјешењима.

Тегелтија је додао да ће наведени законски приједлози бити достављени гранским синдикатима, да би се о њима изјаснили до сједнице Народне скупштине, која је заказана за уторак, 8. априла.

Он је подсјетио да је усаглашавање ставова о платама са синдикатима почело крајем прошле године, када се усвајала макроекономска политика, и да је основни захтјев синдиката био враћање плата на ранији ниво.

Представници четири гранска синдиката буџетских корисника рекли су да ће свој став о тим законским приједлозима изнијети у понедељак, 7. априла.

Предсједник Гранског синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић рекао је да су у тим законским приједлозима умањене плате враћене на ранији ниво, али да овај синдикат није задовољан тиме што није дошло до изједначавања плата са осталим буџетским корисницима, прије свега, на позицијама више и високе стручне спреме.

Он је нагласио да овај синдикат инсистира да дође до тог помака, или да у неком разумном року дође до преговора о тој теми.

Предсједник Гранског синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић рекла је да је Влада Српске први корак учинила враћањем плата од пет одсто радницима са средњом стручном спремом и ниже спреме, те да су остале плате радника са вишом и високом стручном спремом.

Предсједник Гранског синдиката радника управе Томислав Врховац истакао је да овај синдикат интересују Закон о запосленим у управи и закон за запослене у јавним службама Српске, те да је Синдикат тражио од Владе да се изврше измјене Закона о платама.

Он је појаснио да је ријеч о одређеним корекцијама у вези са стручном спремом и томе да се смање разлике које су биле одређене у Закону о платама.

Предсједник Гранског синдиката правосуђа Синиша Петровић рекао је да ће кроз ове владине приједлоге законских рјешења бити добијен и закон за раднике у правосуђу, те да је овај синдикат инсистирао на враћању плата на ниво из 2008. године за средњу стручну спрему, а за вишу и високу стручну спрему на ниво из 2012. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *