Влада РС: Неће бити сјече кнезова

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић рекао је да у најављеним мјерама Владе Републике Српске о сређивању стања у јавним предузећима нема никакве "сјече кнезова", већ да је ријеч о томе да ће бити смијењени они руководиоци чија предузећа исказују губитке и немају план превазилажења проблема. Вишковић је додао да је такав став руководство СНСД-а заузело много […]

понедељак, март 18, 2013 / 23:04

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић рекао је да у најављеним мјерама Владе Републике Српске о сређивању стања у јавним предузећима нема никакве "сјече кнезова", већ да је ријеч о томе да ће бити смијењени они руководиоци чија предузећа исказују губитке и немају план превазилажења проблема.

Вишковић је додао да је такав став руководство СНСД-а заузело много раније, још на прошлогодишњем састанку на Мраковици.

Он је вечерас за Радио-телевизију Републике Српске /РТРС/ појаснио да захтјев да директори јавних предузећа мандат ставе на располагање Влади Српске не значи да ће неко бити смијењен, већ да ће у складу са закључком Владе сви директори оставке "ставити на сто", након чега ће се вршити одређене анализе.

Према његовим ријечима, сви би требало да имају користи од јавних предузећа, а не да она стварају губитке.

Он је рекао да је комплетно руководство Фонда ПИО Републике Српске
своје мандате данас ставило на располагање Влади Српске.

Директор "Шума Републике Српске" Јаков Галић рекао је да је спреман свој мандат да стави на располагање Влади Републике Српске.

Он је додао да подржава закључак Владе Републике Српске, јер је и сам инсистирао на томе да дође до кадровских промјена и јачања у јавним предузећима која годинама биљеже губитке пословања.

"Треба поставити нове и компетентне људе у шумским газдинствима и дати им овлаштења, те пратити њихов рад", истакао је Галић, изразивши увјерење да ће "Шуме Републике Српске" текућу пословну годину позитивно завршити.

Извршни директор економских послова "Жељезница Републике Српске" Бранислав Ђурица рекао је да је став управе овог предузећа да директори предузећа треба да врате мандат Влади и тиме испоштују њен закључак.

"Жељезнице Републике Српске’ чине кичму привредног развоја Српске, јер без тога нема развоја других привредних дјелатности", истакао је Ђурица.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Томица Стојановић рекао је да СДС жели да се десе промјене у јавним предузећима Српске, али да, ипак, неко мора на крају одговарати за тешко стање у привреди Српске.

"СДС жели да се крене са `поспремањем`, али се плашимо да је ово само још једна прича за јавност", додао је Стојановић.

Влада Републике Српске затражила је раније од директора, замјеника директора и извршних директора у јавним предузећима, фондовима, установама, управама, управним органима и агенцијама да мандате ставе на располагање.

"Овај захтјев подразумијева и стављање на располагање мандата чланова надзорних и управних одбора", рекла је раније новинарима предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и додала да ће Влада извршити свеобухватне анализе стања у свим субјектима и областима и предузети одређене мјере.0 КОМЕНТАРА

 1. Извјесни проф. са Универзитета у Српском Сарајеву, мислим Љубиша Владушић, предлаже јавно – ПРИВАТНО партнерство за рјешавање стања у јавним предузећима.

  Остала сам без текста.

  Тако нам је уништено здравство. Суво злато звано шуме и електропривреда планирамо да уништимо на исти начин. Заиста невјероватно.

 2. anja banja luka, 19.03.2013. 14:19:02

  „Тако нам је уништено здравство…..“

  Није „тако“ већ „зато“. Све су уништили да би прешло у приватне руке за ситну лову. Обично су власници предузећа постајали бивши директори, који су уништена предузећа куповали управо новцем украденим од предузећа. Слично је с Топланом у Бањој Луци, а онда ћеш видјети као се може пословати у плусу, и без неке веће цијене гријања. Није проблем облик својине, већ искључиво људски фактор. Када би постојао адекватан пенални систем, мало ко би се усудио. Ко је крао у вријеме када се за вербални деликт робијало 12 година?

  http://www.youtube.com/watch?v=2_TQxejnWQE

Оставите одговор