Јеремић се шлепа уз награду за Поздерце, и много је поносан

Предсједник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је вечерас, примајући у име породице Поздерац израелску медаљу "Праведник међу нацијама", да је неизмјерно поносан на своје претке, који су у Другом свјетском рату устали против злочина над јеврејским и српским суграђанима. "Моје неизмерно узбуђење због овог признања произлази из дубоког осећаја да ова стара породична прича […]

понедељак, март 18, 2013 / 23:24

Предсједник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је вечерас, примајући у име породице Поздерац израелску медаљу "Праведник међу нацијама", да је неизмјерно поносан на своје претке, који су у Другом свјетском рату устали против злочина над јеврејским и српским суграђанима.

"Моје неизмерно узбуђење због овог признања произлази из дубоког осећаја да ова стара породична прича није у мени жива само зато што афирмише општељудске принципе, већ и зато што моје разумевање догађаја у савременом свету чини историјски живим. То је осећање опасности каквој нас је редовно излагало међусобно неразумевање", рекао је Јеремић, примајући медаљу од амбасадора Израела у Београду Јосефа Левија.

Музеј Холокауста "Јад Вашем" донио је одлуку да Нурија и Девлета Поздерац и Војислав Кнежевић буду постхумно награђени медаљом "Праведник међу нацијама", због спасавања Јевреја у Другом свјетском рату.

Напомињући да он лично ничим није заслужио то признање, пошто није био ни рођен у то вријеме, Јеремић је на свечаности у Београдском драмском позоришту оцијенио да то што Израелци тај чин ни послије 72 године нису препустили забораву представља поруку да смисао живота на простору бивше Југославије не треба тражити само у памћењу преживљеног зла, већ и добра.

Он је подсјетио на мисао нобеловца Иве Андрића да је "међусобна упућеност наших народа једних на друге редовно бивала прва станица на путу до слободе и просперитета, а наше омразе увијек први корак ка њиховом губљењу", преносе београдски медији.

Јеремић је упозорио да будућност Балкана, "под утицајем неких моћних кругова", покушава да се сведе на комадање нечијег националног и државног простора, указујући да се у цијелом региону појавио низ нестабилних друштава, културна регресија и опасност од повратка у сиромаштво.

Медаља "Праведник међу нацијама" је највиша почаст коју израелска држава, у име јеврејског народа, указује нејеврејима који су ризиковали живот како би спасли Јевреје од сигурне смрти.

На Танјугу мало другачије

Амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви уручио је постхумно медаљу „Праведник међу нацијама” Војиславу Кнежевићу и Нурији и Девлети Поздерац, поручивши да је то највеће признање које Израел указује нејеврејима због спасавања Јевреја.

Медаље су у име одликованих примили њихови потомци Стојан Кнежевић и Садета Поздерац, а свечаности је присуствовао и потомак породице Поздерац Вук Јеремић, председник Генералне Скупштине УН.Оставите одговор