Само у дистрикту: Нова лична карта 35 односно 120 КМ

Становници Брчко дистрикта за нову биометријску личну карту, за разлику од грађана ентитета који овај документ плаћају 18 КМ, морају издвојити 35 односно 120 марака, у зависности од ентитетског држављанства за које се опредијеле, потврдила је шефица Одјељења за јавни регистар у Влади Дистрикта Цвијета Танасић. “Накнада за држављанство РС износи 10 КМ а Федерације […]

понедељак, март 18, 2013 / 22:50

Становници Брчко дистрикта за нову биометријску личну карту, за разлику од грађана ентитета који овај документ плаћају 18 КМ, морају издвојити 35 односно 120 марака, у зависности од ентитетског држављанства за које се опредијеле, потврдила је шефица Одјељења за јавни регистар у Влади Дистрикта Цвијета Танасић.

“Накнада за држављанство РС износи 10 КМ а Федерације БиХ 90, за њихово утврђивање неопходно је уз захтјев поднијети и родни лист и увјерење о држављанству који коштају 7 КМ, а када се томе дода и такса за нову личну карту од 18 марака, простом математиком долазимо до износа од 35 односно више од 120 марака које грађани Дистрикта морају издвојити да би добили овај документ”, појаснила је Танасићева.

Она је додала да грађани Дистрикта који нису рођени у Брчком имају и додатне проблеме – родни лист и увјерење о држављанству морају извадити у мјесту у коме су рођени што изискује додатне високе трошкове.

“Обзиром да је утврђивање ентитетског држављанства проистекло из државног закона о личној карти а да су висину накнаде за њега утврдиле ентитетске владе, ми у Брчком не можемо учинити много. Једино чиме бисмо могли смањити трошкове јесте укидање такси за родни лист и увјерење о држављанству и договор са општинама у РС и ФБиХ о издавању ових докумената на основу службеног захтјева Одјељења за јавни регистар”, рекла је Танасићева.

Она је подсјетила да су Влада и Представнички дом Парламента ФБиХ усвојили одлуку о смањењу таксе за ентитетско држављанство са 90 на 10 КМ, али да је, да би постала примјењива, мора потврдити и федерални Дом народа.

“Вјерујемо да ће и Дом народа ускоро усвојити ову одлуку и да ће се обавезе грађана Брчко дистрикта изједначити, а онима којима је лична карта истекла, не преостаје ништа друго него да плате све таксе и накнаде које су на снази јер, без ентитетског држављанства не могу добити нову личну карту нити гласати на општим изборима”, истакла је Танасићева.

Иначе, од 1. марта када је почело издавање нових личних карата, у Брчко дистрикту је поднесено око 170 захтјева за издавање овог документа.Оставите одговор