Витални интерес бошњачкога народа није повређен

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске данас је донијело одлуку којом је утврђено да Законом о измјени и допуни Закона о приватизацији државног капитала у предузећима РС није повријеђен витални интерес конститутивног бошњачког народа. Клуб Бошњака у Вијећу народа РС оцијенио је да је витални интерес тог народа повријеђен јер су овим […]

среда, 13 јула, 2011 / 14:58

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске данас је донијело одлуку којом је утврђено да Законом о измјени и допуни Закона о приватизацији државног капитала у предузећима РС није повријеђен витални интерес конститутивног бошњачког народа.

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС оцијенио је да је витални интерес тог народа повријеђен јер су овим законом изостављена "заинтересована лица" из поступка у којем се одлучује о праву власништва на објектима и земљишту који су предмет приватизације.

Тиме се, сматра овај Клуб, онемогућава да грађани бошњачке националности, али и других народа, заштите и остваре своје право на земљишту које је у ранијем периоду национализовано и "за које није дата правична накнада".

Вијеће за заштиту виталног националног интереса утврдило је да оспорена одредба, којом се одређују субјекти који су активно легитимисани за покретање поступка уписа приватизованих некретнина у јавне књиге, једнако односи на права грађана бошњачког и било којег другог народа, тако да се не прави разлика којом се даје предност неком од конститутивних народа.

Према оцјени Вијећа оспорена одредба, као и цијели Закон, једнако се односе на сва лица која се нађу у истој правној ситуацији, без обзира на лична својства, саопштено је из Уставног суда.