Викиликс: Хрватска не би истјерала Србе, да се нису сами повукли

Најновији документи које ових дана објављује Викиликс унијели су пометњу у нека већ уврежена хрватска схватања недавне прошлости – толико да већина домаћих медија "прескаче” неугодни дио и преноси оне мање болне за национални понос. Ради се о депешама америчке амбасаде у Загребу, упућеним надређенима у Вашингтону, које се односе на збивања у вези са […]

субота, 27 августа, 2011 / 18:41

Најновији документи које ових дана објављује Викиликс унијели су пометњу у нека већ уврежена хрватска схватања недавне прошлости – толико да већина домаћих медија "прескаче” неугодни дио и преноси оне мање болне за национални понос.

Ради се о депешама америчке амбасаде у Загребу, упућеним надређенима у Вашингтону, које се односе на збивања у вези са хрватском војном акцијом „Олуја”, у августу 1995. године, и на неке касније догађаје.

Док, службено, САД честитају хрватским челницима политичке и војне успијехе поводом државног празника којим се обиљежава запосиједање Книна и враћање Крајине под власт Загреба, како је то било и почетком овог мјесеца, објављени извјештаји амбасаде ове земље говоре нешто сасвим другачије: Американци су, наиме, тада били увјерени да војна акција „Олуја” није хрватски војни успјех, већ да је била успијешна зато што су се Срби повукли из Крајине. Тако јасно пише у извјештају који је амбасада из Загреба послала у Вашингтон, 30. августа 1995. године.

У објављеној дипломатској депеши која је сада, посредством Викиликса, предочена јавности налазе се и запажања двојице холандских команданата мировних снага Фуранда и Балфура.

„Одлука о повлачењу била је главни кључ хрватске побједе”, неколико пута је поновио Балфур америчким извјестиоцима, док је за неке јединице Хрватске војске изјавио да су „изгледале као скупине разбојника”.

Како преноси загребачки „Јутарњи лист”, амерички сенатори Ворнер и Кери тада су се у Книну састали с овим холандским официрима, с посматрачима и представницима УН за људска права, те с генералом Иваном Чермаком (који је оптужен због ратних злочина над српским становништвом почињених у тој акцији и одмах после ње, и ослобођен на хашком суђењу).

У свом извјештају сенатори су навели како су видјели неколико спаљених села на подручју Книна, док су хрватска села и већа мјеста – Книн, Врлика и Дрниш – била поштеђена. Један канадски посматрач изјавио је тада да је видио неког хрватског војника који је позирао са старијим Србином као трофејем из лова. Касније је тај Србин пронађен у оближњем пољу с простријељеном главом – навели су такође Американци у свом извјештају Вашингтону.