dysko

Mилко Грмуша: Српско-бошњачки договор

Једна од основних грешака, настала као резултат невјештог вођења недовољно дефинисане националне политике од стране поприлично некомпетентне српске националне елите, јесте потпуно непотребан и трагичан сукоб са Бошњацима. Срби и Бошњаци јесу народи који имају исто поријекло, а које су временом подјелиле различите вјероистачкаи, културе и традиције проистекле из тих различитих религија, лош стратешки потез […]

субота, август 27, 2011 / 18:44

Једна од основних грешака, настала као резултат невјештог вођења недовољно дефинисане националне политике од стране поприлично некомпетентне српске националне елите, јесте потпуно непотребан и трагичан сукоб са Бошњацима.

Срби и Бошњаци јесу народи који имају исто поријекло, а које су временом подјелиле различите вјероистачкаи, културе и традиције проистекле из тих различитих религија, лош стратешки потез Српске православне цркве која је код свјетовних власти лобирала да само православци могу бити Србима, због чега се из српског националног корпуса аутоматски избрисао сваки, до тада, Србин католик, Србин муслиман и Србин неке друге вјероистачкаи или атеиста. У историји је остало упамћено да је управо дио ових Срба, а које је СПЦ избрисала из српског националног корпуса због тога што нису били под њеном вјерском јурисдикцијом, изманипулисан од одређених центара моћи и задојен мржњом према ономе што су и сами, злоупотребљен како би чинио најгора звјерства управо према-Србима.

Срби веома често праве озбиљне грешке у третирању Бошњака. Неки Срби сматрају да Бошњаци уопште нису народ, него само вјерска група-муслимани. Неки Срби, пак, сматрају да Бошњаци нису ни то-они су (Бошњаци, прим.аут.) конвертити, прелетачи, пребјези најгоре врсте, који нису стабилни поводом било чега. Даље, постоје и Срби који Бошњаке, истина, сматрају народом, али као неким половичним, такорећи јучерашњим. У принципу, каква год варијанта у односу Срба према Бошњацима била, она је превише оптерећена опет неспорним фактом да Срби и Бошњаци имају исто поријекло. Заправо, као политички релативно недавно успостављени народи, које је различита вјера одвукла са истог пута којим су се прије кретали, и Бошњаци и Срби често једни друге посматрају са наочарима чија је призма превише потцјењивачки обојена.

У претходном пасусу један моменат је необично важан за наставак и суштину овог текста. Срби и Бошњаци збиља јесу поприлично незрели народи у политичком смислу. И то није откривање топле воде-још су поодавно највиђенији српски мислиоци и политичари примјетили да се конкретно Срби пречесто у политичким, националним и државним стварима воде емоцијом, док у таквим пословима мјеста емоцији просто нема, или има веома мало. Вођење емоцијама, ниским страстима и побудама, а умјесто сталоженог коришћења разума, често је Бошњаке и Србе доводило у тешке проблеме. Људи код којих превлађује емоција насупрот рацију и иначе јесу поводљиви и њима је лако манипулисати.

А кад имате читаве такве народе, односно колективитете код којих превлађује ирационално спрам рационалног, е тад озбиљним системима и центрима моћи на располагању стоје читаве масе које је лако преобратити у хорде које ће међусобно да се поубијају зарад интереса тих моћника.

Још нешто је веома битно. Будући да су се релативно касно национално еманциповали, Срби, а поготово Бошњаци, имају неку врсту комплекса у вези свог идентитета. Они стално кукају да им неко "угрожава идентитет". А кад их питате шта то тачно представља њихов идентите, које су то њихове вриједности које их разликују од других-ту ћете тешко добити јединствен одговор, ма да питате и најумније међу њима. Човјек несигуран у себе веома је потенцијално опасан, како по себе, тако и по своју околину. А поготово су опасни народи који су несигурни у себе. А опет, све је то разумљиво-понављам, Бошњаци и Срби касно су се национално еманциповали, па је и природно да нису стекли пуну сигурност у свој идентитет, културу и вриједности. Ово задње посебно је занимљиво, будући да Срби и Бошњаци, и не само они, имају заједничку историју, те су њихова култура, језик, мноштво обичаја, вриједности и свега осталога-заправо испреплетени.

Све то често доводи до конфузије, не само странце које све то збуњује, него и саме те народе. Они којима је био циљ да манипулишу Србима и Бошњацима знали су да је најбоље да играју на ту карту-да увјере и једне и друге да је основа њиховог идентитета управо супротна од идентитета оних других, те да се морају потпуно разликовати од њих, уколико желе да имају свој сопствени идентитет. То објашњава зашто се један те исти језик на овим просторима зове различитим именима. Просто, због несигурности у себе, комплекса, народи не желе да признају да причају било којим другим језиком сем тог свога, који се зове по њима. Наравно, Американци се не осјећају мање Американцима зато што не причају амерички, но енглески, и немају проблем са тим нимало. Али, Американци су сигурни у себе. Ови овдашњи народи нису сигурни у себе и сматрају да ће управо бити покорени и да ће изгубити идентитет уколико признају да причају језиком народа који држе за непријатељски. А тај народ уопште не доприноси рјешавању цијеле те збрке, јер конкретно Срби, чијим језиком причају и остали овдашњи народи, укључујући и Бошњаке, имају исту поенту: хеј, ако причате српски, онда сте Срби. И има да слушате нас, који смо увијек били Срби, а ви сте папци, па сте се једном одмакли од нас.

Свакако, уколико бисмо се одмакли мало од нас, те замислили да се на Балкану налазе тамо неки индијанци, било би нам смјешно како су они незрели и примитивни. Али, проблем је у томе што смо ми сами индијанци.

Многе Србе често буни то што неки народ не мора да има традицију постојања дугу вијековима. Бошњаци, пак, будући да са Србима имају исто поријекло и исти ментални склоп, мисле исто. И зато се њихова интелектуална елита сломи од тог посла да докаже како, ето, Бошњаци имају историју стару три милиона година. Они су стално у некој потрази за траговима свог идентитета. Е сад, Бошњаци и Срби праве страшну грешку из свог незнања: није вам потребна вјековна историја да бисте били народ, односно да бисте имали свој посебни национални статус. То уопште није потребно. Да бисте били народ, ви морате да имате групу људи, колективитет, који имају заједничку свијест да припадају истом народу, односно да имају исто поријекло, историју, културу, вриједности. Дакле, то је то. То је сасвим довољно да имате народ. Самосвјест. Само се то тражи.

Ово често нису схватали или нису желили да схвате они народи из чијег је састава формиран неки други народ. Они нису могли да прихвате да је могуће да неко има исто биолошко поријекло, али да се сасвим другачије осјећа, да има другачије вриједности и перцепцију о самом себи. Ви данас можете да нађете неког Мађара који у себи има најмање оне генетске структуре која је заједничка већини Мађара, али то, само по себи, ништа не мора да значи-тај човјек може бити велики мађарски патриота, просто зато што је то његов став, ствар његове перцепције. И нико нема право да му то право одриче. Опет, многи народи су настали од других народа, што је и логично: било да потпуно вјерујете у библијски слијед догађаја, било да сте присталица Дарвинове теорије-сложићете се да је у почетку било неколико људи, да су се они потом множили, те тако даље диференцирали. Значи-није било неких "архе-народа", који су постојали одувијек, већ су се народи стварали и развијали временом. Дакле, кад причамо о народима, говоримо о динамичким, а не статичким категоријама. И зато уопште није чудно што се народи непрестано појављују, и ту нема ништа спорно. Дакле, Бошњаци, попут свих осталих, могу историјски да се појаве у неком тренутку уколико постоје људи који се осјећају на исти начин. И то не може нико да им негира.

Вратимо се сад у реални простор и вријеме. Срби и Бошњаци данас нису у добрим односима. А нису у добрим односима јер су много ратовали у прошлости једни против других. Горе сам писао о разлозима тих сукоба-убијали су се, јер су мислили да ће убијањем показати да су различити једни од других, а разлика једних од других, како су мислили, јесте била основа њиховог (крхког) идентитета. Посебно осјетљиви по том питању, логично, били су и јесу Бошњаци, будући да их је мање него Срба, те зато што су другачије вјере, која је мањинска у Европи. Инсистирањем на својим разликама они су покушавали да се сачувају од асимилације, што је у неку руку логично, али тешко да је дугорочно у корелацији са постављеним циљем.

Срби и Бошњаци морају да се договоре. Они морају да крену испочетка. Они морају да признају сами себи да имају исто поријекло, исту историју, превише сличности. Али, и да данас нису једно. Они морају да поштују једни друге, те да појме да и једни и други имају своје легитимне интересе. Срби морају престати да оспоравају бошњачки идентитет, а Бошњацима би било паметно да престану да вјештачки креирају сопствену прошлост, другачију од оне збиљске. Прошлост и садашњост не смију да буду сметња будућности.

Српско-бошњачки договор имао би бројне позитивне импликације и по Бошњаке и по Србе. Босна и Херцеговина би постала стабилна држава, састављена по мјери свих њених народа, а Срби и Бошњаци, што је и логично с обзиром на њихову бројност и културно насљеђе које су дали Босни, кључно би обликовали њену суштину и садржај. Србија би ријешила сваки евентуални проблем око Рашке. Срби и Бошњаци у Црној Гори би били кључни политички фактор, који би детерминисао будућност ове земље. Заправо, Срби и Бошњаци заједничким политичким наступом постали би кључни политички фактор у цијелом овом дијелу Европе. А то би било нешто, за разлику од великог НИШТА што су данас и једни и други, колико год мислили да то није тако.

Тад би преговори са великим свјетским силама добили потпуно нову димензију. Заједнички српско-бошњачки наступ на великој сцени значио би да ова два народа могу, примјера ради, Европској унији да практично покажу како различите вјере, народи који су до јуче ратовали-могу да граде причу која је заснована на партнерским односима, инспирисаним узајамним поштовањем. Народи оптерећени прошлошћу могли би да дају примјер како се ради за будућност. Мртвима би се одала почаст, а политика би почела да се бави дјецом и да ради за оне који долазе.

Заправо, Бошњаци и Срби збиља јесу упућени једни на друге. Чак и да заборавимо све ово што је написано у овом тексту само кад се осврнемо на економске параметре постаје јасно да овај простор представља јединствену привредну цјелину. Срби и Бошњаци и данас послују међусобно. Стога, националне елите оба народа морају престати да воде досадашње политике једни према другима. Ако Бошњаци мисле да ће им бити боље ако је Србима горе, и обрнуто-тешко се варају. Свијет се креће у том правцу да ће будућност и Срба и Бошњака бити веома неизвјесна уколико они не направе стратешки договор.

А ако постојеће националне елите то не препознају, онда и нису елите. А умјесто њих треба изградити оне збиљске елите, које препознају дугорочне интересе својих народа.0 КОМЕНТАРА

 1. Slazem se sa tekstom,
  samo sto je autor ovog teksta napravio mali lapsuz.
  A to je,ne postoje srbi katolicke vjere,srbi muslimanske vjere itd.,nego BOSNJACI pravoslavne vjere,BOSNJACI katolicke vjere,BOSNJACI muslimanske vjere.
  Bosnjaci pravoslavne vjere i bosnjaci katolicke vjere su izdajice svog identiteta najgore vrste,pa su tako sad tzv.srbi,odnosno tzv.hrvati.
  A nase komsije srbi(naravno srbijanci)su jadan narod kojeg je svako udarao po usima kako je htio,tako da njihova istorija i nije bas za pohvaliti,ako je uopste i imaju.
  Ovdje je vjerovatno napravljena greska pri kucanju teksta,pa tako gdje god pise „srbi“treba citati bosnjaci pravoslavne vjere itd.

 2. Ne slažem se sa idejom o kasnoj srpskoj nacionalnoj emancipaciji. Srbi u Karađorđevom ustanku imaju svoju nacionalnu revoluciju. U vrijeme kada su to radili i drugi narodi. Bošnjaci su tada bili najkonzervatiniji dio ionako konzervativne turske carevine. To su istorijski fakti.

  Sama ideja svojevrsnog dogovora je poprilično utopistička. A ideja da se na konceptu tog dogovora grade nove nacionalne elite je još manje realna i moguća.

  U svakom slučaju – interesantno razmišljanje. Još samo da pronađemo nekakav čarobni štapić pa da ideju sprovedemo u djelo.

 3. kako Bake svojim komentarom potvrdjuje – male su šanse za ovako nešto…. Bake, to kako će se ko izjašnjavati je intimno pitanje svakog pojedinca. da li ću se ja izjasniti kao Eskim koji prakticira kabalu (a to ću upravo uraditi na sljedećem popisu) a ne kao bošnjak pravoslavne ili muslimanske tj. katoličke vjere je isključivo moja i samo moja stvar – s kojom ti nemaš ama baš ništa..jeste zanimljivo razmišljanje ali mislim da je skoro pa nemoguća misija….kada ljudi budu bili svjesni uloge drugih na ovim prostorima tek onda će moći normalno razmišljati i donositi neke projekcije i planove…riječ „elita“ na ovim prostorima nema ama bš nikakvu značenje a još manje ljude koji zaslužuju da se tako zovu.

 4. ne slažem se sa autorom da je SPC ta koja je postavila taj uslov. Bilo je obrnuto – još od Dušana koji je dao zadatak crkvi da stanovništvo u carstvu privede SPC tj. načini ih Srbima pravoslavne vjeroispovijesti kako bi se lakše vladalo carstvom – što se pokazalo kao neefikasno jer se nedugo nakon njegove smrti sve raspalo.. svaka vlast je „koristila“ crkvu za svoje ciljeve a ne obrnuto..crkva radi ono što se od nje traži jer njena pozicija i funkcionisanje u društvu zavisi od vlasti tog društva. I tako je svugdje na svijetu.A to potvrđuje i Bake čiji POLITIČKI predstavnici su odlučili da bosanci i hercegovci islamske vjeroispovijesti (doduše većina ih i nije vjernika ali imaju tu nesreću da nose ono što se naziva muslimanskim imenom)treba da se zovu Bošnjaci.. neki su to prihvatili neki ne ali IZ očigledno ima zadatak da to radi..prema tome, jedini izlaz za ove prostore je uspostavljanje pravne države uz ravnopravan položaj svih religijskih institucija na svim prostorima…i potpunu slobodu i vjerovanja i nevjerovanja.

 5. Bake, kako čitaš to svoje ime? Bake ili beik? Vidim i ti imaš namjeru nekom drugom propisivati šta će biti po nacionalnoj pripadnosti, a čudiš se što neko drugi tebi propisuje šta ćeš ti biti. Šta su po toj tvojoj teoriji ljudi koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, a žive u Srbiji? Ne postoje ili su Srbi ili šta?

  U suštini, u tvojoj glavi se vrti identičan softver, kao u glavama srpskih teoretičara krvi i tla. Vi se razlikujete samo po predznaku, a intenziteti i kvaliteti vaših „misli“ su potpuno identični.

 6. Има Милко неку своју потребу да у свему буде оригиналан па и по цијену да ваља највеће глупости.Овдје су једино могући јасни национални идентитети и коегзистенција, а те утопије најбоље да пробаш на себи. Ја сам их једва преживио. И мислим да је ово толико глупа теза да не вриједи ни објашњавања.

 7. prilicno dobar tekst i ideja ali jako daleko od stvarnosti.da bi napravio posao u poljoprivredi,a slicno je i u politici, moras imati dobro sjeme, dobru mehanizaciju i dobru zemlju a Grmusi fali zadnje dvoje.naime ideja nije losa ali frontal vjerovatno cita manje od 1% srpskog i bosnjackog naroda a ideja je plasirana u jednom od najnepovoljnijih trenutaka u istoriji.slicna ideja je bila aktuelna 91 kad je bilo proslo 45god od zadnjih velikih zlocina i tad su je podrzavali vodeci srpski i muslimanski intelektualci pa opet nije upalilo a razloga ima jako puno a najbitniji su da „medjunarodna zajednica“ nije za tu opciju i „lako je upaliti plamen u srcu ako je slama u glavi“.pa 91 su svi mislili da je alija babin sofer, tunjo je takodje bio za tu opciju i odjednom „sofer“ kaze „ne moze“ a svi se sjecamo da je misljenje promjenio nakon sto je otisao kod „gazde“.mozda sam paranoik ali za dosta toga sto se desavalo u ex yu „daljinski“ nije bio na ovim prostorima i tako je i danas.ja licno mislim da je iz istih razloga koje je Grmusa naveo ex yu bila idealno rjesenje za sve narode na ovim prostorima ali sam ocigledno u manjini a evo zasto tako mislim:
  slovenci su najbolje prosli imaju najbolji standard u eu i nato su ali po kojoj cijeni? prije su imali obezbjedjeno trziste i za najnekvalitetniju robu,sva privreda i banke na podrucju slovenije bila je 90%njihova,u slucaju sukoba oko teritorija iza sebe su imali vojsku znatno jacu od lovackog drustva(imaju i sad nato ali nisam bas siguran oce li navijati za njih ili za italiju ako trazi svoje a isto vrijedi i za austriju)naravno italijani nisu toliko glupi da rade na silu u ovom trenutku pa ce da rovare i samo cekam dan kad ce se pojaviti „slucaj dajla“ u sloveniji ali ni nato ni eu nisu vjecni i vjerovatno ce ih slovenacki narod nadzivjeti a sta onda?naravno imali su jakih razloga da napuste yu jer su isli i sad idu 20 godina ispred i ostali su ih vukli dolje ali opet nisam siguran da su se usrecili.sve navedeno za njih vazi i za hrvate ali je kod njih situacija znatno gora jer prakticno i nemaju privredu,dobar dio naroda ne zivi u maticnoj drzavi itd.bosnjaci su i u ovom i u proslom ratu bili najveci gubitnici, i uporno nastavljaju tim putem tako da bi ih vrlo lako moglo nestati sa ovih prostora i bez zasluge nekog novog „ratka“.naime vec sad dobar dio njihove inteligencije nije u bih kao maticnoj zemlji i nikad se nece ni vratiti,nemaju „kriticnu masu“ za razvoj nacije ni u nauci ni u kulturi ni u privredi i sto je najgore kao i mi srbi vecina goni one sto bi nesto mogli promjeniti,dobar dio ne zivi u maticnoj drzavi a ni u njoj nisu vecina,nalaze se u neprijateljskom okruzenju itd.srbi su najvise izgubili raspadom yu i jedino sto ih zasad drzi u zivotu je sto su najbrojniji i zivjeli su na najvecoj teritoriji.izgubili su dobar dio hrvatske i konstitutivnost u njoj,kosovo i crnu goru ali odbranu socijalizma u vrijeme pada berlinskog zida smo morali skupo platiti.privreda za razliku od bih hr i cg jos uvjek postoji ali je svakim danom sve tanja najvise zaslugom samih srba a i ostali djelovi drustva nisu u boljem stanju.svjetle tacke su sto smo jos uvjek najbrojniji na ovim prostorima imamo maticnu drzavu i jos jednu ili dvije napola drzave, jos nismo izgubili „kriticnu masu“ mada svakim danom u svakom pogledu napredujemo u tom smijeru, tako kad sve saberes mozda se izvucemo.cg necu komentarisati jer mislim da spadaju u kategoriju „vidjela zaba da se konj potkiva pa digla nogu i dobila tetanus“ a ni albance na kosovu jer su u zadnih 100 god mogli birati izmedju zla i goreg a ni oni nisu cvijece.makedonija zasad dobro balansira ali im opet nije bolje nego u yu.osim toga neposredno pred rat je yu dobila ponudu da preko reda dobije nekoliko mlrd dolara za prilagodjenje privrede i clanstvo u eu,mi stariji smo to vec zaboravili zbog kratke pameti i najzesci protivnici, osim pokojnika, su bili ovi za koje danas eu nema alternativu a vladajuce „elite“to od mladjih kriju kao zmija noge.
  kad pored svega ovog yu nije opstala i bilo je toliko krvi mislim da nema smisla pokusavati ponovo a ne vidim ni ko bi to trebao raditi.za slovence i hrvate je yu daleka ruzna proslost i djecu u skoli plase vjesticama i jugoslavijom tako da smo svakim danom sve dalje,bosnjaci po mom misljenju imaju najvise interesa ali su i najdalje od ove ideje, najvise zbog onog „daljinskog“ koji sam vec spomenuo,crnogorci nece jer „gospodaru“ ni njegovim gazdama ne odgovara,srbi bi bili budale da pored tolikih zrtava za prethodne dvije jugoslavije pokusaju i treci put(mozda treca sreca),makedonci takodje nece mada im mozda nije losa opcija ako su blize srbima nego bugarima u sto nisam siguran, a albanci bi bili budale da prave jugoslaviju iako su u njoj zivljeli najbolje dosad.prema tome samo jos jedna dobra ideja bez sanse da uspije.
  licno mislim da su nacije i vjerske zajednice na ovim prostorima samo jedan malo jaci „trade mark“ i da su ih na taj nivo doveli upravo oni koji se u njih i kunu a takvih likova ne fali ni na frontalu ni u ex yu a mozda je tako i u svjetu.zbog toga mi se jako dopada kritika spc u prvom dijelu teksta i mislim da je na mjestu. samo kod nas srbin ne moze biti musliman, katolik, budist,ateist,homoseksualac, vegetarijanac nego samo pravoslavac mada nije to karakteristika samo spc nego i ostalih vjerskih zajednica na ovim prostorima pa nije fer usmjeriti kritiku samo na njih.

 8. Срећни су само они народи који своју историју слабо памте, ми нисмо те среће, наша историја је увијек била бурна, драматична, заплетена и искомадана бујицама кроз освајања и ослобађања!
  На крају смо постали играчка те и такве историје, а у таквом стању све ствари долазе као неки перпетуум мобиле, кад имаш једно увијек желиш оно друго и тако укруг бесконачно и од бесконачности.

  Наше неповјерење је давно стечено и усвојено као заштитни механизам од неког другог или трећег, јер од некад и у неким сретним временима, крилатица „филџан вишка..“(за случајног госта, пролазника), и „најбоља ракија за образ“( опет за неког стидног или страшног госта), ми смо чешће примјењивали:
  „нико крупно ка турчин не лаже“ или они „влаху и керу никад не вјеруј“!

 9. aleks, 28.08.2011. 10:58:52
  Ali to i jeste vas problem.
  Kada neko kaze da ste vi Bosnjaci pravoslavne vjere,vi onda kazete da je to intimna stvar kako ce se ko izjasnjavati.I to je problem.
  A vi svima solite pamet da su srbi nebeski narod i da su svi potomci srba.
  100% si u pravu kada kazes da se svako izjasnjava kako hoce,tako i treba da bude.
  Ali ako si srbin u Njemackoj,Holandiji ili bilo gdje,moras prihvatiti zakone te drzave,a ne srat da je to srpsko.
  Tako i u BiH niko nema nista protiv srba,ali dok su lojalni BiH,a ove nebuloze sto vi prosipate jedni drugima,smijesno !!!

 10. bake, 29.08.2011. 20:55:30

  ето видиш како ти појма немаш и уносиш конфузију у поимање властите нације, ми Срби смо одани својој српској Босни, јер другу и другачију не признамо и немамо, чак смо јој и дали љепше име Српска, док тај твој дио тамо с разлогомо сматрамо још увијек отоманском провинцијом, неослобођени дио некадашњег турског султаната, дио неког пашалука, кур.ца, палца, небитно уопште, али живимо у увјерењу и једни и други да ће тај султанат нестати и да се сви врате својим српским босанским коријенима.

 11. Ово је врло озбиљна тема о којој би требало да се изјасне они који имају шта паметно казати. Молим администратора да мало поведе рачуна да Божина кастровштина и Рамина гадафијевштина не упропасте прилику да се озбиљно продискутује овој теми.

  Ове балилуке Бакеа и усташлук Риксадуа нећу ни да помиљем.

 12. @cimo

  kako te nije sramota pisati kada svi znamo da ti je babo bio cetnik koji je klao po srednjoj Bosni i koji je bio postovalac Pavla Djurisica kojeg je licno Hitler nagradio za zasluge…

  Kako te nije sramota onih ljudi ubijenh u Jasenovcu od strane jednih drugih Hitlerovaca….

  Ja i moji preci smo se borili i u proslom odnosno u ovom ratuvprotiv takvih fasista,cetnika, ustasa…

 13. Симо П. Ороз, 31.08.2011. 17:34:13

  Јес’ вала, добро кажеш чича Симо, ово није озбиљна тема за чврсту линију и људство једног Кастра или Гадафија! Ово је више „свакодневна јадиковка“, просер и зајебанција босанског типа вриједан једино вуковштине или алијевштине, свеједно…
  То је онај чувени филозофски став: „Море бит бидне, ал’ не мора да значи…“:D

  Ил’ што је волио рахметли Аљо рећ’ : „Ја до подне мислим једно, а од подне ми на ум падне сасвим друга ствар…“;)

 14. Шта вели мали Рамица у 11:59:41

  “Помислићеш да имам потребу с тобом расправљати,“

  А у 10:35:46

  “попут оне да су либијци сарајевске националности? да је нато пријатељ свима на свијету? да су борци ВРС партизанија која ‘оће државу кроз гузицу да протури,…има ли краја“

  Па јебо га ти, како тако добро памтиш моје ставове?

  Радоване, спасавај га.

 15. Администрација.

  Видим да сте обрисали моју препоруку за психијатријски случај симо зулкуфур ороз, сматрам да сте ви на његовом интелекуталном нивоу и овим се искључујем из даље рапсраве, јер са глупим особама не расправљам, не спуштам се на тај ниво.
  Заиста је најбезврједније вријеме провести писањем на овом смијешном сајту.

Оставите одговор