Вијести из прошлости: Гасификација Бијељине

БИЈЕЉИНА ће се за две године грејати на природни гас, ако се у планираном року заврши секундарна мрежа гасовода, на чијим цевима је начелник општине Мићо Мићић јуче симболично заварио први вар.

уторак, новембар 6, 2012 / 06:42

19.10.2009.

Први радови на гасоводној мрежи, укупне дужине 230 километара, су почели у бијељинском насељу Ковиљуша, које се већ прекопава због канализације, па ће ти радови тећи паралелно. Планирани трошкови гасификације су 46 милиона марака, а пројекат изводи „Бијељина гас“, фирма коју су заједнички основали општина Бијељина и „Нови Сад Гас“.

-Ја сам сигуран да ће у ово време за две године, у сезони 2010-11, 20.000 планираних потрошача у Бијељини имати гас. То је огромна инвестиција, 230 километара гасовода, пет мернорегулационих станица, али ми смо сав потребни материјал обезбедили. Гас је енергент који прижељкују сви у Европи, ложити дрва и угаљ је превазиђено, јер је гас и јефтинији и еколошки чистији. Када гасоводна мрежа дође пред свако домаћинство, ми ћемо склапати уговоре за појединачне прикључке, уз плаћање на 36 рата, да би грађанима олакшали да добију гас – рекао је Јово Вујановић, директор „Нови Сад Гаса“ и руководилац „Бијељина Гаса“.

Интересовање за плави енергент се повећава у Српској, након најаве да фирме из Русије и Србије желе градити гасовод „Сава“ који би из Србије и гасовода „Јужни ток“ допремао гас од Бијељине до Новог Града. У Бијељини не желе почетак испоруке везивати за изградњу тог гасовода, па ће до његовог завршетка гас добијати из гасовода који повезује Србију и Сарајево.

-Бијељина би требала добити гас, независно од тога одакле ће он стићи, било из гасовода који планирају градити руске компаније, или ћемо се код Зворника спојити на постојећи гасовод који из Србије иде за Сарајево. Започета гасификација је још један пројекат који ће од Бијељине направити чист и еколошки град, а финансираће га наша општина са 20 одсто средстава, док остатак обезбеђује „Нови Сад Гас“ – рекао је Мићо Мићић, начелник општине Бијељина.

Мићић је додао да је планирана цена прикључка на гасоводну мрежу наби требала да буде већа од 1.500 марака, и да ће се грађанима омогућити плаћање на рате.

ПАРТНЕР

– „Нови Сад Гас“ је највећи дистрибутер гаса у Србији, са 60.000 потрошача, и 2000 километара гасоводне мреже. Бијељина треба за један месец 400.000 кубика гаса, уколико остваримо планиране максималне капацитете. Овај енергент ће и по цени ће бити приступачан грађанима, јер у Србији кошта 34 динара, са урачунатим је ПДВ од 8 одсто – истакао је Јово Вујановић, директор „Нови Сад Гаса“.

24.9.2012. 

У Бијељини је данас почела градња главне мјернорегулационе станице Бијељина у оквиру пројекта гасификације.

Вршилац дужности градоначелника Бијељине Мићо Мићић, који је присуствовао почетку радова, рекао је да се паралелно ради на добијању грађевинске дозволе за градњу магистралног вода од Шепка до Бијељине у дужини од око 23 километра.

„У мрежу и главну мјерну станицу до сада је уложено око 10 милиона евра, а комплатан пројекат коштаће 22 милиона евра, а седам милиона евра биће потребно уложити у дистрибутивну мрежу“, појаснио је Мићић.

bijeljina gasifikacija mico micicОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *